Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na burzi rada tek jedan

Razumije li država problem? Djece s poteškoćama sve više, a logopeda se čeka duže od godinu dana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Manje sredine zakinute su i kada su u pitanju logopedi. Naime, specijalističke centre imaju samo Zagreb, Karlovac i Osijek, a tamo se nerijetko čeka i dulje od godinu dana!

Posla preko glave imaju i privatnici, a više od pola logopeda zaposleno je u Zagrebu. Koliko su traženi govori podatak da je na burzi rada - tek jedan jedini nezaposleni logoped.

Na logopedske preglede djeca u Hrvatskoj, uz uputnicu, čekaju i godinu dana.

Pročitajte i ovo Draženka Blaži Struka čeka svoj zakon Manjak logopeda, nestručne osobe, djeca čekaju godinama... Tko je krivac za nered u sustavu? Za Dnevnik Nove TV otkriva predsjednica Hrvatskog logopedskog društva Zoran Milanović Komentirao i COVID potvrde Milanović u naletu inspiracije: "Kako bismo trebali dočekivati migrante? Balalajkama? A umjesto Božića čestitati Oktobarsku revoluciju?"

"Što se tiče samih listi čekanja, one su jednako velike u poliklinici Suvag i u drugim logopedskim institucijama koje pružaju logopedsku terapiju. Čeka se šest mjeseci do godinu dana", objašnjava Katarina Pavičić Dokoza, Služba za medicinsku rehabilitaciju djece školske dobi,SUVAG.

Drastično raste broj djece kojima je stručna pomoć nužna, a roditelji su toga sve svjesniji.
No nije i država. Stručni SUVAG-ovi centri postoje samo u Zagrebu, Karlovcu i Osijeku.

"Vi imate sada situaciju da je u određenim regijama iznimno mali broj logopeda dok u nekim drugim područjima gradu Zagrebu radi skoro pa polovica od ukupnog broja logopeda u RH", kaže Pavičić Dokoza.

Slavonsko usko grlo je osječki SUVAG. Na preglede im stižu djeca čak iz Virovitice. U zadnjih sedam godina osječki SUVAG zaposlio je jednako toliko logopeda, no čekanje je i dalje duže od godine dana.

"Sad govorim za cijelu Slavoniju i Baranju. Dakle nema zaposlenog niti jednog logopeda u dječjim vrtićima. U školama ih je jako malo", kaže Ana Pitlović, logoped.

Roditelji zato kucaju na vrata privatnika. Privatni logoped, Davorka Franolić kaže da ima posla preko glave.

Na burzi rada nezaposlen je tek jedan logoped. Njihovo prosječno vrijeme traženja posla manje je od deset dana. Očito obrazovanje opet ne prati tržište rada.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene