Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Dvije hrabre žene o malverzacijama u Zagrebu

"Kad nepravda postane zakon, obrana postaje dužnost"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Priča o ravnateljici i računovotkinji Poliklinike Zagreb koje su peglale službene kartice, kupovale špeceraj, otplaćivale si kredite, isplaćivale bonuse... priča je koja otkriva malverzacije unutar grada Zagreba.

Inzistiramo na odgovorima nadležnima: zašto kada su predočeni dokazi o krađi nitko nije reagirao? Zašto kontrolni ured nije podnio kaznene prijave već dvije hrabre zaposlenice koje su degradirane jer su ukazale na kriminalne radnje. Nastavak priče otkriva kako je uspješna tvrtka koja je zarađivala, pretvorena u gubitaša, a riječ je o novcu građana grada Zagreba.

Pročitajte i ovo Provjereno: Marijan Gregurina - 5 Život stao u pet vrećica Marijan je ostao bez svega, a država mu je pomogla sa 150 eura: "Nikad nisam zamišljao ovakvu starost. Nikad." Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih"

Svašta je ravnateljica plaćala službenom karticom Poliklinike Zagreb, tvrtke u stopostotnom vlasništvu grada Zagreba. "Imamo račune na kojima se vidi da je naša bivša ravnateljica kupovala od hrane za psa pa do faširanog mesa", kaže Valentina Gagić, djelatnica navedene poliklinike.

Prijavljivali su to, jasno, Upravnom vijeću. Točnije predsjedniku Upravnog vijeća. "Definitvno je izbjegavao sva moguća pitanja i sve moguće odgovore, čovjek nije imao živaca čekati da se vrata od Poliklinike otključaju, nego je kroz prozor iskakao van", kaže Tina, djelatnica poliklinike za magazin Provjereno.

Prozvao je to babskom svađom. Kada je ravnateljica saznala da je prijavljena inspekciji rada i poreznoj, zatražila je sporazumni otkaz. Njezine desne ruke, glavna sestra i računovotkinja, pobjegle su na bolovanje.

Prijavljivale su to Vesna i Valentina i gradskom uredu za zdravstvo, ali ništa. Tek je gradonačelnik poslao kontrolni ured koji je otkrio nepravilnosti i to na 16 strana. Nakon toga, opet ništa. "Kad nepravda postane zakon, obrana postaje dužnost! Jel se slažete?", pita Tina. "Zato smo i prijavili. Kolegica i ja smo smogli malo više hrabrosti i vjerujte nije nam bilo sve svejedno, ali neću gledati nepravdu. Nepravda je nešto što me izluđuje i što me tjera da reagiram", pojašnjava ona.

Upitali smo pročelnicu gradskog ureda za zdravstvo tko je podnio kaznenu prijavu, ali odgovor na to pitanje nismo dobili. U prethodnom odgovoru navedeno je da su u tijeku postupanja nadležnih državnih tijela, te je evidentno da su postupci pokrenuti.

Kaznenu prijavu nisu podignule gradske institucije, iako su to dužne, već Valentina i Vesna, dovoljno hrabre zaposlenice. Kako pročelnica tada nije htjela s nama razgovarati, otišli smo do šefa, gradonačelnika Milana Bandića. "Pa institucije će raditi svoj posao, bez obzira tko je napravio nepodopštinu, odgovarat će za nju, od čistačice do gradonačelnika", kaže Bandić.

"Dok drugi taru krmelje ja sam već uzora' pola ledine", kaže u svojem stilu gradonačelnik Bandić. No ova ledina je još netaknuta. Nakon prvog priloga javio nam se nesuđeni zaposlenik Poliklinike. Naime tvrtka u kojoj je on radio, popularno sportska ambulanta, 40 je godina radila preglede sportaša. Sve dok njihov osnivač Zagrebački sportski savez nije otišao u stečaj. Osnivačka prava tada na sebe preuzima Grad Zagreb. Međutim, inspekcija zatvara njihov daljnji rad zbog nedostatka uporabne dozvole - sitnice na koju su gradske vlasti zaboravile.

"U tom zaključku lijepo piše da nije utvrđeno da ispunjavmo uvjete u pogledu prostora radnika i medicinsko tehničke opreme", kaže Damir Severec, biši zaposlenik sportske ambulante. Taj fijasko trebalo je brže-bolje rješiti i tu se vraćamo do Poliklinike Zagreb koja se spajala sa sportskom ambulantom. Na sastanku o preseljenju trebala je biti v.d. zamjenice ravnateljice Poliklinke, no kako se njoj zaboravilo na vrijeme javiti, kad je ona stigla na sastanak, on je već završio, a osoblje sportske ambulante već je bilo na putu za Polikliniku.

Tek tu nastaje kaos. Uz postojeće osoblje i klijente Poliklinika sada dobiva novo osoblje i nove klijente. Pucaju po šavovima, a incidenti pune medijski prostor.

Za vrijeme cijelog tog kaosa Poliklinika je obezglavljena. Upravno vijeće nije raspisalo natječaj u zakonskom roku od 30 dana nakon odlaska ravnateljice, već nakon 6 mjeseci. Na natječaj je stigla tek jedna kuverta, a onda je opet zazvonio telefon. "Predsjednik upravnog vijeća, gospodin Bušić, inače ravnatelj bolnice Sveti Duh, je nazvao našu v.d. zamjenicu ravnatelja da se sastanemo mi koje smo bile, profesorica naša, ja sam bila tada u upravnom vijeću i naša v.d. zamjenica ravnatelja, pa da otvorimo kuvertu i da pozovemo osobu koja se javila, na sastanak upravnog vijeća na razgovor, jer naravno, došao je i gospodin Bušić i na tom upravnom vijeću je dr. Hrastić primljena za našeg ravnatelja", pojasnila je Tina.

Sve to, poziv i zapošljavanje, odvilo se u par sati kaže Valentina. Osoba iz kuverte, Lidija Hrastić-Novak, bivša je ravnateljica Zavoda za vještačenje, rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. U trenutku javljanja na natječaj, protiv nje se vodio postupak zbog nezakonitog zapošljavanja zaposlenika. Njezinim dolaskom, s bolovanja su se vratile i one koje su se razbolile kad je bivša ravnateljica dala otkaz. "Mi smo izgubili sve moguće informacije dolaskom nove ravnateljice Hrastić, povratkom Snježane Majstorović, za koju imamo crno na bijelo da je uzimala naše novce i mi dakle više pristupa nikakvim informacijama nemamo", pojašnjava Tina.

Uslijed sveopćeg kaosa, gradonačelnik mijenja mišljenje. Grad ipak ne želi preuzeti sportsku ambulantu i samim time ta ustanova prestala je postojati. Što sa zaposlenicima? Damiru je ravnateljica Hrastić ponudila posao na sljedeći način. "Evo u privitku špranca ugovor za Severca. Projekcija plaće mu je između 4.200 i 4.500 kn (s prijevozom) netto, a koeficijent radnog mjesta ekonom-dostavljač 0,824 (isto kao i za administratora). Ako hoće, hoće ako ne, ne. Rok mu je sutra, nakon toga više neću s njim razgovarati", pisalo je u emailu ravnateljice Hrastić-Novak koji je Damir dobio - i odbio. Tvrdi, to je ucjena, nepoštena i protuzakonita.

I sada Poliklinika Zagreb radi, i u Gajnicama, i na Borovju, s osobljem i opremom sportske ambulante, istom onom zbog koje je sportska ambulanta dobila zabranu rada. Ali umjesto da se bave onime čime su se bavili 40 godina, u nazivu im piše cijeli niz novih djelatnosti. Unatoč tome zapošljava se administrativno osoblje. Posljednja zaposlena kao voditelj općih poslova, osoba je koja je bila zamjenica ravnateljice na prijašnjem poslu.

"Imamo podatak da sada otkad imamo dupli broj zaposlenika imamo duplo manju zaradu preko naše blagajne", kaže Vesna. Sve to upitali smo gradski ured za zdravstvo, ali od odgovora opet ništa. "To je samo dokaz koliko vas nitko ne doživljava i koliko želi provesti svoj neki naum. Što stoji iza cijele te priče to je zaista diskutabilno", kaže Tina.

Koja je sudbina tvrtke koja je bila sposobna zarađivati za gradski proračun umjesto da Grad pomaže nju, nitko ne zna. Nitko ne zna ni zašto nitko nije poduzimao ništa dok se kralo i dok su se gubile licence za posao. Nitko ne zna niti hoće li itko odgovarati. Zna se samo da državne institucije istražuju slučaj i još nešto znakovito. U svim ovim ustanovama stalno se vrte ista lica. Bivša ravnateljica otišla je u zavod iz kojeg je došla sadašnja ravnateljica.

Nakon tri tjedna zamolbi da netko stane pred našu kameru, odobren nam je razgovor sa zamjenikom pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo. "Mi svaki put tražimo očitovanje od Uprave tj. od ravnateljice one prehodne i ove sadašnje o čemu se radi, svaki navod. Žalosno je da nama na dnevnoj bazi dolaze nekakve "anonimke", vi to ne možete vjerovati, ono doslovce svaki dan. Netko protiv nekoga", rekao nam je Gazim Redžepi, zamjenik pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo.

"Znači u njihovom očitovanju, očitovanju kontrolnog ureda, navodi se niz nepravilnosti, što se bazira na nekorektnom polovanju, ali nigdje ne piše da se radi o kriminalnoj radnji", dodaje na kraju Redžepi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene