Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Mislava Bage

O RASTU BDP-a "Treba vidjeti hoće li se rast nastaviti ili je ovo bio ljetni turistički eksces"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mislav Bago u Dnevniku Nove TV analizirao je najnoviji rast BDP-a.

Rekordan rast hrvatskog gospodarstva u trećem kvartalu od 2,9 posto BDP-a najveći je u posljednjih osam godina i dosad najznatniji pokazatelj ekonomskog oporavka. Ovim je podacima očekivano prezadovoljan i premijer Plenković.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković na TikToku Ležerno izdanje Plenković obraćanje na TikToku završio posebnim pozdravom, znate li što znači? Ivan Penava predao liste za EU parlament utrka za sastavljanje vlade Penava uputio poruku Plenkoviću: "To je izigravanje naših stavova, upozoravam ga..."

Priznaje, doduše, da zasluge ima Oreškovićeva Vlada, ali ih pripisuje i sebi jer smatra da je pobjeda HDZ-a razlog što nam je ekonomski napokon krenulo. No, svojom zaslugom to smatra i oporbeni SDP.

Rast BDP-a u Dnevniku Nove TV analizirao je Mislav Bago.

"Bilo je to razdoblje kad je Oreškovićev kabinet pao, zemlja je bila u izborima, Plenkovićev kabinet još nije bio formiran, a našu obalu preplavili su turisti u rekordnom roku."

Jedno od najboljih tromjesečja u zadnjih osam godina

"Osam godina nismo vidjeli ovakav pokazatelj gospodarskog rasta. Što se tiče gospodarstva, zadnji put smo ovako dobri bili u prvom kvartalu 2008. Zabilježen je i rekordni rast u trećem tromjesečju u odnosu na drugo tromjesečje. Ovo je jedno od najboljih tromjesečja u zadnjih osam godina. Sada treba vidjeti hoće li se rast nastaviti i u četvrtom kvartalu ili je ovo bio ljetni turistički eksces.

Europska unija na tromjesečnoj razini zabilježila je rast od 1,8 posto. Hrvatsko gospodarstvo šesto je u EU po tromjesečnom rastu s 2,7 posto. To je veći rast nego kod naših najvažnijih trgovinskih partnera kao što su Austrijanci ili Talijani."

Mršavi rast Europske unije

"BDP je u trećem kvartalu u Hrvatskoj rastao 1,7 posto dok je prosjek EU mršavih 0,4 posto.

Ovakav rast osigurala je turistička sezona. Izvoz roba bio je pokretač, a nakon njega slijedi uvoz. Morali smo uvoziti jer nismo sami mogli namiriti dolazak turista. Osobna potrošnja rasla je za 3,4 posto, a investicije 2,9 posto. One bi trebale rasti više jer to je pokretač gospodarstva. Investicije bi trebale biti iznad 6 posto da govorimo o stabilnom gospodarskom rastu", kazao je Bago.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene