Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasprava o financiranju stranaka

"Zna se gdje njega najviše svrbi. Gospodin Pernar očito će sve nas terorizirati ovdje''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastavak sjednice Sabora obilježio je novi eksces zastupnika Živog zida, Ivana Pernara.

16:08 Branimir Glavaš (HDSSB) je kazao kako će podržati ovaj prijedlog zakona jer vjeruje da nije motiv Vlade da povećaju poreze kako bi političke stranke dobile više novca. 'Ja vjerujem da je to iz pozitivnih pobuda', kazao je Glavaš. 'Želim istinski vjerovati da će doći do gospodarskog rasta'.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja - 2 Pjesme i slogani Grmoja o sloganu Mosta koji je isti kao i Vučićev: "Imamo možda samo jednu poveznicu" Božo Petrov, Nikola Grmoja, Marin Miletić Bez konkurencije Vladajući se obrušili na Most: "Nude se lijevoj koaliciji, njihov je jedini program rušiti HDZ"

16:02 Ivan Lovrinović (PH) je upitao Marasa slaže li se da se da se onemogući i financiranje stranaka od strane privatnih poduzeća.

'Ajmo iskoristiti priliku da onemogućimo trgovačka društva da financiraju stranke kreditima koji se ponekad... otpišu', kazao je Lovrinović.

Maras mu je odgovorio da je njegov osobni stav da bi trebalo zabraniti donacije strankama veće od simboličnog iznosa od 1000 kuna te podsjetio na slučaj 'Fimi media'.

HDZ-ovim zastupnicima je, na spomen 'velikog vođe', uzvratio da ne zna na koga misle. 'Tomislava Karamarka, Ivu Sanadera? Kod vas se 'veliki vođe' mijenjaju svaka tri mjeseca. Ovog ste skoro istukli u Lisinskom pa je sad postao veliki vođa', kazao je Maras.

15:50 'Koristim ovu priliku i od Vlade tražim da što prije u proceduru daju Zakon o smanjenju poreza na dohodak i poreza na dobit, kao što su i obećali. To očekujem od vas, to će građani pozdraviti', kazao je SDP-ov Branko Grčić te dodao kako se o smanjenju PDV-a može složiti da se može pričekati. 

15:38 Riječ je uzeo SDP-ov Gordan Maras

'Ovdje imamo nekoliko 'ad hoc' zakona koji su na dnevnom redu, a koji bi trebali dati privid da se nešto radi. Zanima me kada će se tu naći neki novi zakoni. Iz iskustva prošle Vlade znamo da su u pitanju mjeseci'

O novom prijedlogu Zakona o financiranju političkih stranaka je rekao kako neće donijeti uštede, već da se tu radi tek o stvaranju dojma. 'Život naših građana se neće bitno promijeniti. HDZ i Most su napravili zakon koji će im idućih godina donijeti više novca, a ne manje. Motivacija je možda bila dobra, ali princip nije. Ovdje nema reforme'.

15:31 Završena je rasprava po klubovima i krenula je pojedinačna rasprava.

15:27 "Odustali ste od političke ozbiljnosti i vjerodostojnosti. Notorna je činjenica da ste do zadnje sekunde čekali u Ministarstvu uprave čekali da registrirate stranku kako biste sačuvali sredstva iz proračuna", replicirao je Pernaru zastupnik Mile Horvat (SDSS).

15:18 "Predlagatelji nisu doveli građane u zabludu, jer se ne radi o brojkama u istovjetnim kategorijama", replicirao je Pernaru zastupnik Tomislav Ćorić (HDZ).

Nikola Grmoja (Most) replicirao je Pernaru da se zna gdje njega najviše svrbi, a to je registriranje nove stranke Živog zida, kako bi se sačuvao novac. Dodao je da je tu očito bilo riječi o nekom kriminalu.

"Gospodin Pernar će očito sve nas terorizirati ovdje, zato jer je ostao bez proračunskih sredstava", poručio mu je Grmoja.

15:10 Ivan Pernar u ime kluba Živi zid sljedeći je na redu za izlaganje.

Kao predstavnik Živog zida Pernar je istaknuo da se slaže sa smanjenjem sredstava za financiranje političkih stranka. Političke stranke i političare nazvao je "kastom" koja dobro živi.

Pernar je naglasio da su sredstva za političke stranke prevelika te je istaknuo da Živi zid dobiva 340.000 kuna godišnje za rad. Rekao je da bi ta sredstva trebalo prepoloviti.

"Prosječnog građanina ne zanima da li mi izdvajamo iz prihoda ili rashoda, nego koliko u postotku ta sredstva čine", rekao je Pernar te dodao da se ona povećavaju zapravo za 50 posto. "Stvara se neka slika o racionalizaciji, koje zapravo nema", poručio je Pernar.

"Postoje određeni pojedinci koji pripadaju određenim strankama koji zloupotrebljavaju svoje ovlasti. Prozvao je tehničkog ministra Tomislava Panenića za trošenje pola milijuna kuna Ministarstva gospodarstva, koje je zloporabio za reklamnu kampanju Mosta.

"Evidentno je iz vremena emitiranja da su te propagandne poruke bile vezane za izbore", rekao je pernar i dodao da nije siguran da je Most to naveo u troškovima kampanje. Prozvao je Most i da su "zgrabili svu vlast" u svoje ruke.

U konačnici, rekao je Pernar, naše stranke ne snose teret ekonomske krize.

15:07 Sjednica Sabora je nastavljena nakon stanke.

13:25 U tijeku je stanka sjednice do 15 sati, kad za govornicu u ime kluba Živog zida izlazi, danas već opomenuti, Ivan Pernar.

12:57 Tomislav Ćorić je u ime kluba HDZ-a podsjetio da je ključna intencija predloženog zakona da se prihodovna strana financiranja političkih stranaka prebaci s rashodovne na prihodovnu stranu proračuna.

Ćorić je na kraju rekao da će HDZ podržati prijedlog zakona.

Pupovac mu je u replici zapravo odgovorio drugim kolegama koji su u svojim replikama isticali kako ljudi nemaju što jesti. Poručio je kolegama iz Mosta da postave pitanje zašto se ne uzima onima koji su se tijekom godina na razno-razne načine obogatili. Naglasio je da je moraliziranje bez uzimanja navedenog u obzir, zapravo amoralno.

Ivan Pernar (Živi zid) je u replici poručio da je HDZ najveći generator korupcije te da ovaj zakon neće to promijeniti. "Osjetio sam da zastupnik Ćorić (HDZ) pokušava stvoriti privid da se HDZ bori protiv korupcije, a HDZ je generator korupcije. Sud je srušio iz proceduralnih razloga presudu protiv vas kao zločinačke organizacije", rekao je Pernar.

Nakon replike, Pernar je zaradio novu opomenu od potpredsjednika Sabora Željka Reinera zbog skretanja s teme i "laganja pred javnosti". "Molim Vas da to ne činite", rekao mu je Reiner.

Ćorić je Pernaru čestitao na ulasku u središnji dnevnik na televiziji, da mu je to očito bila intencija te da se u HDZ-u nalaze časni ljudi. "Mogu vam jedino poručiti da se sramite", rekao je Pernaru Ćorić.

12:33 Vesna Pusić je u ime kluba HNS-HSU kazala da bi efekti ovog zakona trebali imati nezanemarive efekte na proračun - ušteda bi iznosila između 6 i 7 milijuna kuna. Transparetno, proračunsko financiranje stranaka, koje je svima jasno, znači eliminiranje velikog prostora korupcije.

Rasprava se nakon izlaganja Pusić pretvorila u populizam i kako je Pusić, odgovarajući na replike, rekla, "opasnu degradaciju političara".

12:13 Veljko Kajtazi je u ime kluba nacionalnih manjina donošenje ovog zakona nazvao "dva koraka unazad", iako on za neke može biti i korak naprijed.

"Rad košta", poručio je, a najviše košta neobavljen posao.

"Ako je netko zloupotrebljavao sredstva za rad, onda to treba sankcionirati. Ovaj zakon ne uzima u obzir činjenicu da smo mi svi u istoj startnoj poziciji. Mene će osobno ovaj zakon najviše pogoditi, no bez obzira za to i ovo je bolje od situacije u posljednjim mjesecima kad je naš rad bio nemoguć", poručio je Kajtazi.

Bauk mu je u replici odgovorio da ne bi trebalo miješati nezavisne zastupnike i političke stranke, no da predstavnici manjina uživaju poseban status jer se biraju u posebnoj izbornoj jedinici. Predloženom zakonu, rekao je, nije intencija zakinuti zastupnike manjina.

12:05 U ime kluba Mosta govorio je Miro Bulj te naglasio uštedu od šest milijuna kuna. Istaknuo je i nužnost za transparentnost čitavog postupka financiranja.

U replici Nikola Grmoja prozvao je SDP za "glancanje imidža lika i djela Zorana Milanovića" te da je angažiranje "gospodina Browna" trebalo financirati odnekud i da za to nije sigurno bio dovoljan proračun, odnosno sredstva iz proračuna.

11:58 U ime kluba SDP-a Arsen Bauk poručio je da će SDP biti suzdržan u raspravi oko Zakona o financiranju političkih stranaka. Što se tiče hitne procedure, rekao je da će taj zakon jedini stupiti na snagu, što se Mostovih jamstava tiče, ali da će se to vidjeti na sjednici nove Vlade.

Rekao je da predloženom zakonu nedostaje obrazloženje koliko će njegovo provođenje koštati.

Peđa Grbin (SDP) je u replici rekao da bi htio uvođenje još dvije mjere - da političke stranke javno objave tko ih kreditira te da kreditiranje stranka obavlja isključivo preko kreditnih institucija. No, istaknuo je da to ne može niti predložiti, jer zakon ide u hitnu proceduru.

Bauk je rekao da SDP nije htio na sjednici odbora rušiti kvorum oko ovog prijedloga zakona te je to i obrazložio. "Ovaj zakon je, od svih sedam koji su u proceduri, najmanje loš", poručio je Bauk u odgovoru na repliku.

11:52 Na redu je hitni postupak donošenja Zakona o financiranju političkih stranaka. Zastupnik Šimić iz kluba Mosta obrazložio je prijedlog tog zakona zastupnicima u ime predlagatelja. Naglasio je smanjenje financiranja političkih stranaka u ukupnoj visini od 6 milijuna kuna, s 57 na 51 milijun kuna. Most smatra da se stranke trebaju financirati prema prihodima u državnom proračunu, poručio je Šimić.

11:50 Zastupnici su jednoglasno usvojili imenovanje Anke Slonjšak pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom.

11:32 U ime kluba HDZ-a, Željko Reiner je poručio da će dati podršku pravobraniteljici Slonjšak za produljenje mandata.

Replicirala mu je Ines Strenja-Linić te se složila s tim da je oporba kriva za kašnjenje s procedurom oko produljenja mandata pravobraniteljice za osobe s invaliditetom te ih nazvala "licemjerima".

Oboma im je odgovorio u replici SDP-ov Hajduković te ih podsjetio tko je raspolagao s većinom u prošlom sazivu Sabora.

U čitavom nizu replika sudjelovala je i HNS-ova Vesna Pusić, koja je Reineru još jednom pojasnila što znači većina, a što manjina u Saboru te kako se postiže kvorum. Poručila mu je da ne može očekivati od oporbe da u svim saborskim procesima sudjeluje po principu konsenzusa.

11:25 U ime kluba Mosta, zastupnica Ines Strenja-Linić rekla je da će njezin klub podržati prijedlog Vlade i pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom Anku Slonjšak.

11:19 Prva točka današnjeg dnevnog reda je produženje mandata pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slonjšak. U ime predlagatelja zahtjev je obrazložila tehnička ministrica Bernardica Juretić.

Replicirao joj je Goran Beus Richenberg (HNS), koji je tražio da se ispriča Saboru zbog neprovođenja postupka na vrijeme te da je sustav pravobraniteljstva za osobe s invaliditetom doveden u pitanje.

Ministrica se u odgovoru ispričala Saboru u ime tehničke Vlade. "Meni osobno je jako žao da je došlo do ovoga", rekla je Juretić. "Još jednom od srca isprike svima onima kojima je možda nanesena nepravda", dodala je.

11:16 Sabor je glasovanjem utvrdio da se prihvaća uvrštenje Zakona o financiranju političkih stranaka na dnevni red po hitnom postupku.

11:12 Nenad Stazić (SDP) tražio je od Petrova da opomene zastupnika Mosta Miru Bulja za povredu Poslovnika zbog izlaganja nevezanog uz obrazlaganje hitnosti postupka rasprave Zakona o financiranju političkih stranaka.

''Predsjednik sabora vodi sjednicu i daje objašnjena, a ne gospodin Bulj'', rekao je Stazić.

11:03 U sabornici se nalazi 114 zastupnika i utvrđen je kvorum.

Goran Beus Richemberg je u ime kluba HNS-a dao prigovor na vođenje Zakona o financiranju političkih stranaka u hitnu proceduru, jer zaslužuje temeljitu javnu raspravu i raspravu po saborskim odborima.

11:08 Počela je sjednica Sabora. Božo Petrov je predložio dopunu dnevnog reda s deset točaka.

Hrvatski sabor u ponedjeljak je svoj dnevni red dopunio sa deset novih točaka, među kojima je i predstavljanje Vlade mandatara Andreja Plenkovića (HDZ) i glasovanje o povjerenju Vladi. Sabor je u redovnu proceduru, dakle u dva čitanja, uvrstio još šest 'Mostovih' zakona. Radi se o dopunama Zakona o HRT-u, izmjenama Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, dopunama Zakona o lokalnim izborima, izmjenama Ovršnog zakona, dopuna Zakona o pravima i dužnostima zastupnika, izmjenama Zakona o HNB-u.

10:44 Zoran Milanović ni danas nije prisustvovao sjednici Kluba zastupnika SDP-a iako je predsjednik kojeg su zastupnici izabrali, javlja reporterka Nove TV, Tatjana Krajač, iz Sabora.

10:18 Zastupnici SDP-a otišli su s Odbora za Ustav na sastanak kluba zastupnika SDP-a pa je navedeni odbor ostao bez kvoruma, jer nema dovoljno zastupnika Mosta i HDZ-a, javlja Rastočić.

10:01 Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav raspravljao je na sjednici o kažnjavanju zastupnika s 500 kuna zbog nedolaska na glasovanje u sabornicu.

Na spomenutom odboru usvojeno je da će se neopravdan izostanak u Saboru kažnjavati, izvještava reporterka Nove TV Jelena Rastočić iz Sabora. Tomislav Saucha (SDP) upitao je tko će opravdati izostanke zastupnika Mosta i HDZ-a?

9:24 Ivan Kovačić (Most) pokušao je opravdati kolege zastupnike iz svoje stranke zbog nedolaska na sjednicu Odbora za zakonodavstvo. "Vjerojatno su kasno doznali za sjednicu u 8:30 pa zato nisu stigli", rekao je.

8:45 Prije samog nastavka sjednice Sabora, održana je sjednica Odbora za zakonodavstvo, na kojoj se raspravljalo o smanjenju novca za političke stranke. Na sjednici se nisu pojavili predlagatelji Ovršnog zakona iz redova Mosta, javlja reporterka Nove TV Jelena Rastočić, pa je sjednica nakon prve točke odgođena.

Predlagatelji Ovršnog zakona su Miro Bulj, Robert Podolnjak, Nikola Grmoja i Hrvoje Runtić. Što se Podolnjaka tiče, on se nalazi u bolnici te nije bio zbog tog na konstituirajućoj sjednici, no ostali predstavnici iz redova Mosta, zasad nisu ponudili objašnjenje izostanka. Objasniti to nije znao niti njihov kolega Ivan Kovačić, koji je rekao da je on na sjednicu došao samo obrazložiti prvu točku, o smanjenju novca za političke stranke.

Oko sjednice se oglasio i na svojem Facebook profilu SDP-ov Peđa Grbin, koji je prokomentirao to kao "Odličan početak Sabora".

Most popustio

Iako su za sve najavljivali hitan postupak, glasovat će se o samo jednom od 7 Mostovih zahtjeva, s kojima su uvjetovali suradnju s HDZ-om.

Most je popustio. Nakon silnih ultimatuma i hitnosti, 6 zahtjeva će u redovnu proceduru. Na sjednici Sabora po hitnom će postupku tek financiranje političkih aktivnosti i kampanje.

"Posljednjih nekoliko dana imamo sugestije, kritike da trebamo ići u redovnu proceduru, a drugi razlog je što je gospodin Petrov predsjednik Sabora i diktira tempo rada u parlamentu", kaže Miroslav Šimić (Most).

Poštovati proceduru žele i u HDZ-u. Prije sjednice, formirat će se potrebni odbori. Predsjednike odbora iz svoje kvote, SDP će ostaviti iz prošlog saziva, a održat će i sastanak Kluba zastupnika i odlučiti kako se postaviti prema Mostovu zahtjevu.

"Ukoliko postoji bilo kakva mogućnost, mi ćemo sve te zakone na Ustavnom sudu rušiti, ne kažem pojedinačno, nego sve u kojima se ne poštuje demokratska procedura. Nije stvar srži zakona, nego procedure i postupka", ističe Siniša Hajdaš Dončić (SDP).

Za HNS, to je stvar pristojnosti. Tražit će da se i ta jedna hitna točka raspravi u redovnom postupku. Na današnjoj sjednici Sabora zastupnike, dakle, čekaju dvije točke dnevnog reda, a nakon toga na red može doći izglasavanje povjerenja Vladi, vjerojatno sredinom tjedna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene