Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Primopredaje

Hasanbegović i ministrica Nina Obuljen razgovarali dva sata, evo što su rekli nakon sastanka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi ministri u Vladi Andreja Plenkovića danas preuzimaju svoja ministarstva.

Damir Krstičević preuzeo je Ministarstvo obrane od Josipa Buljevića. Novi je ministar najavio da će u njegovom fokusu prije svega biti - čovjek.

Pročitajte i ovo Gabrijela Žalac Nisu u fokusu javnosti Iz Vlade otišli zbog nekretnina, pokretnina... Što rade istražitelji u slučaju bivših ministara? Slika nije dostupna Isključio iz stranke Ministri: HDZ je jedinstven, Hasanbegović se sam isključio

"U svom poslu želim se fokusirati na čovjeka, vojnika, časnika i dočasnika jer to je ona razlika koja nam je u Domovinskom ratu donijela mir i slobodu. Želim da taj standard vojnika, uvjeta i života u našim vojarnama bude bolji i kvalitetniji. Znam da neće biti lako, imamo izazova s proračunom, ali želim se maksimalno angažirati da se to poboljaša. Vrijeme će pokazati koliko ću u tome uspjeti", poručio je Krstičević. 

Prioritet - problematika turističkog zemljišta

Novi ministar turizma Gari Capelli preuzeo je Ministarstvo turizma od dosadašnjeg ministra Antona Klimana.

"Dovršit ćemo zakone čija je izrada prijedloga u Ministarstvu turizma već počela, poput onih o turističkim zajednicama, turističkom zemljištu i drugima, koji su bitni za razvoj kontinentalnog i morskog i posebnih oblika turizma te se nadamo da možemo postići puno u ovom mandatu, tim više što se i od nas očekuju brze reakcije, pogotovo zbog pripreme iduće sezone 2017.", istaknuo je Capelli izdvojivši problem turističkog zemljišta kao onaj kojemu će posvetiti posebnu pozornost.

Naveo je i da je jedan od planova olakšavanje investiranja.

Rezanje broja gradova i općina neće ići automatski

Mostovac Ivan Kovačić novi je ministar uprave, a resor je preuzeo od Dubravke Jurline Alibegović.

Novi je ministar najavio da se reforma javne uprave nastavlja, ali i da do rezanja broja gradova i općina neće doći automatski već nakon analize koja je započeta. Rekao je i da će najvjerojatnije doći do spajanja pojedinih državnih agencija zbog preklapanja rada te da će se voditi računa o pravilnom korištenju i stavljanju u funkciju neiskorištene državne imovine na lokalnoj, regionalnoj i državnoj razini.

"Od Srbije očekujemo ispunjenje kriterija"

Primopredaja i na Zrinjevcu. Davor Ivo Stier, novi ministar vanjskih poslova, preuzeo je ministarstvo od stranačkog kolege Mire Kovača koji je kratko kazao da je zadovoljan svojim radom te da se veseli suradnji s novim ministrom kao zastupnik u Saboru u kojem će, rekao je, nastaviti djelovati i na području vanjske i europske politike.

Stier je zahvalio, kako je rekao, stranačkom prijatelju s kojim surađuje godinama.

"Dok u Europi raste radikalizam, Hrvatska je odbacila svaki radikalizam i na ovim izborima izabrala Vladu koja ima jasnu europsku orijentaciju. To daje poruku i nama. Europski put BiH je prioritet, zauzimat ćemo se za ravnopravnost svih građana BiH. Nije nam u interesu biti vanjski čuvar granice EU nego nam je cilj da se ta granica proširi", pojasnio je novi ministar planove i ciljeve.

Naglasio je da je u hrvatskom interesu da se cijeli prostor jugoistoka Europe europeizira te da je Hrvatska, u tom smislu, faktor stabilnosti.

"Od Srbije i drugih država koje su u procesu pristupanja Europskoj Uniji, očekujemo ispunjenje kriterija, a mi ćemo im pomoći u tome. Želimo novu arhitekturu na prostoru jugoistoka Europe, a to je suradnja i Hrvatska će tu biti vrlo aktivna", istaknuo je Stier.

"Razgovarali smo o HAVC-u i kako utvrditi stvarno stanje u njemu"

Sastanak nove ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek i njezinog prethodnika Zlatka Hasanbegović počeo je srdačnim dočekom s cvijećem i trajao je dva sata.

"Pomno smo analizirali primopredajni zapisnik i mislim da gospođa Obuljen ima dobar, makar površinski uvid, u ono što se radi, a to je unutarnji preustroj ministarstva, kapitalni povijesni hrvatski muzej, načelno smo razgovarali i o HAVC-u te određenim očekivanjima u tom smjeru i kako utvrditi stvarno stanje u HAVC-u", kazao je Hasanbegović nakon sastanka.

Na pitanje je li mu žao što odlazi, odgovorio je da mu je žao što nije mogao ostvariti svoje planove.

"Na neki način našao sam se u određenom spletu političkih okolnosti, provizorij je nastupio nakon što je vlada postala tehnička pa sam pola mandata bio tehnički ministar. Iza svake svoje odluke sam stao, jasno sam ju obrazložio i očekujem da u tom smislu neće biti nekih promjena čime će se pokazati da sam radio po načelima i zakonu", istaknuo je najkontroverzniji ministar bivše Vlade.

Minstrica Obuljen je priznala da je Hasanbegović radio u teškim okolnostima.

"Složili smo se da je puno problema, koje je ministar naslijedio, dočekalo novu Vladu. To je vrlo teška kadrovska i organizacijska situacija u samom ministarstvu, ozbiljna su kašnjenja u dinamikama plaćanja što kod umjetnika stvara velike probleme. Upozorena sam na niz situacija u ustanovama u kojima će hitno trebati provesti natječaje. Razgovarali smo o završetku ove godine i osiguranju proračunskih sredstava na vrijeme", pojasnila je Obuljen.

Na pitanje hoće li vratiti financiranje neprofitnih medija na način kako se to radilo prije Hasanbegovićeva dolaska, odgovorila je da od toga neće biti ništa. 

"Ništa ne rješavam preko koljena, sve ću pažljivo razmotriti. Iduće godine ide ozbiljna revizija Zakona o elektroničkim medijima i to se pitanje treba riješiti u okviru jednog cjelovitog rješenja. Taj sustav nikada nije bio usklađen sa sustavom o državnim potporama i ne može biti uspostavljen bez ozbiljne revizije i analize", naglasila je Obuljen.

Poskupljenja dopunskog osiguranja neće biti

Primopredaja je održana i u Ministarstvu zdravlja, odnosno po novom Ministarstvu zdravstva, a ploča s imenom na ulazu u zgradu promijenjena je još jučer.

Dosadašnji ministar Dario Nakić kazao je da uopće ne zavidi svom nasljedniku, Milanu Kujundžiću, jer, kako je naglasio, ima puno posla u vrlo teškom sektoru. Naveo je i da mu je žao što jedino nije započeo bolničku reformu.

Kujundžić je naglasio da dopunsko zdravstveno osiguranje neće poskupjeti, no zbog nedostatka novca u sustavu trebat će, kazao je, tražiti neka druga rješenja. Kujundžić je najavio nastavak reforme hitne medicinske službe.

"Najveći problem koji se ne vidi, a kojeg se jako bojim je odlazak mladih, kvalitetnih liječnika i sestara iz sustava zdravstva u inozemstvo. Iz sustava EU u idućih sedam godina u mirovinu će otići 11 milijuna ljudi. Od kuda će oni uzeti te ljude? Naravno da će dio njih pokušati uzeti iz Hrvatske koja ima kvalitetne liječnike i medicinske sestre", naglasio je.

Novi ministar kazao je da će i dalje raditi posao kirurga, koliko mu obaveze budu dopuštale, i to za - nula kuna.
 


Ministar Barišić brani se Sokratom i Glavašem

Predrag Šustar predao je resor znanosti i obrazovanja svojem nasljedniku Pavi Barišiću.

"Dragi Pavo, dobrodošao. Bit će mi jako drago ako budem i dalje mogao pomoći. Krenuli smo u reformu, ta reforma traje li ga traje. Ponosan sam na ono što je napravljeno u prethodnom razdoblju, a posebno jer smo osnovali povjerenstvo za kurikularnu reformu s Dijanom Vican na čelu i da smo uključili sve institucije zbog čega se nadam da će se mirno nastaviti taj dio reforme", poručio je Šustar koji je priznao na kraju da je uživao u kratkom ministarskom razdoblju: "To je bio gušt, usprkos problemima."

Novi ministar kazao je: "Rasprava u Saboru za mene je bila vrlo poticajna, zaključio sam da je resor koji preuzimam najvažniji jer je zanimanje za obrazovanje i znanost ogromno, a to je velika odgovornost".

Očitovao se i o optužbama kojih je na njegov račun svakog dana sve više zbog čega ga je oporba prozvala "Plenkovićevim Crnojom". Barišić je kazao da voli anegdote pa je počeo s usporedbom sa Sokratom da bi na kraju završio s Branimirom Glavašem.

"Kada su Sokratu došli njegovi prijatelji i rekli mu: znaš neki ljudi o tebi ružno govore, iznose klevete i štete tvojem ugledu, on je odgovorio: ti koji ružno govore, ne govore o meni, nego o onima koji to povjeruju a da nisu provjerili. Tu bih posebno istaknuo odgovornost novinarske struke.

Izneseno je mnoštvo tvrdnji, pet sam izdvojio. Prva je da sam smijenjen s mjesta ravnatelja Instituta za filozofiju 2001. godine. Nisam smijenjen, to nije točno, tada je završen moj mandat. Bio sam ravnatelj 10 godina i nisam smijenjen.

Druga je da sam super profesor koji drži 19 kolegija i trostruko premašuje normu. To je potpuna neistina. Ne samo da nisam držao 19 kolegija, norma iznosi 300 sati, ja sam imao 310, tako da norma nije toliko bitno premašena. Demantij je odmah uputio dekan Filozofskog Milat kada je to objavljeno i možete to provjeriti kod njega.

Treće je naplaćivanje dvostrukih dnevnica i putnih naloga. Nikada nisam u životu naplatio dvostruke naloge ili dnevnice, kategorički tvrdim. Prva informacija je bila "šuška se po kuloarima" i tako je započela, a objavljena je kada sam odlučio otići iz ministarstva Dragana Primorca.

Moj četvrti demantij je da u mojim radovima ima plagijata. Takva prijava upućena je prije pet godina protiv niza znanstvenika u našoj struci, među ostalima i mene. U mojem slučaju očitovala su se četiri tijela koja su odbacila svaku takvu prijavu.

Kao peta pojavljuje se tvrdnja da sam tražio kredit s povlaštenim kamatama. To je potpuna neistina. Nikada nisam ni dobio ni tražio ni kune kredita u ustanovi u kojoj sam radio. Dekan splitskog fakulteta to je demantirao.

Da zaključim, nema nikakvih nezakonitih ni nečasnih radnji zbog kojih bi se osjećao odgovornim. Podsjetio bih na izjavu Branimira Glavaša: Presude neka ne donose mediji, neka ih donose sudovi.

Da se vratim na Sokrata. Osudili su ga, usprkos tome što je bio najmudriji i najčasniji čovjek svoga doba i nije bio kriv, kao što je kasnije utvrđeno", zaključio je Barišić svoju podužu obranu. 
 

Hasanbegović nasljednicu dočekao s cvijećem, pao i poljubac

Najišekivanija primopredaja, ona u Ministarstvu kulture, nije bila otvorena za medije, ali sada već bivši ministar Zlatko Hasanbegović spustio se u predovorje i svoju nasljednicu, Ninu Obuljen Koržinek oko čijeg je imenovanja bilo punu tenzija, dočekao s buketom cvijeća. Srdačno su se pozdravili i poljubili u obraz.

"Upozant ću je s ministarstvom, postupcima koji su u tijeku i zaželjet ću joj sreću u radu.
Ministrica će voditi ministarstvo u smjeru u kojem ona smatra da je potrebno, a ja joj u tome želim sreću", kazao je Hasanbegović, a nakon pozdrava s nasljednicom otišli su obaviti primopredaju.

Nova ministrica nije se obratila novinarima.

Dvoje Slavonaca u prijateljskom preuzimanju

Dosdašnji ministar regionalnog razvoja i europskih fondova Tomislav Tolušić predao je ministarstvo u kojem je bio deset mjeseci svojoj nasljednici Gabrijeli Žalac.

"Nakon dugo vremena, evo jedno prijateljsko preuzimanje", našalio se Tolušić koji se sa svojom nasljednicom jako dobro poznaje, s obzirom da i ona dolazi iz Slavonije te da je radila kao direktorica u Agenciji za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast.

"Slavonac i Slavonka vode dva najbitnija resora za Slavoniju, ali i za ostale dijelove Hrvatske, no Slavonija zaslužuje posebnu brigu i zato smo Gabrijela i ja tu. Ne sumnjam da će će rezultati koje bude postigla Gabrijela biti još bolji od mojih", kazao je Tolušić koji odlazi na mjesto ministra poljoprivrede.

"Zadnjih devet mjeseci bili su turbulentni, sustav je bio dobar, ali kompliciran. Nisam se razočarao niti u jednog čovjeka u ministarstvu. Ministrica zna koliko i ja o ovome resoru s obzirom na posao koji je radila. Ostavljamo sustav koji je puno sređeniji, puno je pojednostavljenih procedura, i dvostruko više natječaja. Nije to sve med i mlijeko, ali rezultati će biti bolji", kazao je Tolušić koji za svoju nasljednicu ima jedan savjet - red, rad i disciplina.

Nova je ministrica regionalnog razvoja i EU fondova istaknula da nije uzbuđena.

"Danas sam ponosna", istaknula je. Navela je kako će joj prvi korak biti kolegij s pomoćnicima i načelnicima sektora.

"Veselim se i hvala Tomislavu što mi je ostavio ministarstvo posloženo. Nadam se da ću sve znanje koje imam, radno iskustvo i želju da nešto napravim iskoristiti sada kao ministrica da povučemo što više novca. Moj prethodnik visoko mi je postavio ljestvicu", kazala je Žalac navevši da će brinuti o razvoju svih dijelova Hrvatske, ali da je njezin prioritetni projekt ipak Projekt Slavonija. 

Nada Murganić moli medije za razumijevanje i strpljivost

Primopredaja je jutros održana i u  Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku bez nazočnosti medija. Nova minisitrica Nada Murganić moli medije za razumijevanje i strpljivost s porukom kako prvenstveno želi sa suradnicima kreirati daljnju strategiju i aktivnosti s kojima će upoznati Vladu i premijera Andreja Plenkovića, a potom i javnost.

"Novoimenovanu ministricu Nadu Murganić bivša ministrica Bernardica Juretić upoznala je sa svim dosadašnjim rezultatima i projektima, kao i problemima s kojima se ministarstvo koje će odsada voditi svakodnevno susreće. Nakon razgovora u četiri oka, bivša ministrica je svoju nasljednicu dopratila u dvoranu za kolegije u kojoj su ju dočekali najbliži suradnici. Upoznala se s njima i njihovim dužnostima unutar ministarstva, a potom se u obilasku pozdravila i sa svim ostalim djelatnicima ministarstva", navodi se u priopćenju.

"Dinamično razdoblje u Ministarstvu rada"

Nada Šikić obavila je primopredaju s novim ministrom rada Tomislava Ćorića.

U ministarstvu navode kako je prilikom primopredaje, koja je protekla u ugodnoj atmosferi, ministar Ćorić zahvalio svojoj prethodnici Šikić na postignutim rezultatima i realiziranim projektima.

"Prvi radni dan ministar je proveo na radnim sastancima s dužnosnicima i načelnicima u ministarstvu rada i mirovinskoga sustava. Ministar je dobio prve najvažnije informacije o dosadašnjim aktivnostima i projektima ministarstva, kao i onima koji su u tijeku, ali i o trenutnim problemima u svim segmentima poslovanja ministarstva", stoji u priopćenju.

"Naslijedio sam puno započetih projekata koje ću sigurno uspješno dovršiti ali i brojnih izazova. Pred nama je dinamično razdoblje", poručio je tom prigodom ministar Ćorić.

U sljedećim danima, ministar će održati sastanke sa predstavnicima javnih institucija koje su u nadležnosti ministarstva, zbog završetka započetih i pripreme novih projekata.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene