Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sukobili se Reiner i Pernar

U Saboru o ''Za dom spremni'': ''Samo brate riješite''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastavljena je sjednica Hrvatskog sabora.

13:20 - ''Živi zid nije za podjele. Previše energije dajemo u suočavanje s prošlošću, ali ja se nadam da će povjerenstvo definirati standarde da uvijek znamo je li neki pozdrav za osudu ili ne. Pozivam cijeli Sabor i povjerenstvo za suočavanje s prošlošću, idemo sada definirati što valja, što ne valja, idemo donijeti nacionalni konsenzus i onda se svi toga pridržavati, a ne da svaki put ispočetka nas to ispcrpljuje i to je glavna tema. Molim vas donesimo taj stadard više'', poručio je u Saboru Ivan Vilibor Sinčić.
 

Pročitajte i ovo Nova lica u Saboru - 4 Velik broj Nova lica u Saboru: Dolaze iz različitih političkih opcija, a ima i jedan volonter Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u

''Neka narod vidi čime se bavi oporba, bavi se jednim pečatom obrambenih snaga'', rekao je u Saboru Miro Bulj. Njegovim izlaganjem završen je rad Sabora za danas. Zasjedanje se nastavlja u iduću srijedu.

13:15 -  Branko Bačić govorio je u ime Kluba zastupnika HDZ-a.

''Klub HDZ-a podržao je prijedlog nadležnog saborskog tijela temeljem kojeg je odbijen prijedlog zaključka koji je dostavio klub SDP-a.

Ja mislim da smo se u nekoliko navrata osvrnuli na odluku Ustavnog suda i ponovit ću što smo tada rekli da se ustavni sud još nikada nije očitovao o karakteru pozdrava ''Za dom spremni'' već je riješio nešto drugo, a to je da je na temelju odluka prekršajnih sudova utvrdio da je taj sud imao pravo da je takvo isticanje u suprotnosti s Ustavom'', rekao je među ostalim Bačić. 

13:10  Nakon stanke koju je zatražio Klub zastupnika SDP-a govorio je Arsen Bauk.

''Jučer sam najavio nakon obraćanja predstavnika Vlade da ćemo u slučaju odbijanja prijedloga našeg zaključka zatražiti stanku. Naš prijedlog je bio da se ohrabri Ministarstvo uprave da riješi žalbu udruge dragovoljaca HOS-a iz Varaždina nakon što im je dobijen zahtjev da im se omogući uporaba ''Za dom spremni''.

Možda je predmet složen i težak, možda smo mogli dati dulji rok, umjesto 30 dati 30.000 dana, ali smatra da resorno ministarstvo obzirom da je to prvi takav slučaj nakon nekoliko presuda treba dati stav. Što se tiče stava SDP-a o tome slučaju on je javno poznat. Upravni postupak ima i svoju sudsku kontrolu. Ako ministarstvo krivo riješi to može na Upravni sud. Naša je intenzija bila da se potakne da Ministarstvo, a potom Vlada izraze stav.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ISTRAŽILI SMO Što će se dogoditi s našim novcem kad Pernarova bivša stranka bude ugašena

Mi tražimo od njih da pokažu stav, ako nisu sigurni u taj stav temeljem odredbe o međusobnoj suradnji neka se konzultiraju s državnim odvjetništvom, neka državni odvjetnik i minisatar izađu na pressicu i kažu stav. Ali izbjegavanje ovog odgovora potiče podjele u društvu. Mi bi htjeli znati stav vlade o primjeni slogana u statutu udruge.

Ovdje samo želimo da dobijemo točan i jasan stav od resornog minisatrstva i Vlade je li to po njihovom mišljenju zakonito ili ne. Nismo htjeli sugerirati kako da se riješi ta žalba koja traje već 14 mjeseci. Razuman rok je pri isteku.

Žao nam je što Vlada nema stav o tome treba li ili ne u statutima i pečatima udruga ubuduće biti ovaj slogan. Rasprava će se nastaviti izvan saborske dvorane'',rekao je Bauk koji je obraćanje zaključio riječima ''Samo brate riješite''.
 

12:43 - Gordan Maras prije svoje pojedinačne rasprave upitao je Reinera hoće li možda izvršiti glasovanje pa onda nastaviti. Reiner je odgovorio da će završiti raspravu.

Povod za Marasovo pitanje bila je puna sabornica jer su zastupnici došli na glasovanje.

''Hvala vam lijepa. Izuzetna je čast govoriti pred prepunom sabornicom'', rekao je Maras. Obraćanje je završio rečenicom kako mora priznati da je ipak ugodnije izlagati kad je sabornica poluprazna.

Replicirao mu je Bunjac koji se osvrnuo na ovu zadnju rečenicu i rekao da je ''to zato što zastupnike ne zanima što on imate za reći''.

''2/3 njih došli su tu tri minute do 12. To je način na koji zarađuju plaće od 15 do 20 tisuća kuna. Do maloprije su bili na kavama i ručku, sad su došli na 15 minuta glasovati i idu kući'', kaže Bunjac. Dodao je kako je sramota za parlament da niti znaju za šo glasaju niti će replicirati.

''Ovakvim radom ne zaslužuju ni minimalac'', poručio je. ''Mi imamo parlament poslušnika, beskičmenjaka koji ispunjavaju naredbe svojih šefova. I to vam je demokracija u Hrvatskoj'', rekao je Bunjac.

Predsjednik Sabora Božo Petrov Bunjcu je rekao da ga je pustio da izloži što je hito izložiti za repliku jer se osvrnuo na završnu rečenicu zastupnika Marasa.

''I to je korektno, to je po pravilu. Drugi zastupnici trebaju paziti što govore za vrijeme izlaganja. Ali ja vas molim da ne vrijeđate druge saborske zastupnike, na to nemate pravo'', rekao mu je Petrov.

Na repliku zastupnika Bunjca odgovorio je zatim Maras koji je rekao je da se slaže da ne treba generalizirati.

''Ja volim izlagati pred punom sabornicom, zbilja osjećam pozitivnu energiju, i vidim zainteresiranost nekih zastupnika kao što je kolega Milinović, evo kako me gleda pažljivo, ili kolega Kovač i znam da njih zanima što ću ja reći. Naravno da neki zastupnici imaju malo manju pažnju, jednostavno u svojim su mislima, u kampanji kao što su recimo gospodin Bulj ili Grmoja...oni razmišljaju, dolje već imaju određene aktivnosti. I ja to razumijem. Ono što bih ja htio zamoliti za ubuduće, ako se dogovorimo da je glasovanje u 12 zbilja je teško diskutirati kada je takav žamor u Saboru, da prekinite i da nakon toga nastavimo raspravu najnormalnije'', rekao je Maras.

Zastupnik Miro Bulj javio se zbog povrede poslovnika. Rekao je da je prekršen članak 238. jer ''saborski zastupnik nije govorio o tome''.

''Spominjao je mene i kolegu Grmoju u kontekstu van teme. Zna se koliko sam u saboru i sabornici, to je lako provjerljivo. I koliko se javljamo ja i kolega Grmoja. I ne treba se kolega Maras brinuti o izbornim rezultatima'', rekao je Bulj koji je zatim Petrovu rekao da nije prekinuo Marasa kada je govorio o njemu i Grmoji. Petrov ga je prekinuo i rekao mu da može ''slobodno sjesti''.

''Opomenuo sam zastupnika Marasa'', rekao mu je Petrov.

Opet se javio Maras. ''Da sam iz Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske županije odmah bih prihvatio kandidaturu protiv vas dvojice, ne mogu izgubiti'', rekao je Maras.

Petrov ga je upozorio da je podignuo povredu poslovnika pa da kaže o kojem se članku radi. Nakon što je Maras rekao da je riječ o članku 238, Petrov je rekao da kaže o kojem se točno stavku radi.

''Opa, sad pitate po prvi puta stavak, nikog do sad još niste pitali'', rekao je Maras koji je zatim uzeo poslovnik iako mu je Petrov rekao da sjedne.

''Molim vas nemojte me tjerati da idem s opomenom, to ste mogli pripremiti kada ste se javljali za povredu poslovnika'', rekao je Petrov Marasu koji je tražio o kojem se stavku radi.

''Pa ovo je nevjerojatno'', zaključio je Maras.

12:10 - Ivan Pernar u Saboru je rekao da ''izvlaštenje kao konačni čin mora biti iznimna mjera jer ona zadire u prava vlasništva''.

''Htio bih ovom prilikom ukazati na sve žrtve izvlaštenja tijekom komunističke vladavine koje nikada nisu dobile adekvatnu kompenzaciju, odnosno adekvatno obeštećenje za oduzetu imovinu. Već je država diskriminirajući odlučila vratiti samo Katoličkoj crkvi oduzetu imovinu, a sve druge građane ignorirati čime ih je dovela u nejednak položaj, tim više što katolička crkva ionako ima najviše nekretnina na svijetu. To je najbogatija institucija. Mnogim građanima bi povrat djedovine, odnosno obeštećenje za nju dobro došao'', rekao je Pernar.

''Kolega Pernar, ovdje u parlamentu, naravno, možemo govoriti svašta, i neistine i laži i tako dalje. Ovo što ste sad rekli nije istina'', odgovorio je Pernaru potpredsjednik Sabora Željko Reiner.

''To naprosto nije istina, Hrvatska je obeštetila dobar dio ljudi, ne previše pravično, puno manje nego što im je komunistička vlast oduzela'', rekao je Reiner. Za to vrijeme Pernar se počeo derati sa svog mjesta.

''Nemojte se derati s mjesta. Kolega Pernar izričem vam opomenu'', rekao je Reiner Pernaru koji se nastavio derati.

10:05 - U ime Kluba zastupika SDSS-a govorio je Mile Horvat koji je iznio njihovo viđenje problema.

''Izvlaštenje je jedan ozbiljan pravni instrument jer zahvaća u elementarno pravo koje se zove pravo vlasništva'', rekao je. Dodao je kako se o ovoj temi treba ozbiljno raspravljati.

''Apsolutno se slažem da je nešto trebalo promijeniti u ovom sustavu'', kaže.

09:52 - ''Riječ je o zakonskom prijedlogu koji je očito rezultat ocjene dosadašnje prakse provedbe zakona koji je stupio na snagu prije nepune tri godine, s tim da su neke odredbe stupile na snagu i kasnije. Očito da ovaj zakon nije dugo u primjeni, ali predlagatelj ocjenjuje da u praksi postoje određeni problemi koji ga navode na izmjene. Smatramo da su zahtjevi za promjene opravdani'', rekao je Robert Podolnjak.

''Praksa je pokazala da postupci izvlaštenja i dalje predugo traju'', dodao je Podolnjak.

09:49 - Sanja Mišević, državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa, rekla je da se ide za tim da se postupci izvlaštenja ubrzaju. ''Ovaj institut je itekako bitan imajući u vidu da ćemo na ovaj način ubrzati investicije'', rekla je. ''Korisnici izvlaštenja će znatno prije moći aplicirati na natječaje za sredstva iz EU-a'', dodala je.

''Druga intervencija u Zakon odnosi se na produljenje roka Vlade na vrijeme na koje se odnosi interes Vlade. Umjesto dvije, vrijedit će četiri godine'', rekla je. Dodala je kako postoje još sitne intervencije u Zakon koje nisu toliko vrijedne da bi se o njima elaboriralo.

09:47 -  Sjednica se nastavlja raspravom o izmjenama Zakona o izvlaštenju i određivanju naknada.

09:46 - Nakon stanke govorio je Bunjac. ''Prije nekoliko tjedana ovdje sam govorio o Državnoj agenciji za osiguranje štednih uloga i o njezinoj ravnateljici kojoj je mandat istekao prije godinu dana, a koja je u agenciji stvorila loše uvjete za rad i došla u višestruke sukobe interesa i na neki način nenamjenski trošila sredstva agencije. Bila je osuđena od Povjerenstva za sukob interesa, ali novac nije vratila nego je samo platila kaznu od 7000 kuna da bi naknadno bilo otkriveno da je u revizorskom odboru Croatia banke i na taj način je proračun oštećen od 400 do 500 tisuća kuna.

Ovih dana smo bili svjedoci uhićenja bivše uprave Jadranske banke koja ju je vodila do 2015. kada je postavljena sanacijska uprava. Nova uprava je ''sanirala'' dug TLM-a na način da ga je diskontirala slovenskom Impolu. Postavlja se pitanje na koji je način došlo do toga.

Sanacijska uprava u Jadranskoj banci se odnosi na sličan način kao Hrebac prema Državnoj agenciji. Ravnateljica dolazi na posao samo utorkom i u srijedu pa se vraća u Zagreb. Za zamjenicu ravnateljice postavljena je žena čiji je svekar bio savjetnik uhićene uprave. Između ostalog, on je omogućio njezinom mužu da dođe u posjed imovine Jadranske banke. Banka je oštećena za dodatnih milijun i pol kuna.

Pozivam oba ministra Marića, ministricu Dalić i druge da se očituju o radu ove Agencije i da poduzmu korake da se Hrebac ili ponovno imenuje na dužnost ili da se s te dužnosti razriješi'', rekao je Bunjac.

09:30 - Branimir Bunjac zatražio je stanku zbog Državne agencije za osiguranje štednih uloga. Određena je stanka do 9:40 sati.

Zastupnici će danas u Saboru raspravljati o izmjenama Zakona o izvlaštenju i određivanju naknada, koje bi trebale olakšati i pojednostaviti postupke izvlaštenja, odnosno oduzimanja prava vlasništva uz tržišnu naknadu, a u cilju ubrzavanja investicijskog ciklusa u Hrvatskoj.

Nakon toga trebalo bi uslijediti glasovanje zastupnika o dosad raspravljenim točkama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene