Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostaju pri svojem stavu

Plenković: "Spremni smo za dijalog", Cerar: "Slovenija neće prouzročiti bilo kakve napetosti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijeri Hrvatske i Slovenije sastali su se prvi put nakon donošenja odluke Arbitražnog suda o graničnom sporu u Savudrijskoj vali. Dvojica lidera sastala su se uoči summita zemalja zapadnog Balkana.

Premijer Andrej Plenković i njegov slovenski kolega Miro Cerar sastali su se prvi put nakon objave arbitražne presude 29. lipnja koju Zagreb ne priznaje, jer proces smatra kompromitiranim, dok Ljubljana zahtijeva njezinu primjenu.

Pročitajte i ovo Voditelji Dnevnika Nove TV, Romina Knežić i Petar Pereža Jedan odbio, drugi pristao Propustili veliku priliku - čelnici najvećih stranaka nisu iskoristili poziv Dnevnika Nove TV: "Ja sam jedva čekao" Premijer Andrej Plenković sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom (Foto: Vlada)oto: Vlada) Razgovor o Savudriji Plenković: Sastanak s Cerarom do kraja prosinca

Nakon razgovora u četiri oka između dvaju premijera u vili Podrožnik, počeli su razgovori vladinih izaslanstava nakon čega su premijeri održali zajedničku konferenciju za medije.

Cerar: "Utvrdili smo da imamo različita stajališta"

Prisutnima se prvi obratio slovenski premijer Miro Cerar.

"Odluka arbitražnog suda je obvezujuća. To je pitanje koje je dugo opterećivalo naše odnose. Htio sam s time govoriti s premijerom Plenkovićem i to je bila središnja tema. Utvrdili smo da oko te teme imamo različita stajališta", kazao je Cerar.

Kazao je kako je EK imala važnu ulogu u sklapanju sporazuma.

"Prihvaćanje sporazuma imalo je važnu ulogu za ulazak Hrvatske u EU", kazao je Cerar i dodao da u arbitražnom postupku nema ni poraženih ni pobjednika, ali da je Slovenija spremna na dijalog.

"Nadam se da će taj dijalog u razumno vrijeme dovesti do rješenje", kazao je Cerar.

Cerar je poručio kako arbitražni sporazum propisuje da obje strane imaju 6 mjeseci za implementaciju presude.

Slovenski premijer je kazao kako Hrvatska i Slovenija dobro surađuju na mnogim područjima.

"Arbitražna presuda nudi nam priliku da napravimo korak naprijed", kazao je Cerar.

Plenković: "Za nas presuda nije obvezujuća"

Plenković je na početku zahvalio na gostoprimstvu.

"Za nas je Slovenija partner i susjedna zemlja. Ključno je da naš dijalog i dobar osobni odnos stvori pretpostavke za rješavanje neriješenih pitanja. Razgovarali smo o našim otvorenim pitanjima. Pozicija Slovenije je vrlo jasna. Za Hrvatsku je naša pozicija također vrlo jasna. Nažalost, za nas je arbitražni proces bio nepovratno korumpiran djelovanjem slovenske agentice i od Slovenije imenovanog suca. Hrvatska je u sporazum krenula u dobroj vjeri u nadi da se riješi to pitanje. Naš Sabor je konsenzusom  donio odluku da Hrvatska izađe iz sporazuma", kazao je Plenković.

"Za nas presuda nije obvezujuća i ne namjeravamo je primjenjavati. Spremni smo na razgovore sa Slovenijom na stručnoj razini kako bi se to pitanje riješilo", kazao je Plenković.

Naglasio je kako ne želi jednostrane poteze ni s jednom ni s drugom stranom.

Kazao je kako je Cerara u rujnu pozvao u Zagreb do kada bi se trebao formirati takozvani "katalog" svih neriješenih pitanja sa Slovenijom. Istaknuo je kako u budućnosti vidi nastavak dijaloga.

Poručio je kako se danas nije ulazilo u meritum i sam sadržaj presude, već se tražilo rješenje.

Cerar je kazao kako se više ne radio samo o pitanju uređivanja granica, već i o pitanju poštivanja prava.

"Obje zemlje moraju slijediti međunarodno pravo. Vjerujem da će razgovori dovesti do cilja koji će biti prihvatljivi za obje države. Ipak, rješenje granice se treba tražiti u skladu s presudom Arbitražnog suda", kazao je Cerar.

Cerar je kazao kako će se u slučaju da se ne pronađe zajednički put do rješenja, trebati za pomoć obratiti Europskoj komisiji.

"Nije Hrvatska kriva za ovu situaciju"

Hrvatski premijer Andrej Plenković kako je Arbitražni sud napravio grešku kad je nastavio s donošenjem odluke nakon što je hrvatska strana izašla iz arbitraže.

"Nije do Hrvatske što smo sada u ovoj situaciji", rekao je Plenković i ponovio kako Hrvatska želi riješiti granično pitanje.

Na pitanje zašto nije prisutan slovenski ministar vanjskih poslova Karl Ejravec, Cerar je odgovorio kako je riječ o susretu premijera.

"Imamo šest mjeseci da se pripremimo na implementaciju presude. Slovenija neće prouzročiti bilo kakve napetosti. Bitno je da očuvamo dijalog. Nikada neću učiniti išta da izazovem bilo kakve napetosti između država", kazao je Cerar.

Plenković je rekao kako otvorena pitanja postoje i između drugih država Europske unije.

"Ta se pitanja rješavaju potiho i bez uključenosti institucija Europske unije", kazao je Plenković.

Odgovarajući na pitanja medija kazao je kako mu nije žao što su njegovi prethodnici odustali od arbitražnog sporazuma.

Cerar uoči sastanka: "Ne očekujemo rješenja"

Uoči sastanka slovenski premijer Cerar kazao je kako je ovo prvi razgovor takve vrste pa je uranjeno očekivati rješenja.

"Vjerojatno nećemo donijeti konkretne odluke ili rješenja", kazao je Cerar i dodao kako je važno da je ostvaren dijalog, javlja RTV Slovenija

Podsjetimo, Arbitražni sud za granični spor između Hrvatske i Slovenije odlučio je da Slovenija kroz hrvatske teritorijalne vode dobije spojnicu svojih teritorijalnih voda i međunarodnog mora te da joj pripadaju tri četvrtine Savudrijske vale.

Dvojica lidera razgovaraju uoči summita Berlinskog procesa u Trstu, inicijativi za poticanje regionalne suradnje, rješavanja otvorenih pitanja i stabilizacije jugoistoka Europe.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene