Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Narušena kvaliteta života

Prosvjed na splitskom deponiju - Smatraju da imaju pravo na novac iako su, kada su gradili kuće, znali da je tamo i smeće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Po drugi put u zadnjih mjesec dana prosvjedovalo se danas na splitskom gradskom deponiju Karepovac. Mještani traže eko rentu - za nadoknadu narušene kvalitete života. Smatraju da imaju pravo na novac iako su, kada su gradili kuće, znali da je tamo i smeće.

Onaj tko se ikada zatekao na deponiju zna taj mučan miris. A kako li je živjeti uz to svaki dan? ''Noću je nemoguće spavati, gušenje, smrad... Lako je za mene, ja ću još malo, ali djeca.. Ovdje je puno mladih obitelji. Svi kažu makni ga, a gdje ću ga maknuti?'', rekla je Marica Kujunđić.

Pročitajte i ovo Ivica i Marijana Puljak "Ili Puljak ili Split" HDZ odgovorio na objavu Marijane Puljak: "Još se time hvale" Prosvjed udruga prtov Centra za gospodarenje otpadom Resnik - 4 CGO Resnik Građani na nogama: "Bit će to još jedno novo gore smetlište u zelenom pojasu iz kojeg dolaze naša voda i hrana"

Okućnice naoko idilična priroda, a strah sve veći. Procjedne vode cure prema nižim poljima i dvorištima. Zatvaranje deponija svima je san.

''Ako zatvore centar mi bi tražili nula kuna... Ali 50 godina slušamo da će zatvoriti'', rekao je Mirko Buzov.

Od Grada Splita traže obeštećenje u novcu, isplatu eko rente, pozivaju se na Zakon o otpadu. Za svaku kuću traže 200.000 kuna.

Okolo je oko 150 kuća, zemlja je ovdje bila jeftina. Rijetke su zemlje dobile eko rentu. Jedan od vlasnika žalio se 1970-ih, naknada mu je plaćena 1990-ih godina, održana su 22 sudska ročišta.

Prosvjednici hoće kod gradonačelnika Splita Ivo Baldasar. On o renti kaže ne može razgovarati, a o sanaciji je razgovarao s novim ministrom zaštite okoliša .

''Natječaj za sanaciju treba biti raspisan početkom godine - 105 milijuna kuna'', rekao je Baldasar,

Još jedan apsurd, ni nove zgrade poticanje stanogradnje na Kili nisu baš daleko, bura nosi zrak s deponija i prema novim balkonima.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene