Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon sastanka s vrhom stranke

Plenković: Spremni smo ići i na nove izbore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon sastanka s Predsjedništvom stranke i ministrima HDZ-a javnosti se obratio premijer Andrej Plenković koji je kazao kako su, ako treba, spremni ići i na nove izbore.

Predsjedništvo HDZ-a i aktualni ministri HDZ-a u središnjici stranke održali su izvanredni sastanak nakon što je premijer Andrej Plenković na jutrošnjoj sjednici Vlade zatražio razrješenje triju Mostovih ministara - Antu Šprlju, Vlaha Orepića i Slavena Dobrovića koji nisu podržali odluku Vlade da se na na zahtjev upućen Saboru za izglasavanjem povjerenja ministru financija Zdravku Mariću dade negativan odgovor.

Pročitajte i ovo Ivan Penava i Andrej Plenković Navodno tajno snimljeno Plenković snimljen kako vrijeđa Penavu i Most? "Moja baba pokojna bi tako mogla biti gradonačelnica Vukovara... Most - to su bolesnici" Andrej Plenković Intervju uoči izbora Plenković otkrio koje uhićenje je promijenilo Milanovićevo ponašanje, priznao i veliku grešku: "Ona nije trebala biti u Vladi"

Predsjedništvo HDZ-a je na sastanku poduprlo premijera Plenkovića i njegovu odluku da se ne smijeni ministar financija Zdravko Marić.

Javnosti se, nakon sastanka, obratio i premijer Plenković.

"Održali smo sjednicu i dobio sam jedinstvenu podršku članova Predsjedništva i Vlade. Na tu sam odluku bio primoran nakon što je troje kolega odlučilo glasati protiv očitovanja Vlade. Dobio sam i punu potporu da pristupimo formiranju parlamentarne većine koja bi omogućila nastavak rada Vlade i stabilnost hrvatskih institucija. Ako u idućima danima ne dođe do formiranja parlamentarne većine i ja i HDZ spremni smo ići i na nove izbore", poručio je Plenković.

Plenković je kazao kako ide u Sabor obaviti konzultacije s klubom HDZ-a. Naglasio je kako nema nikakve dileme da MOST-ovi ministri više nisu ministri. 

"Potpisao sam njihovo razrješenje. Temeljem članka 110 Ustava premijer može razriješiti ministre i nije potreban supotpis", rekao je Plenković te dodao kako je nakon što je potpisao odluku ona stupila odmah na snagu.

Na upit očekuje li problem prilikom formiranja nove parlamentarne većine, Plenković je kratko odgovorio kako očekuje da će je formirati.

Na novinarsko pitanje zašto mu je Zdravko Marić važniji od Vlade, Plenković je odbacio takvu tvrdnju rekavši kako je Zdravko Marić član Vlade i ministar financija i da je ipak nešto skromno pridonio najmanjem deficitu od 2002., smanjenju javnog duga, rastu BDP-a i pozitivnim ocjenama kreditnih agencija unatoč događajima u Agrokoru.

"Zahtjevu oporbe za njegovim razrješenjem dali smo vrlo jake protuargumente iza kojih stojimo", poručio je Plenković.

Kazao je i kako su novi izbori trošak, ali... "Politički ih se ne bojim. Dapače, mislim da možemo ostvariti i bolji rezultat nego prošle godine".

Na upit o velikoj koaliciji, Plenković je rekao da će razgovarati sa svim partnerima i da je ono što je dobro za Hrvatsku dobro i za HDZ i da postoji čitav niz saborskih zastupnika koji su spremni podržati stabilnost RH.

Hasanbegović ne zna hoće li podržati Plenkovića

Pred novinare je nakon sastanka stao i bivši ministar kulture i član Predsjedništva HDZ-a Zlatko Hasanbegović.

"Predsjednik je rekao da je to bila njegova osobna odluka i Predsjedništvo je to prihvatilo. Ili će se pronaći nova parlamentarna većina ili se ide na nove izbore", kazao je Hasanbegović.

Na pitanje hoće li podržati premijera Plenkovića Hasanbegović je rekao da će donijeti odluku kada vidi tko će činiti tu većinu i pod kojim uvjetima. 

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene