Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve više turista

UNESCO zbog specifičnog izgleda i starosti zaštitio i – velebitske bukve

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I velebitske bukve našle su se na UNESCO-ovu popisu zaštićene baštine uz šibenske i zadarske obrambene bedeme. To bi trebalo privući veći broj posjetitelja na već zaštićeni velebitski masiv.

Bukve koje rastu na obroncima Velebita UNESCO je odlučio zaštititi zbog mjesta na kojem rastu, starosti, izvornosti, ali i njihova posebnog izgleda.

Pročitajte i ovo Topi se led na Velebitu - 5 Klimatske promjene Zabrinjavajuća pojava na Velebitu: "Razina se spustila za tri metra u odnosu na stanje prije dvije godine" Venecija - 2 Vlada proučava prijedlog UNESCO predlaže da se Veneciju stavi na popis ugrožene baštine

"Bukve tako izgledaju zbog dugotrajna pritiska snijega na mladu biljku. Dok je biljka još uvijek mlada, u predjelu visokih planina i dugotrajnog snježnog pokrivača dugotrajan je pritisak snijega i zato bukve tako izrastaju", kaže stručna savjetnica za šume NP Sjeverni Velebit Irena Krušić Tomaić.

Sve više turista i izletnika svakodnevno uživa u ljepotama i zanimljivostima ove planine. "Mi uvijek idemo u prirodu, bilo bi dobro da ide još više ljudi jer je previše gužve na moru", kaže Juraj iz Zagreba. "Posjetili smo botanički vrt, uživali u šetnji ovom netaknutom prirodom", dodaje Helena, gošća iz Češke.

Nova dodatna UNESCO-ova zaštita, nadaju se u najmlađem hrvatskom nacionalnom parku, privući će više posjetitelja od sadašnjih dvadesetak tisuća na godinu.

"To će dovesti do prepoznatljivosti u svijetu, a s time očekujemo i veći broj posjetitelja da uživaju u ovim našim ljepotama", kaže ravnateljica NP Sjeverni Velebit Mirjana Javor.

Uz Šibenik, Zadar, Dubrovnik, Plitvice, Trogir, Poreč i park prirode Papuk na karti turista koji uživaju u zaštićenim očuvanim spomenicima i prirodi našle su se i velebitske bukve. "Prvi smo put ovdje i oduševljeni smo prirodom, planiramo se vratiti", izjavio se Norbert, gost iz Njemačke.

"Donekle je priroda kao u Austriji, divne planine, cvijeće, šume", zaključila je karen, gošća iz Njemačke.

 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene