Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Ne postoji povjerenje javnosti"

SDP traži osnivanje istražnog povjerenstva zbog Agrokora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP će podnijeti zahtjev za osnivanjem istražnog povjerenstva zbog Agrokora.

SDP je u saborsku proceduru uputio prijedlog odluke o osnivanju istražnog povjerenstva za utvrđivanje činjenica koje su dovele do krize u koncernu Agrokor.

Pročitajte i ovo Propusti u slučaju Agrokor - 4 Novi problemi Može li se novo vještačenje za Agrokor završiti u godinu dana? DORH dobio rok i zadatak, neki sumnjaju da je to moguće Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića Problemi do grla Hoće li biti novog vještačenja u slučaju Agrokor? "Teško će pronaći nekoga tko neće biti kontaminiran"

"Želimo odgovore je li bilo pogodovanja i jesu li neki ministri radili u interesu privatne kompanije ili hrvatske javnosti", poručio je SDP-ovac Gordan Maras na konferenciji za medije.

Iz redova SDP-a poručili su također kako ne vjeruju ni potpredsjednici Vlade Martini Dalić, ministru financija Zdravku Mariću niti Andreju Plenkoviću.

"Ne postoji povjerenje javnosti i zato će SDP uputiti danas zahtjev za osnivanje istražnog povjerenstva oko Agrokora. Postoji indicija da je i povjerenik u Agrokoru bio poslovno povezan s nekim dobavljačima. Koga može uvjeriti u nepristranost", pitao je Maras nakon stanke HDZ-ovce.

Predsjednik stranke Davor Bernardić kazao je kako je njihov cilj istina.

"Želimo znati koje su se to akvizicije događale u zemlji u zadnjih nekoliko mjeseci i nakon dolaska povjerenika", kazao je Bernardić.

U zahtjevu za osnivanjem povjerenstva navode kako bi povjerenstvo trebalo utvrditi je li zbog eventualnih nepravilnosti oštećen proračun i u kojem iznosu.

„Istražno povjerenstvo treba utvrditi jesu li kompanije ovlaštene za reviziju obavile svoje poslove revizije poslovanja Agrokora i kompanija u njegovom vlasništvu u skladu sa zakonom i međunarodnim revizijskim standardima. Potrebno je ustanoviti da li su godišnji izvještaji Agrokora i tvrtki u njegovom vlasništvu bili realni i u skladu sa standardima ili su prikrivanjem podataka dali krivu sliku javnosti o poslovanju Agrokora i kompanija u njegovom vlasništvu“, navodi se u zahtjevu.

Bernardić se na konferenciji osvrnuo i na gužve na granici sa Slovenijom.

"Poručio bih predsjednici da sjedne u auto i pokuša prijeći preko granice, a ne da piše pisma i šalje ih preko granice. To se mora riješiti u 24 sata", rekao je Bernardić.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene