Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ozbiljni rizici

Stručnjak upozorava da bi potencijalne gubitke Agrokora u arbitraži protiv Sberbanka mogli platiti građani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zaoštrava se pravna bitka ruskog Sberbanka protiv Agrokora. Pokrenuli su tri arbitražna postupka pred sudom u Londonu.

Povjerenik za Agrokor Ante Ramljak pred londonskim pravosuđem pokušava zaštititi imovinu od ruskih ovrha. Pravni sporovi vode se sada već u četiri europske države. Poslovni stručnjaci za Dnevnik Nove TV otkrivaju jesu li najnovije tužbe opasnost za državu i porezne obveznike.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki interes Tko će preuzeti velike poljoprivredne kompanije u Hrvatskoj? Oglasila se Fortenova Donald Trump Izašli mu ususret Trump u posljednji trenutak dobio odgodu - ne mora položiti 464 milijuna dolara

Iz Izvješća koje je u četvrtak objavio Agrokor vidljivo je postojanje triju arbitražnih sporova pred sudom u Londonu. Iza sva tri, doznajemo stoji, ruski Sberbank.

Ni iz domaće podružnice ni iz centrale u Rusiji, nisu odgovorili o čemu je riječ. No, kako doznajemo, Sberbank je arbitražne postupke u Londonu pokrenuo zbog triju neotplaćenih kredita vrijednih nešto više od milijardu eura.

Agrokor brani domaći pravni tim u suradnji s angažiranim savjetnicima iz međunarodno poznate pravne tvrtke Kirkland and Ellis. Zasad su tražili da londonski sud prizna zakon o izvanrednoj upravi kako bi zaštitili imovinu kompanije od ovrhe. To su dosad uspjeli učiniti u Sloveniji.

Izvanredna uprava je zatražila pravni savjet u svezi svakog postupka te je u kontaktu s relevantnim vjerovnicima. Poduzet će sve potrebne korake u pogledu svih postupaka sukladno Zakonu o postupku izvanredne uprave i u najboljem interesu Agrokora.

Sberbank je dosad pokrenuo pravne akcije pred hrvatskim trgovačkim sudom, zatim u Srbiji, u Sloveniji, te spomenute arbitraže u Londonu.

Stručnjak za krizni menadžment Sučević kaže - to su očekivani potezi kojima Rusi pokušavaju osigurati naplatu dugova, ali upozorava da su tek početak priče.

''Oni su zasad usmjereni protiv Agrokora, nisu usmjereni niti protiv povjerenika, a pogotovo ne protiv Vlade i protiv ovog cijelog postupka. Bojim se da tu nas očekuju puno ozbiljniji rizici i ono o čemu se već mjesecima priča, da ćemo potencijalni trošak i gubitak svi mi morati pokriti'', rekao je Danko Sučević, stručnjak za krizni menadžment.

Ministrica gospodarstva poručuje da je sada jasno da Sberbank više nije zainteresiran za jačanje efikasnosti poslovanja Agrokora kao jedinog izvora naplate svojih potraživanja te da žali što više, očito, ne podržavaju oporavak kompanije.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene