Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pobjednik Alke Alen Poljak

Završila Sinjska alka - Hoće li iduće godine uslijediti velika promjena?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Završila je ovogodišnja Sinjska alka, a slavodobitnik je Alen Poljak. Sinjska alka - hrvatska viteška igra kojom se slavi pobjeda nad osmanskim osvajačima 14. kolovoza 1715. bi nakon dosta godina mogla promijeniti dio svog protokola - neslužbeno se spominje da Viteško alkarsko društvo ozbiljno razmišlja da se Alka od sljedeće godine održava u noćnom terminu.

Natjecanju, koje je počelo u 16:30 sati i na kojem je pobjedio Alen Poljak, nazočili su premijer Andrej Plenković, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te brojni dužnosnici i gosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stari problemi u Sinju Slabo se čuje plač u rodilištu: Opet mu prijeti zatvaranje, nestat će i Alka? Slika nije dostupna Rastu brojevi u Sinju Bulj: "Imamo tisuće ljudi na plažama, a cijelo vrijeme se govori o Sinju", predstojnik klinike: "Ako nije u stanju poslušati struku, to je njegov problem"

Alka je pojedinačno viteško nadmetanje u kojem može sudjelovati najmanje 11 i najviše 17 konjanika alkara, a slavodobitnik je onaj koji u tri utrke gađanjem u alku prikupi najviše punata, odnosno bodova.

Alkar u punom trku mora proći trkalištem dužine 160 metara za najviše 12 sekundi te pokušava kopljem pogoditi središte željezne mete, alke, koja visi iznad trkališta. Visina alke je 3,32 metra, mjerena od njezinog središta do zemlje.

Svaki pogodak "u sridu" slavi se oglašavanjem limene glazbe te pucnjima iz "mačkule" - starinskog topa. Trče se tri trke i bodovi se zbrajaju. Alkar s najviše osvojenih bodova postaje slavodobitnik.

Slavodobitnik Alke je bogato nagrađen, a Sinjani i narod Cetinske krajine do sljedeće ga Alke slave kao svojeg najboljeg junaka i viteza. Sinjskom alkom se obilježava pobjeda nad osmanskim osvajačima 14. kolovoza 1715. kod Sinja.

Na taj dan 700 hrvatskih branitelja iz Sinja odbilo je navalu turskoga zapovjednika Mehmed-paše Čelića, čija je vojska brojala 60.000 vojnika. U znak priznanja za poticanje domoljublja i očuvanje povijesnih, kulturnih, etnografskih i drugih vrijednosti, Sinjska alka je po međunarodnim mjerilima proglašena pokretnim spomenikom kulture najviše kategorije 1979., a 15. studenog 2010. upisana je na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

Kako se neslužbeno doznaje Viteško alkarsko društvo ozbiljno razmišlja da se Alka od sljedeće godine održava u noćnom terminu.

Oporba u Sinju

Od oporbe u Sinju su danas u Sinju viđeni Mostovci Božo Petrov i Miro Bulj. "Ovdje nismo radi skupljanja političkih bodova. Možda ove veće stranke koje sebe zovu većim i jesu. Tu sam radi prijatelji i zato što je Sinj moj grad. Tu smo proveo dio djetinjstva i uvijek mi je drago doći ovdje posebno na Alku", kazao je Petrov.

Bulj je rekao da je vezan uz Alku kao Sinjanin i bivši alkarski momak. Upozorio je da taj kraj odumire i iskazao vjerovanje da državni vrh neće biti smo na Alci već i da će pomoći cijelu godinu u brojnim pitanjima.

Na prijemu su bile i ministrice gospodarstva i regionalnog razvoja Martina Dalić i Gabrijela Žalac., ministri obrane, unutarnjih poslova, pravosuđa, poljoprivrede, branitelja Damir Krstičević, Davor Božinović, Dražen Bošnjaković, Tomislav Tolušić, Tomo Medved.

Program 302. Sinjske alke počeo je rano jutros ispred crkvice na Gradu molitvom i satom povijesti, potom su položeni vijenci za branitelje tvrđave 1715. godine, kao i za poginule u Domovinskom ratu, te preminule članove Viteškog alkarskog društva (VAD), alkare i alkarske momke. Nakon toga je vojvodin ađutant u kočiji prošao gradom i pozivao svjetovnu, vojnu i crkvenu vlast grada Sinja na Alku.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene