Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VEĆA STOPA PDV-A

UGOSTITELJI OGORČENI Restorani bi mogli početi raditi dvokratno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ugostitelji su ogorčeni najavom povećanja PDV-a u ugostiteljstvu s 13 na 25 posto. Dok jedni već razmišljaju o zatvaranju, drugi najavljuju rezanje troškove otpuštanjem radnika i uvođenjem dvokratnog radnog vremena.

Ne stišava se bura oko najavljenog povećanja PDV-a u ugostiteljstvu sa sadašnjih 13 na 25 posto. Ministar turizma zauzima se za moratorij na taj dio porezne reforme. Ugostitelji upozoravaju da je to izravan udarac na njihovu egzistenciju, a hotelijeri se boje da već iduće godine nećemo biti konkurentni.

Ugostitelji ne kriju zabrinutost. Ako prođe porezna reforma i PDV im skoči sa sadašnjih 13 na 25 posto, smatraju, ne piše im se dobro. Neki od njih razmišljaju i o zatvaranju.

Pročitajte i ovo Kaos s obračunom plaća Mnogi su razočarani Velika porezna reforma, a plaće jedva da su porasle: Najviše pak muka imaju – računovođe Novac UDRUGA GLAS PODUZETNIKA Plaće bi mogle kasniti: "Vlada se igra računovođe! Bit će praktički nemoguće točno obračunati plaću"

Razumije ih i nadležni ministar Gari Cappelli koji podržava poreznu reformu ali smatra da bi ovo povećanje za turizam moglo biti problematično jer druge zemlje u okruženju imaju manji porez. "Osobno jesam zabrinut s te strane jer mislim da bi sigurno u jednom segmentu bili i nekonkurentni", kaže Cappelli. 

Poskupljenje proizvoda i usluga ili otpuštanje djela radnika samo su neke od posljedica najavljenog povećanja PDV-a. Stoga se ugostitelji, njih više od petstotinjak, u nedjelju sastaju u Opatiji kako bi vidjeli kako riješiti taj problem.  "Mi jednostavno još uvijek ne možemo vjerovati da će se to dogoditi sigurno da ćemo ići na neko smanjivanje troškova, jedan od načina može biti i to da jednostavno restorani počnu raditi dvokratno", kaže ugostitelj Igor Štanger.

To bi značilo i smanjenje broja zaposlenih, što nikome nije u interesu. Stoga ministar Cappelli nastavlja razgovore s ministrom financija. "Rade se sve moguće prezentacije kako da se na neki način dobije na vremenu kroz moratorije", kaže Cappelli.

Najavljeno povećanje PDV-a za ugostitelje bila je jedna od tema današnjeg razgovora ministrice gospodarstva i vodstva Hrvatske obrtničke komore. Dragutin Ranogajec, predsjednik HOK-a, upozorava da je zabrinuto preko 16 tisuća ugostitelja.

Zabrinuti su i hotelijeri koji se boje da bi se povećanjem PDV-a usporile investicije u turizam i smanjila zarada. "Kratkoročno znači da gubimo na interesu gostiju da nas posjećuju jer više nećemo moći biti konkurentni u tom smislu. Dugoročno, onaj najgori scenarij je smanjenje invsticijskog ciklusa", kaže Ronald Korotaj, predsjednik Udruge poslodavaca u hotelijerstvu.

Ugostitelji se nadaju da će uroditi plodom razgovori ministara turizma i financija i da će na povećanje PDV-a za ugostiteljstvo biti proglašen moratorij. Ako ne, boje se, prizori praznih restoranskih sala mogli bi postati sve češći.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene