Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Želiš bolje, ispadne gore

U SVIJETU JE TO VEĆA SIGURNOST, U HRVATSKOJ PREKRŠAJ Što je ova zebra zapravo skrivila?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gradske vlasti u Dubrovniku samoinicijativno su obojale pješački prijelaz u šarene boje kako bi bio uočljiviji - jer se nalazi u blizini škole. Isto su napravili i u Medulinu. Inspiraciju su pronašli u madridskim pješačkim prijelazima.

No u Hrvatskoj zakon kaže kako šareni pješački prijelazi nisu prema zakonu i policija je naložila da se moraju se ukloniti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zaustavio promet pred školom FOTO Drski vozač: Parkirao na pješačkom prijelazu Slika nije dostupna Zaustavio jureći automobil Pogledajte kako je vozač spasio život majci i bebi

„Pa nekako znam da je za djecu uređen pa prije stanem“, kaže vozač Nikša.

Iz grada Dubrovnika kažu daje to i bio cilj - dodatna sigurnost na pješakom prijelazu u blizini osnovne škole.

„Ovo je osmislio arhitekt iz Madrida. Već je primjenjeno u Istri kod nekoliko gradova i općina i na taj način smo isti postavili u Dubrovniku“, kaže Željko Raguž, zamjenik gradonačelnika Dubrovnika.

Prijelaz neće dugo ostati šaren

No neće dugo ostati šaren, jer grad nije smio oslikati pješački prijelaz - policija traži da se boja ukloni.

Dubrovački šareni pješački prijelaz nije u skladu sa zakonom o sigurnosti prometa na cestama pa će ga grad Dubrovni morati vratiti u provobitno stanje. A policija će odgovornu osobu prekršajno prijaviti.

„Ja sam voljan i platiti kaznu, ma voljan sam i robijati kad su djeca u pitanju, najmanje što možemo je pobrisati. Zakon je jedan u Republici Hravtskoj, pa meni nije jasno, osim ako se Istra nije pripojila Italiji, kako u njih može, a u nas ne može“, kaže Raguž.

Dobra inicijativa, ali zakon je zakon

Ipak, ne može ni u Istri pa će ovaj prijelaz u Medulinu također biti vraćen u tipičan bijeli pješački prijelaz.

U svijetu atrakcija i dodatna sigurnost u prometu u Hrvatskoj je prekršaj. No, u policiji smatraju kako je ovo dobra inicijativa, ali oni ipak provode zakon, koji je takav kakav jest.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene