Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problematični fond

PLATIT ĆE GA GRAĐANI Zbog svađa i nemara politike 757 milijuna kuna duga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rebalans proračuna otkrio je rupu od 757 milijuna kuna u Fondu za zaštitu okoliša. Bivši ministar Zmajlović ugovorio je poslove za koje nije osigurao novac, a sukob HDZ-a i MOST-a u prošlom mandatu rezultiralo je time da novac na koji se računalo nije povučen iz europskih fondova.

Oni se za odgovornost međusobno optužuju, a rezultat svega je da država duguje milijune građevinarima koji su svoj posao u programu energetske obnove kuća - uredno obavili.

Prednosti energetski obnovljene kuće Dragan Pavić već osjeća. Jedan je od 9300 građana kojima je država u prošloj godini odobrila sufinanciranje obnove obiteljske kuće. ''Uštede ima preko sigurno preko 50 %'', kaže Dragan Pavić iz Petrinje.

Pročitajte i ovo Ilustracija UCJENA SNS-a? Zbog duga isključili struju jedanaesteročlanoj obitelji, gradonačelnica im poručila: ''Kako ste glasali, tako ste i dobili" Pregovori uoči rebalansa proračuna - 5 Sastanak Vlade i sindikata Zbog rebalansa proračuna upitne povišice, sindikati najavili odbijenicu: "Zašto bismo mi dali takav ustupak? Stalno ih dajemo"

Pozitivnom računicom ne mogu se pohvaliti i izvođači radova- država im nije platila.

''U osmom mjesecu čak smo imali potraživanje milijun kuna. Imali smo prvi put kašenje plaćanja PDV-a. A svi znamo da imamo odmah problem'', kaže građevinar Stjepan Stanić.

Rebalans proračuna otkrio je rupu u Fondu za zaštitu okoliša tešku 757 milijuna kuna.

''Uprava fonda koja je djelovala 2014. -2015. godine ugovarala je prije svega energetsku obnovu stambenih zgrada i energetsku obnovu obiteljskih kuća iznad financijskog plana što je dovelo do minusa'', kaže Ljubomir Majdandžić, v.d. direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Bivši ministar uzvraća. ''I ministar Dobrović i direktor Fonda cijelu 2016. godinu nisu radili apsolutno ništa'', kaže Mihael Zmajlović.

Ministar Dobrović nije donio plan gospodarenja otpadom, samim time novac na koji je SDP-ova vlada računala kada je raspisivala natječaje, nije se slio u proračun. A tu je i 150 milijuna kuna koji u proteklom mandatu HDZ-a i MOSTA nisu povučeni iz europskih fondova.

''Čista nesposobnost, a u pozadini je zapravo cijele ove godine sukob između mosta i HDZ-a'', tvrdi Zmajlović.

''Mi danas moramo plaćati predizbornu kampanju SDP-a''

Sadašnji vršitelj dužnosti direktor fonda priznaje da bi provedba plana gospodarenja otpadom ipak donijela više novca.

''Točno, to bi punilo proračun fonda i mi bi mogli svoje obveze izmirivati'', kaže Majdandžić. Ali, kaže , ni to ne bi bilo dostatno za pokriće svega što je Zmajlović ugovorio. Ministar Dobrović odbio je komentirati. Kušćević odgovara.

''Očito mi danas moramo plaćati predizbornu kampanju SDP-a. Dakle novce koji su bili namjenjeni za energetsku učinkovitost vlada je potrošila evo na kupnju perilica, kupnju električnih automobila kako bi se dodvorila biračima'', kaže Lovro Kuščević.

Dok se oni prepucavaju, ove godine natječaj za izuzetno popularan program energetske obnove kuća je izostao.

''Za obiteljske kuće raspisati poziv početkom iduće godine i to u vrijednosti od 30 milijuna eura'', kaže Kuščević.

Vlada je Fondu odobrila zaduženje, pa sav dug, obećava direktor Fonda, isplatit će do 10. prosinca. Minus u državi zbog toga će biti veći. Pokrit će ga - kao i uvijek građani.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene