Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počela protupožarna sezona

Prijeti nam vatreno ljeto, a za vatrogasce ove godine izdvojeno manje novca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počinje protupožarna sezona, a hrvatsko vatrogastvo ove godine na raspolaganju ima - manje novca.

Iako mjerodavni uvjeravaju da zbog toga ugroženosti neće biti, prema trenutačnom broju požara i stanju vegetacije - prijeti nam vatreno ljeto.

Pročitajte i ovo Prizor požara U blizini Jakuševca U popodnevnim satima buknuo požar: Zapalio se otpad na livadi Vatrogasci, ilustracija Nastale gužve Požar na zagrebačkom mostu: Zapalio se automobil, vatrogasci izašli na teren

Kad se požar otme kontroli najčešće bude kasno. Tijekom proljetnog spaljivanja korova samo je stotinjak metara nedostajalo da vatra obitelji Vujnović dođe do kuće.

„Mislim da ljudi neodgovorno pale taj korov i da se jednostavno ne pripreme na to“, kaže Marica Vujnović iz Ljubača.

Vatreno proljeće već je navijestilo da bi protupožarna sezona mogla biti žestoka. Ali ove godine uz manje novca za provedbu mjere zaštite od požara.

Milijun kuna manje nego lani

Na razini cijele Hrvatske, za ovu je godinu iz državnog proračuna osigurano 23,3 milijuna kuna. Za milijun manje nego prošle godine.

„Neće biti ugrožena sigurnost svih građana. Mobilna spremnost i aktivnost vatrogasaca neće biti sigurno umanjena zbog toga. Za tih 1.110 sezonskih vatrogasaca, koji će se zaposliti, su osigurana sredstva“, kaže glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

No, uz državu, novac za vatrogastvo izdvaja i lokalna samouprava. I tu nastaje problem.

„Ima jedinica lokalne samouprave, koje jednostavno nema, bez obzira što država plaća 50% za sezonsko vatrogastvo, ona može uposliti jednog, dva, ne više“, kaže Željko Šoša, zapovjednik JVP Zadar.

Zakoni nisu smanjili neodgovornost

S porastom broja turista, lako mogu nastati poteškoće. Ni same ovogodišnje brojke vatrogasnim snagama ne idu u korist. Do 15. svibnja ove godine zabilježeno je čak 4.070 požara. Lani, u istom razdoblju, 1340.

„Za nehajno izazvani požar je predviđena novčana kazna u iznosu od 5 do 15 tisuća kuna za fizičku osobu, a također za namjerno izazvani požar su ove kazne znatno veće. Kreću se u iznosima od 15 do čak 150 tisuća kuna“, kaže Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske.

Za ugrožavanje imovine i života predviđene su i višegodišnje kazne zatvora. Ali hrvatski zakoni razinu neodgovornosti - još nisu uspjeli smanjiti.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene