Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezaobilazna tema

Plenković o kontaktima s EK i kaznenoj odgovornosti Ivice Todorića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
''O nečijoj kaznenoj odgovornosti nije na politici da prejudicira'', rekao je Andrej Plenković govoreći o Ivici Todoriću.

Na svečanom obilježavanju 75 godina ''Rebra'' u srijedu je bio i premijer Andrej Plenković koji je toj zagrebačkoj bolnici čestitao obljetnicu uz poruku da se radi o ustanovi koja daje veliki doprinos zdravstvu.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković Bez puno komentara Plenković o porukama s mobitela Josipe Rimac: "Nemam pojma tko je AP. To je potpuno nebitno" Ivica Todorić Za Dnevnik Nove TV "Predat ću tužbu protiv Plenkovića, Dalićke i cijele grupe Borg", najavio Todorić i otkrio hoće li zaista u politiku

Nezaobilazna tema bio je Agrokor. Novinare je među ostalim zanimalo je li lex Agrokor usuglašen s Europskom komisijom i može li premijer potvrditi da postoje kontakti između EK i Vlade ili nekih nižih razina.

''Kako ne bi postojali, ja sam još dok sam bio u Rimu temeljito razgovarao s predsjednikom EK Junckerom, sjedili smo skupa gotovo dva sata za ručkom, detaljno sam mu objasnio o čemu se radi. Ponavljam još jednom, naš pristup ovoj krizi bio je jedini moguć i morali smo naći pravni temelj za ovakav angažman. On je vrlo dobro izbalansiran, naravno da je zakon preveden na EK, službe nadležne za europske potpore, povjerenica pregledavaju taj dokument. Mislim da će već idućeg tjedna jedno stručno izaslanstvo predstavnika nadležnog ministarstva i Vlade ići u Bruxelles se konzultirati, ali ja ne vidim tu nikakav problem. I druge su zemlje imale slične situacije. Prema tome ono što je najvažnije, ovdje nema niti izravnih državnih potpora, niti će bilo kakvi dugovi Agrokora po ovom zakonu postati dugovi države. Prema tome ne očekujem tu nikakve poteškoće'', poručio je premijer koji je odgovorio i na pitanje treba li Ivica Todorić kazneno odgovarati zbog poreznog duga.

''Prvo i osnovno, postoji li nečija kaznena odgovornost o tome ne odlučuje politika, o tome odlučuje državno odvjetništvo, policija gleda postoje li neke osnovane sumnje. Na kraju o samoj odgovornosti odlučuje sud. Dakle, moja je poruka bila da je izrazito važno da se u punoj neovisnoti da rad tijelima koja su zadužena za te aspekte sagledavanja, uloga izvanrednog povjerenika kojeg smo mi imenovali je da cjelovito dubinski snimi stanje u kompaniji, da pregleda financijska izvješća, knjige, da stabilizira u kratkom roku sve ono što smo govorili...male dobavljače, velike dobavljače, postigne dogovor s bankama, isplate, računi su već deblokirani...na taj način smo postigli onaj temeljni cilj. U daljnem procesu restrukturiranja koji će trajati više od godinu dana očekujemo rezultat koji bi mogao brojnim kvalitetnim kompanijama u okviru Agrokora omogućiti održivo poslovanje'', rekao je Plenković.

''To je ono što je bitno, a o nečijoj kaznenoj odgovornosti nije na politici da prejudicira'', dodao je.

O kreditnom rejtingu i dugu Agrokora

Osvrnuo se i na ponovno sniženje kreditnog rejtinga Agrokora. ''Mislim da je to normalno. Agencije za kreditni rejting gledaju što se zbiva s nekom kompanijom, a ako je ona došla u fazu da država donese zakon kojim uvodi izvanrednu upravu onda vam je to gotovo refleksna reakcija. Ja to ne bih ništa posebno komentirao, mislim da je to očekivano. Ono što je bitno je da će kredit rejting agencije pratiti kako će se razvijati proces restrukturiranja i stabilizacija. Ja sam uvjeren da će taj proces biti uspješan, a ako bude uspješan onda će i njihove ocjene biti optimističnije nego  što su sada'', kaže premijer.

Odgovarajući na pitanje očekuje li i sam dodatna iznenađenja što se tiče duga Agrokora rekao je ''kako da ja znam što je realno u kompaniji. Niti sam ja vlasnik, niti ste vi. To će se moći tek u ovoj poziciji u kojoj smo sada. Ja to ne mogu prejudicirati niti želim.''

Dodao je kako izvanredni povjerenik ima zadaću da snimi stanje nakon čega ćemo znati više.

''Kakva se poruka šalje građanima ako ih se ovršuje za 15 kuna duga, a milijardu kuna duga prolazi lišo?'', bilo je iduće pitanje za premijera.

''Ja moram još jednom ponovit ako niste možda dobro razumjeli ono što sam govorio u Hrvatskom saboru. Ovo je zakon kojim štitimo stabilnost hrvatskog gospodarskog i financijskog sustava. Ovo nije zakon kojim se štiti bilo koju osobu ili bilo koju kompaniju. Činjenica da smo se kroz proteklih 25 godina našli u situaciji da poteškoće jedne ovako velike i značajne kompanije za funkcioniranje hrvatskog gospodarstva zahtijevaju ovakav zakon je odgovorna odluka Vlade i većine u Saboru da omogući stabilizaciju hrvatskog gospodarstva. Kao što sam rekao na Vladi, pretvaramo jedan potencijalni plimni val u jedan lagani popodnevni maestral. To je bit, a plaćanje poreznih obveza je nužno od svih poreznih obveznika. Prema tome vidjeli ste da je i Porezna uprava reagirala u roku, na vrijeme, blokirala račune, prema tome tu ne vidim ništa sporno'', poručio je Plenković.

Plenković: Normalna komunikacija ministrice Žalac i Dobrovića

Službeni dopis ministrice regionalnog razvoja Gabrijele Žalac (HDZ) ministru Slavenu Dobroviću (Most) vezano uz nepovlačenje novca iz europskih fondova, premijer Andrej Plenković u srijedu je nazvao normalnom komunikacijom koordinatorice i ministara kako bi se povuklo 10,7 milijardi eura iz fondova.

"Ministrica Žalac, koja ima zadaću koordinacije, apelira ne samo prema Dobroviću, nego prema svima da poduzmu aktivnosti kako bismo ovu financijsku perspektivu od 10,7 milijardi eura iskoristili za konkretne projekte. Ovo je normalno komuniciranje", odgovorio je Plenković upitan za pismo koje je Žalac poslala Dobroviću zbog kašnjenja s dokumentacijom i natječajima.

Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova uputilo je prije desetak dana na adresu Ministarstva zaštite okoliša i energetike pismo u kojemu se, prema pisanju medija, nabraja niz propusta u resoru koji vodi Mostov ministar Slaven Dobrović, a zbog kojih Hrvatska još uvijek ne može početi koristiti gotovo dvije milijarde eura iz fondova Europske unije.

U izjavi novinarima nakon obilježavanja obljetnice Rebra Plenković je istaknuo da je osobno apelirao na sve ministre i dao im rok za pripremu dokumentacije do Uskrsa, kada se navršava šest mjeseci rada Vlade. (Hina/Ma.B.)
 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene