Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministrova mjera dočekana "na nož"

Ugostitelji o podizanju stope PDV-a: "Ovo je pokušaj da nam se slome zdrave noge"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poznato je da Hrvati više od svega vole sjediti na kavi i prije, i poslije, pa čak i tijekom radnog vremena. Ta će ih kava, ali ne samo ona, uskoro stajati, u prosjeku, kunu skuplje.

Ugostitelji se bune protiv povećanja stope PDV-a i najavljuju otpuštanja radnika, povećanje cijena proizvoda i zaključavanje kafića. S druge strane, Ministarstvo financija ne želi im popustiti i poručuje kako će se porezna reforma provesti i unatoč njihovim prigovorima.

Pročitajte i ovo Velika akcija EPPO-a Složeni kriminalni ekosustav Velika akcija EPPO-a, palo 14 osoba! Uhićenja i u Hrvatskoj zbog porezne prijevare teške 195 milijuna eura Željko Alfirević iz Udruge ugostitelja grada Splita (Foto: Dnevnik.hr) Na teren se vraća milijarda kuna Ugostitelji o poreznom rasterećenju: ''Osjećam se ponosno jer sam dvije godine pokrivao rupe koje su stvarale druge grane''

Ministar financija Zdravko Marić niti najmanje ne želi popustiti zahtjevima ugostitelja, jer kako kaže, alternative povećanju PDV-a s 13 na 25 posto nema.

U ovoj cijeloj priči Marić, kao nestranački ministar u redovima HDZ-a nema potporu HDZ-ovog ministra turizma Garija Cappellija, a kako doznajemo, niti MOST-a.

Da će se kava u njegovom kafiću i dalje prodavati po sniženoj stopi PDV-a od 13 posto, ugostitelj Zlatko Leš se i dalje nada. Najave ministra Marića da za ugostitelje neće biti popusta, te da će stopa PDV-a rasti na 25 posto, nije dočekao s odobravanjem. "Povećanjem PDV-a neminovno bi došlo do otpuštanja radnika, povećanja cijena i pogoršanje u smislu poslovanja samoga. Što se tiče investicija, to bi nam jednostavno pogoršalo i otežalo način poslovanja", ističe on.

Otpuštanja radnika boje se i sindikati. "Ne samo da neće biti moguće dogovoriti veću plaću u turističkom sektoru, nego će to biti i argument što ste rekli ili za smanjivanje ionako previše ugovora na određeno vrijeme ili za dodatno da ne kažem smanjivanje plaća", kaže Mladen Novosel iz SSSH.

Bune se i u Cehu ugostitelja. Za iduće dane najavili su zatvaranje kafića na dva sata, ukoliko Vlada ne promijeni plan povećanja PDV-a. "To nije dijalog. Još uvijek ima vremena za dijalog i nadam se da ćemo mi još uvijek na neki način senzibilizirati javnost i objasnit da je to kriva mjera. Taman smo stali na noge, što pokazuju rezultati i mislim da bi to trebalo jako dobro redefinirati, i to mislim da je osnovna stvar", kaže Nenad Šepak iz Ceha ugostitelja.

Povećanje PDV-a s 13 na 25 % približit ćemo na primjeru poskupljenja kave u kafićima. Po stopi PDV-a od 13 posto kava u većini kafića iznosi oko 10 kuna. Povećanjem stope, cijena bi kupcima narasla za kunu, te iznosila 11 kuna. S druge strane, ugostitelji su izračunali da bi im povećanje PDV-a u prosjeku donijelo 18 posto manju zaradu, potrošaču povisilo cijene za 10 posto, te da bi morali otpustiti u prosjeku dvoje ljudi. Također, rast prometa u godinu dana bi im se prepolovio.

S druge strane, ugostiteljima iz Vlade poručuju kako će im porezna reforma donijeti niz olakšica. Smanjit će im se cijena struje, poduzetnicima s godišnjim prometom do 3 milijuna kuna dobit će se oporezivati po stopi od 12 posto, a građani će, zbog promjena u sustavu poreza na dohodak, više trošiti, pa tako i u kafićima.

"Vjerujem da će porezna reforma, ovakva kakvu imamo pred sobom, odnosno prijedlog ministra Marića, da će u konačnici proći javnu raspravu i saborsku proceduru i ja u tom kontekstu ministru Mariću pružam potporu", naglašava ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Čorić.

Osim ugostitelja, zbog najave povećanja PDV-a bune se i hotelijeri. Smatraju da ovakve promjene direktno utječu na strategiju razvoja turizma. Predstavnici ugostitelja i hotelijera kroz ovaj tjedan ponovno bi se trebali sastati s ministrom turizma Cappellijem, za kojeg se nadaju da će ih izuzeti od povećanja stope PDV-a.

Promjene u sustavu PDV-a za ugostiteljstvo državnom proračunu bi trebale uprihoditi oko milijardu kuna, pa nije ni čudo da ministar Marić nije spreman na ustupke.

''Ovim potezom se sve upropaštava''

S ugostiteljem Ivanom Naukovićem u tom je smislu u Dnevniku Nove TV razgovarao i reporter Ivan Forjan.

"Naše marže su do osam posto, niti jedan ugostitelj ne radi s više od tog. Novo opterećenje PDV-a sad je 9 posto u odnosu na nekakvu cijenu. Znači sva dobit ovakvim potezom pera nekog poslodavca odlazi državi. To jednostavno nije moguće. Ljudi misle da mi sjedimo na nekim duplim maržama pa ćemo sad ostvarivati nešto manje zarade, ali bez korekcije cijena sada, neće biti nikakve zarade", poručio je Nauković.

Dodao je da je prije tri godine netko napokon napravio nešto pozitivno za ugostitelje i da se ovim potezom sve to sad upropaštava. Evo što je rekao na pitanje hoće li ih ova mjera dokrajčiti.

"Pa neće nas pokopati, ali da je ovo pokušaj slomiti dvije zdrave noge, jednom od rijetkih tko ima zdrave noge, to je činjenica", zaključio je Nauković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene