Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka se "zeleno svjetlo"

Projekt Pelješkog mosta napokon poslan prema Europskoj komisiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Projekt Pelješkog mosta na putu je prema Europskoj komisiji. Iako su resorni ministri prošlih Vlada, i SDP-ove i HDZ-ove, tvrdili kako projekt ide sigurno i kako će ga financirati Europska unija - sve je to neslužbeno.

Službeno za Europsku komisiju projekt Pelješkog mosta ne postoji, dok u Bruxelles ne stigne aplikacija za projekt.

Pročitajte i ovo Proizvodnja streljiva Povećanje proizvodnje streljiva Europska komisija usmjerila milijarde eura za jačanje zajedničke europske obrane Slika nije dostupna O SVEMU SE OGLASIO I PROJEKTANT Novi problemi oko Pelješkog mosta? "Obavijestit ćemo Europsku komisiju, da saznaju kako se Hrvatska razbacuje dodijeljenim financijama"

Pelješki most daleko je još od krajnjeg juga, ali napokon je krenuo prema Bruxellesu. Prijavljen je JASPERS-u, savjetodavnom tijelu Europske komisije koji će ga prvi analizirati.

"Dakle, on je krenuo prema EK. Nakon tog pregleda, koji traje otprilike mjesec dana, dobit će ga Europska komisija i o njemu ima rok od 3 mjeseca da se izjasni", pojasnio je Nikola Dobroslavić, župan dubrovačko-neretvanski.

Godinama se preko mosta, koji bi trebao spojiti jug Hrvatske s ostatkom zemlje, skupljaju politički bodovi, a to ne prestaje ni danas. Bivši ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić optužuje prošlu vladu Mosta i HDZ-a te tvrdi - sve su im bili pripremili.

"Mi smo odradili sve predradnje. Zapravo je trebalo samo poslati i upravo smo mi u 11. mjesecu završavali aplikaciju i ne vidim razloga zašto se čekalo 6-7 mjeseci da je tek onda pošalju na, reći ću, odobrenje u Beč", kaže Dončić.

No s druge strane HDZ-ov Nikola Dobroslavić, dubrovačko-neretvanski župan, najodgovornijom za kašnjenje smatra Vladu Zorana Milanovića.

"Naprije ga nisu željeli pa su ga na kraju kao nevoljko prihvatili. Kasnilo se s time doista, izgubili smo sigurno 4 godine", smatra Dobroslavić.

Hrvatska očekuje financiranje mosta s 85 posto europskog novca. Sve su to očekivanja na temlju usmenih razgovora s Bruxellesom.

"Ima vremena, ali to je trebalo biti jučer već. Ja ne vjerujem da će EK reći da ništa od toga, jer ponavljam sve bitne elemente tog projekta smo već s EK odradili mi i dogovor je da taj projekt ide kao projekt sufinanciran iz EU fondova", kaže Branko Grčić (SDP), bivši ministar regionalnog razvoja i EU fondova.

Most između kopna i poluotoka Pelješca koji bi trebao zaobići BiH trebao bi biti dug oko 2 i pol kilometra, vrijedan 2 milijarde eura. Europski je novac tu - ali samo ako je projekt dobar.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene