Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEISPUNJENA OBEĆANJA

A PRORAČUN TEŽI MILIJARDE Provjerili smo što je Bandić sve mogao napraviti, a nije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gradonačelnik Milan Bandić je još prije 15 godina građanima poručio da će se javno spaliti na Jakuševcu ako ga za četiri godine ne uspije sanirati.

Zagrebački proračun iznosi oko 7 milijardi kuna, a tomu treba pridodati i još sedam milijardi, koliko iznosi proračun Zagrebačkog holdinga. Provjerili smo što je Milan Bandić mogao učiniti s tim novcem, a nije.

Pročitajte i ovo Konferencija za medije u američkom Kongresu nakon izglasavanja zakona o proračunu Probili rok Američki kongres ipak izglasao proračun: U zadnji tren izbjegnuta blokada države Slika nije dostupna Opako stezanje remena Bandić obustavio proračun za 2020.: Nema zapošljavanja, javnih nabava, a ići će se i na rezanje plaća

U učionici izgrađenoj 1935. godine održava se nastava za osnovnoškolce. "Zidovi su dotrajali, isto tako i prozori, parketi su dakle stari 80 godina, i to predstavlja veliku opasnost za sigurnost djece, kao i za njihovo zdravlje", kaže Gordana Horvat, ravnateljica OŠ Markuševec.

Duže od desetljeća gotovo 150 učenika s nastavnicima čeka novu školu. "Imali smo jedan slučaj da je školska ploča pala iznenada sa zida. Uspjela je eto učiteljica na neki način zadržati da ta ploča ne padne na djecu", dodaje ravnateljica Horvat.

Obnova škola nije jedini problem vezan uz djecu koji metropola već godinama ne uspijeva riješiti. Puno veći je nedovoljan broj vrtića.

"Djeca u trećoj godini života - njih bi na jednog odgojitelja u jednoj smjeni trebalo biti 14. Rijetko da u gradskim četvrtima Grada Zagreba postoji grupa ispod 24, 25 male djece na jednog odgojitelja u jednoj smjeni", kaže Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture.

Uz to, vrtićima nedostaje i sadržaja, priča nam odgojiteljica s 25-godišnjim iskustvom. Stoga bojice, maramice pa čak i igračke često kupuju sami roditelji i tete. "Kako bi mogli što više poticaja dati djeci, važni su nam roditelji odnosno suradnja s njima u donošenju različitog materijala jer materijal koji dobivamo nije nam dostatan", kaže Iskra Mandarić.

A što tek reći na rak-ranu metropole - odlagalište otpada Jakuševac? Gradonačelnik je još prije 15 godina građanima poručio da će se javno spaliti na Jakuševcu ako ga za četiri godine ne uspije sanirati.

Građani koji ondje žive svakodnevno se toga sjete. "Užasno je! I trebalo bi to zatvoriti, za ovakav veliki grad mislim da bi bilo krajnje vrijeme da se donese neko rješenje i da se to napravi na nekom drugom mjestu koje ne bi bilo toliko kritično", kaže Sanja koja živi blizu Jakuševca.

Kritično je i stanovnicima Središća, gdje se planira izgraditi devetokatnica tik do Muzeja suvremenih umjetnosti. U 16 godina mandata iza Bandića ostala su i brojna neispunjena obećanja - poput sljemenske žičare, završetka sveučilišne bolnice pa čak i novog stadiona u Maksimiru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene