Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NESREĆA NA GRADILIŠTU

Tri radnika pala s dizalice, dvojica teško ozlijeđena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trojica radnika pala su s dizalice na gradilištu jedne privatne tvrtke u Čakovcu. Jedan od radnika pušten je na kućnu njegu, a dvojica su zadobila teške tjelesne ozljede.

U trenutku nesreće radnici su bili u košari koja je bila pričvršćena vijcima, odnosno "fiksatorima" za dizalicu. Jedan od vijaka je popustio, košara se prevrnula, a zajedno s njom i radnici. Pali su s oko sedam metara visine i zadobili zaista teške ozljede. Jedan je dobio potres mozga, a drugi više prijeloma, polomljena su mu rebra i ozlijeđena kralježnica.

Pročitajte i ovo Ilustracija Opasan posao Preminula je djevojka koja je pala sa skele u Zagrebu: Imala je samo 25 godina Policija, ilustracija Završena istraga Muškarac smrtno stradao od strujnog udara: Policija otkrila što je skrivilo nesreću na radu

Radnici su izvan životne opasnosti, ali su zadržani u bolnici na daljnjem liječenju. Riječ je mladim ljudima, svi oni imaju između 29 i 37 godina. Tim više na alarm zvone podaci o trendu rasta ozljeda na radu, a najugroženiji su upravo radnici na građevini.

Prije tek nešto više od tjedan dana pet radnika ozlijeđeno je i u eksploziji silosa u Splitu.  Dvojica radnika zadobila su po život opasne ozljede. Opečeno im je 40 posto tijela. Uzrok se tek treba utvrditi.

"Postoji tu i kaznena i materijalna odgovornost odgovornih osoba i pravnih i fizičkih. Postoji i pravo radnika, koji su stradali na radu, na odgovarajuće odštete, pravo na liječenje", kaže Vitomir Begović, ravnatelj Zavoda za unaprijeđivanje zaštite na radu. 

Izmjene Zakona o zaštiti na radu

Sve to događa se u trenutku kada se ide u izmjenu Zakona o zaštiti na radu. Izmjenama se, između ostalog, predlaže da se smanji broj zdravstvenih pregleda koji se provode jedanput godišnje na jedan pregled svake tri godine. Smanjio bi se i broj sanitarnih pregleda sa svakih šest mjeseci na jedanput godišnje. Isto tako, predlaže se da se odbor zaštite na radu, umjesto kvartalno, sastaje jedan put godišnje.
Struka upozorava da bi tih sastanaka trebalo biti i više, a ne manje.

"Odbor je trenutno jedino savjetodavno tijelo gdje poslodavac može sa svim sudionicima, s povjerenikom radnika, s medicinom rada i sa stručnjacima zaštite na radu, raspravljati o problematici zaštite na radu", kaže Tomislav Frgec, voditelj odjela zaštite na radu građevinske tvrtke.

Pojednostavila bi se i izrada procjene rizika na radnom mjestu. U HUP-u pozdravljaju akcijski plan i izmjene.

"Vezano uz smanjenje birokratskih i administrativnih troškova kod provedbe zaštite na radu jer držimo da je jedan dio tih postupaka moguće racionalizirati i ubrzati i na taj način učiniti jeftinijom", kaže Bernard Jakelić, zamjenik direktora HUP-a.

Sindikati protiv izmjena

Sindikati su protiv izmjena. "Gotovo je bio konsenzus s one stručne strane da ove izmjene neće donijeti nikakve uštede, već da će dodatno zakomplicirati iovako komplicaran sustav zaštite na radu, ali očito to ne dopire do ušiju onih ljudi u Ministarstvu gospodarstva koji takav plan doslovno nameću", kaže Mladen Novose, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Prijedlog izmjena Zakona u javnoj je raspravi do 9. svibnja. Statistika kaže da se broj ozljeda na radu u samo godinu dana popeo za čak 15 posto. U 2016. godini prijavljeno je ukupno 16.529 ozljedan na radu, od čega gotovo 1600 teških ozljeda, što je zabrinjavajuće.

Zanimljivo, čak 17 posto ozljeda događa se prilikom odlaska i dolaska na posao. Broj smrtno stradalih na radnom mjestu, na sreću, smanjen je . Svi ovi slučajevi najbolje pokazuju koliko je bitno pitanje zaštite na radu.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene