Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prve četiri godine

Poznate kamate za subvencionirane stambene kredite: Evo gdje su najpovoljnije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poznate su kamate koje će banke dati građanima za mjeru subvencioniranja stambenih kredita u prve 4 godine.

Kamate su povoljnije od onih tržišnih, a državne potpore dobit će oni koji dokumentaciju pošalju prvi. Najpovoljnije kamate nudi Hrvatska poštanska banka, u iznosu od 3,04 % na kredite u eurima, a najveću kamatu daje Raiffaisen banka, od 3,75 % i za kune i za eure.

Pročitajte i ovo Ilustracija dogovor s Vladom Rastu kamate na štednju: Doznali smo što planiraju banke Slika nije dostupna Kako to ostvariti? Smanjivanje kamata na kredite: Popularna mjera već u startu vuče repove...

Struka ističe - ovo je prilika za mnoge, ali mjera će dugoročno poremetiti stanje na tržištu nekretnina i cijene stanova.

"Neće biti drugih promjena. Bit će te kamatne stope, građani će u pet dana moći birati u koju banku žele ići, koja je dala kakve kamatne stope, i te kamatne stope će morati biti sljedeće četiri godine. Nakon toga se mogu eventualno povećati za 10 posto, u sljedeće dvije godine, a onda su one na tržištu", objasnio je Predrag Štromar, ministar graditeljstva.

"Problem je što je to privremena mjera, kratkotrajna mjera, što to nije trajna mjera, da je trajna bila bi izuzetna. Ovako, bojim se da će na tržištu donijeti nestabilnost", smatra Boro Vujović iz Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK.

Država na ovaj način očekuje prodati 1500 stanova, što je tek 10 posto od 14 tisuća stanova, koliko ih se godišnje proda u Hrvatskoj.

Štromar smatra kako će se tržište ipak stabilizirati i kako cijene neće podivljati. Koristi od ove mjere, ističe, neće imati samo građani, već i građevinski sektor pa i kompletno gospodarstvo.

 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene