Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OBLJETNICA PADA

"I U MOM GRADU SVIJETLI VUKOVAR" Tisuće Splićana na mimohodu odale počast gradu heroju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovu akciju, koju organizira navijačka skupina Torcida, Split održava već četvrtu godinu zaredom.

Više od dvije tisuće Splićana sudjelovalo je u petak navečer u mimohodu duž Vukovarske ulice obilježavajući tako, u organizaciji navijačke skupine Torcida, 25. godišnjicu stradanja Vukovara.

Pročitajte i ovo Novčanica od 50 eura 50 eura Nasjela na lažne eure: Policija podsjeća kako ih prepoznati Ilustracija ubacili joj "prozirnu kapljicu"? Kruži uznemirujuća snimka o brutalnom silovanju djevojke: "Nađena je u garaži sva krvava, bez gaćica, raščupana..."

Duž nogostupa uz Vukovarsku ulicu upaljeno je na tisuće svijeća u sklopu akcije "I u mom gradu svijetli Vukovar", a koju Splićani tradicionalno organiziraju svake godine 18. listopada u spomen na tragediju i žrtve Vukovara.

Tijekom mimohoda promet Vukovarskom ulicom, koja je najduža i najprometnija u Splitu, bio je zaustavljen te su vozila preusmjeravana na druge prometnice.

"Ovim mimohodom odajemo počast gradu heroju Vukovaru koji je simbol Domovinskog rata i simbol žrtve," rekao je tajnik Torcide Toni Baletić. Prema procjeni organizatora, u mimohodu je sudjelovalo više od dvije tisuće Splićana.

Mimohod u spomen na žrtvu Vukovara u Splitu organizira Torcida od 2012. godine, a Baletić je istaknuo kako to nije navijački nego "građanski i narodni" mimohod. Po njegovim riječima, Vukovar i njegove žrtve zaslužuju da se pronađu nestali te da ih se "mirno pokopa tako da na njihove grobove može otići svatko tko želi i zapaliti svijeću."

Mimohod duž Vukovarske ulice trajao je više od sat vremena, a pri dolasku na krajnje odredište na križanje s Velebitskom ulicom sudionici su zborno zapjevali "Oj Hrvatska mati," te klicali Vukovaru.

Sudionici su na čelu mimohoda nosili višemetarski transparent s natpisom "Hrvatska" te zastavu s vukovarskim gradskim obilježjem. Nosili su i pet zastava: državnu zastavu Republike Hrvatske, zastave s natpisima "Zbor veterana Hrvatske narodne garde", "Pauci" i "HVO" te s natpisom "HOS Za dom spremni". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene