Obavijesti Video Pretražite Navigacija
10 banaka

Objavljeno koje će banke sudjelovati u subvencioniranju kredita, zahtjevi od ponedjeljka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar graditeljstva Predrag Štroma objavio je koje će kreditne institucije sudjelovati u subvencioniranju stambenih kredita.

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar na konferenciji za medije objavit će koje će kreditne institucije sudjelovati u provedbi Zakona o subvencioniranju stambenih kredita.

Pročitajte i ovo Država subvencionira stambene kredite - 1 Ministar Štromar smiruje Banke postrožile uvjete za dobivanje stambenih kredita, ali iz Vlade poručuju - novac za subvencije nije upitan Nastavljaju se subvencije za stanove (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Ministar zadovoljan Više od 3700 zahtjeva: Srušen je rekord po broju prijava za subvencije stambenih kredita

"Za subvencioniranje se može prijaviti svaki građanin mlađi od 45 godina koji nema nekretnina ili ima jednu nekretninu koju prodaje. Ovom subvencijom olakšat će se otplata kredita u prve 4 godine za 50 posto rate kredita. Onima koji u međuvremenu dobiju dijete, za svako dijete produžit će se subvencija za dvije godine po djetetu", kazao je Štromar.

"Kamate manje od 3,75 posto"

Štromar je rekao kako su kamate (EKS) manje od 3,75 posto, a postignut je sporazum s 10 banaka.

"Velika većina banaka ponudila je kamatnu stopu dosta manju od 3,75 posto. Krediti će biti u kunama i eurama. Zahtjevi se predaju u banke. Nakon što banka obradi klijenta, svu dokumentaciju šalje u APN. On ju provjerava i zaprima nalog s datumom kad ga šalje banka. Objava će u Narodnim novinama biti u petak, a u ponedjeljak počinje zaprimanje zahtjeva. Na stranicama APN-a danas će biti objavljene sve banke, kamatne stope i obrazac", kazao je Štromar.

Zaprimljeno je 12 ponuda kreditnih instituicija banaka i jedne štedno-kreditne institutcije.

Direktor APN-a Slavko Čukelj kazao je kako se kamatne stope kreću od 3,04 do 3,75 u eurima te će svi podaci u podne biti objavljeni. U kunama se kamatne stope kreću od 3,35 do 3,75 posto.

Čukelj je potom kazao kao su sporazumi postignuti sa sljedećim bankama: HPB (EKS u eurima 3,04, u kunama: 3,61), Erste (3,33 do 3,50 u eurima, 3,47 do 3,59 u kunama ), Podravska banka (3,71 u eurima, 3,71 u kunama) OTP (3,14 u eurima, 3,56 u kunama), ZABA (3,29 do 3,47 u eurima i 3,56 do 3,67 u kunama), PBZ (3,15 u eurima, 3,35 u kunama) Splitska banka (3,14 u eurima i 3,56 u kunama), Reiffeisen banka (3,75 u eurima i 3,75 u kunama) , Karlovačka banka (3,29 u eurima i  3,49 u kunama), Istarska kreditna banka (3,66 u eurima i 3,66 u kunama)

Štromar je kazao kako rok za zaprimanje zahtjeva istječe kada iznos anuiteta dostigne 35 mlijuna kuna na godišnjoj razini za 2018. i 2019. godinu.

"Sada će biti dogovorene subvencije za sljedeće četiri godine", kazao je Štromar.

Rekao je kako zasada nije moguće prijevremeno otplatiti subvencionirani kredit prije isteka roka od 15 godina.

"Tržište će se stabilizirati"

Podsjetimo, poznate su i kamate koje će banke dati građanima za mjeru subvencioniranja stambenih kredita u prve četiri godine.

Kamate su povoljnije od onih tržišnih, a državne potpore dobit će oni koji dokumentaciju pošalju prvi. Najpovoljnije kamate nudi Hrvatska poštanska banka, u iznosu od 3,04 % na kredite u eurima, a najveću kamatu daje Raiffeisen banka, od 3,75 % i za kune i za eure.

Država na ovaj način očekuje prodati 1500 stanova, što je tek 10 posto od 14 tisuća stanova, koliko ih se godišnje proda u Hrvatskoj. Svoje prijedloge kamata za subvenciju stambenih kredita poslalo je 12 banaka.

Štromar smatra kako će se tržište ipak stabilizirati i kako cijene neće podivljati. Koristi od ove mjere, ističe, neće imati samo građani, već i građevinski sektor, pa i kompletno gospodarstvo.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene