Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Požar kod Makarske

Oko 300 vatrogasaca dežura cijelu noć: "Bila je zaista drama''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U noći s nedjelje na ponedjeljak oko 2:25 buknuo je novi požar u Dalmaciji. Ovaj put gorjelo je od Tučepa do Makarske, a požar se proširio i prema Biokovu. Evakuirani su brojni mještani i turisti iz apartmana te tri hotela, no većina se u međuvremenu vratila.

22:50 Požar je gotovo potpuno ugašen, no vatrogasne ekipe dežurat će kod požarišta cijelu noć, javlja Mario Jurič, reporter Nove TV. 

Pročitajte i ovo Hrvatska nabavlja dva nova zrakoplova za gašenje požara - 4 Ugovori potpisani Hrvatska nabavlja dva nova zrakoplova za gašenje požara: "Ovo je nova mogućnost, nova snaga" Vinko Hrabar spasio dijete iz gorućeg automobila Spasili djete iz plamena Pronađen i drugi heroj, njegovo prezime sve govori: "Vidio sam žensku ruku okrenutu prema djetetu..."

19:10 Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik, rekao je da će na požarištu tijekom noći ostati tristotinjak vatrogasaca koji će dežurati da se vatra ponovo ne bi razbuktala.

"Hrvatsko vatrogasno srce ovdje se pokazalo opet velikim. Bila je zaista jedna drama", rekao je Tucaković, dodajući da vatrogascima uvijek treba nova oprema koje nikad nema dovoljno te da na tome treba poraditi.

U ovom trenutku požar je pod kontrolom i nema ugroze za ljude i imovinu. Zbog požara je bilo evakuirano više od tisuću ljudi

Krešo Tuškan, zapovjednik Zapovjedno operativnog središta OSRH, na povratku s požarišta gostovao je u Dnevniku Nove TV. Rekao je da su tijekom dana u gašenju požara sudjelovala četiri kanadera, kao i helikopteri te air tractori. "Trenutno je angažirano sto vojnika na makarskom području, a u pripravnosti imamo još sto vojnika", rekao je Tuškan. 

17:10 Mario Jurič, reporter Nove TV, javlja da službenih inforamcija o uzrocima velikog požara u Makarskom primorju još uvijek nema, ali da se od vatrogasaca na terenu neslužbeno može čuti da bi uzrok moglo biti iskrenje dalekovoda

Trenutno je stanje na požarištu nešto povoljnije, no vatrogasci će i ovu noć ostati na terenu. "Očekuje nas, nadam se, mirna noć. Svih 450 vatrogasaca ostati na 450 hektara cijelu noć", rekao je Željko Gojak iz DVD Makarska za Novu TV.

Dodao je da su neki vatrogasci na terenu bez prekida 48 sati. "Umorni smo, netko je i 48 sati na požaru, netko malo manje, ali nadamo se da ćemo ovu bitku pobijediti", rekao je Gojak. 

16:00 Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar obrane, obišao je požarište u okolici Makarske zajedno sa Krešom Tuškanom, zapovjednikom Zapovjedno operativnog središta OSRH, Dragom Lozančićem, ravnateljem Državne uprave za zaštitu i spašavanje te Slavkom Tucakovićem, glavnim vatrogasnim zapovjednikom.

Zbog novonastale situacije donesena je odluka o angažmanu do 200 pripadnika Oružanih snaga za pomoć u gašenju požara. 

Županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina istaknuo je kako je požar u Tučepima uspješno stavljen pod nadzor. 

U gašenju požara trenutno sudjeluje 75 pripadnika Oružanih snaga iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske OS RH i 4 Canadaira CL-415 iz sastava Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane OS RH i oko 350 vatrogasaca s makarskog područja.

Krstičević je razgovarao s vatrogascima na terenu koji su ga upoznali sa situacijom. "Iznimno cijenim angažman i trud svih ljudi na terenu koji su danonoćno radili kako bi se situacija stavila pod kontrolu. Kroz sustav domovinske sigurnosti, sinergiju i kroz koordinirano djelovanje zajednički djelujemo kako bi se situacija čim prije sanirala", rekao je Krstičević, dodajući da su pripadnici Protupožarne eskadrile u sinergiji s vagrogascima pravi heroji kojima Hrvatska može biti ponosna.

14:08 - Reporter Nove TV Mario Jurič nalazi se u mjestu Kotišina na području Biokova gdje je vatra došla 500 metara od sela.

"Većina stanovnika i turista napustila je selo, može se na neki način reći da je ovo selo duhova", opisao je Jurič. 

U dva dana požara na području makarskog primorja izgorjelo je 450 hektara površine. Uzrok požara sleužbeno nije poznat, no u razgovoru s vatrogascima na terenu doznaje se da bi mogao biti iskrenje dalekovoda.

13:45 - Dražen Glavina, šef makarskih vatrogasaca, kazao je nakon operativnog sastanka na kojem je bio i ministar obrane Damir Krstičević, kako je situacija sada dosta dobra.

"Situacija je dosta dobra osim Biokova koje će se sanirati kasnije. Donji dio požara kod Tučepa je stavljen pod nadzor gasitelja. Očekujemo dolazak vojske. Nikakav kaos nije bio nigdje", ustvrdio je Glavina osvrčući se na javljanja medija o situaciji s požarima na makarskom primorju. 

To tvrdi i gradonačelnik Makarske Jure Brkan koji je kazao da su se strani touroperatori raspitivali o situaciji s požarima, ali da, koliko je njemu poznato, niti jedan gost nije otišao iz Makarske.

Ministar Krstičević kazao je da će obići i teren.

"Idemo među ljude da vidimo treba li još nešto, da se turistička sezona može nastaviti", kazao je dodajući da će vojnici koje OSRH šalje u pomoć zamijeniti vatrogasce u Podgori, ali i gdje god treba.  

"Sto vojnika je tu, ali doći će koliko ih god treba", kazao je.

12:58 - Ministar obrane Damir Krstičević stigao je u Makarsku kako bi se uvjerio kakvo je stanje na požarištima. Za ovu prigodu ministar je došao u uniformi.

Zahvalio se vatrogascima na velikoj energiji i trudu koji ulažu da bi se požar lokalizirao i držao pod kontrolom.

"Vidjet ćemo što se još u okviru mjera domovinske sigurnosti može napraviti da sačuvamo imovinu. Za sada stiže 50-ak vojnika, sto je još u pripremi, a doći će ih koliko bude potrebno, da napravimo sve što se može napraviti", poručio je ministar koji je obećao medijima više reći nakon što završi sastanak. 

U gašenju požara sudjeluju i četiri kanadera.

12:40 - Iz vojarne Kralj Zvonimir u Kninu na makarsko područje upućeno je 50 pripadnika Oružanih snaga iz sastava Protupožarnih Namjenski organiziranih snaga (PP NOS) Hrvatske kopnene vojske (HKoV) OS RH, a u pripravnosti je dodatnih 50 vojnika koji će se po potrebi uključiti u gašenje požara.

Na terenu je angažirano oko 350 vatrogasaca s makarskog područja.

11:33 - Turisti koji su u noći s nedjelje na ponedjeljak na području Tučepa na Makarskoj rivijeri zbog požara evakuirani iz tri hotela u hotel Alga, vratili su se u svoje hotele, a neki su čak i ponudili pomoć u gašenju požara, doznaje Hina u ponedjeljak od direktora smještaja hotela Bluesun Alga Ive Viskovića.

"Trenutna situacija u Tučepima je nešto bolja, došli su kanaderi, a kako se i bura smanjila, vjerujemo da će se požar što prije lokalizirati", iznosi Visković dodajući da je u hotelu Alga, koji su zapovjedništvo policije i vatrogasci označili sigurnosnom zonom, noćas primio oko tisuću ljudi, iz dva Bluesunova hotela Jadran i Neptun, kao i hotela Tamaris, ali i iz apartmana privatnog smještaja iz istočnog dijela Tučepa koji je bio najugroženiji od požara.

10:53 - Ministar obrane Damir Krstičević donio je odluku da vatrogascima u Makarskom primorju u pomoć dođe i 150 pripadnika Oružanih snaga.

Zbog požara koji se, potpomognut vjetrom, brzo proširio prema moru te zaprijetio stambenim objektima i hotelima, rano jutros evakuirano je više od 800 gostiju hotela Tamaris i Neptun te novog hotela Jadran, a do daljnjeg su smješteni u hotel Alga. Evakuiran je i dio gostiju i njihovih domaćina iz privatnih apartmana.

10:30 - Mještani Tučepa i okolice sa strepnjom gledaju prema požarištu i zahvaljuju vatrogascima što su nadljudskim naporima obranili kuće.

"Naka nam bog pomogne", izjavio je Ante iz Tučepa koji je promatrao i požar prije dvije godine koji je također došao blizu kuća.

S makarske rivijere odlučili su otići gosti iz Sarajeva, Zagreba...

10:00 - U podbiokovskom selu Kotišina vatrogasci su rekli mještanima i turistima da napuste mjesto ili da budu spremni na to. Dio mještana već je napustio selo jer je požar došao vrlo blizu, javlja reporter Nove TV Mario Jurič koji je razgovarao i s turistima iz Češke koji su prije samo 9 sati stigli na svoj odmor na makarsku rivijeru. No, ponovno su spakirali stvari i spremni su za odlazak. 

9:50 - Požarišta kod Makarske danas bi trebao obići i ministar obrane Damir Krstičević.
U Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Makarska sastat će se s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem u 12,30 sati, nakon čega je planiran obilazak požarišta.

"U gašenju požara trenutno je angažiran jedan Canadair CL-415 iz sastava Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane te 48 pripadnika Oružanih snaga RH iz sastava Protupožarnih mamjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske OS RH", navode u MORH-u.

9:00 - U ranim jutarnjim satima vatra nošena burom širi se iz smjera Tučepa u smjeru Makarske pa vatrogasci procjenjuju da će biti poteškoća u gašenju požara tijekom dana.

7:43 - Zbog požara za sav je promet zatvorena državna cesta DC512 Makarska Vrgorac te Jadranska magistrala (DC8) od Makarske do Tučepa, izvijestio je u ponedjeljak ujutro Hrvatski autoklub (HAK).

06:59 - ''Kanaderi ne mogu poletjeti jer puše orkanska bura'', rekao je Dražen Glavina, županijski vatrogasni zapovjednik.

U požaru nema ozlijeđenih, a kuće i hoteli obranjeni su, no požar je i dalje aktivan, potvrdio je Glavina Mariju Juriču.

06:10 - Gost hotela Neptun, Sead iz Sarajeva kaže kako je vladao ''kaos i panika''. ''Uzeli smo svoje stvari i odlazimo, nas je devet došlo na odmor, ali ovo je nemoguće. Svi su se maksimalno angažirali i hvala im na pomoći, ali moramo ići'', dodao je.

Vatrogasci su nadljudskim naporima obranili kuće od vatrene stihije. Vatra i dalje gori, vjetar ne popušta, ali situacija je znatno povoljnija. 

Za sada nema informacija o šteti.

06:05 - Jedan od gostiju hotela Jadran rekao je kako ih je u noći probudio alarm, nakon čega su se spustili na recepciju odakle su evakuirani na sigurno.

 

05:45 - Jedan od stanovnika Tučepa rekao je Mariju Juriču kako ovo nije prvi put da se događa ovakav požar. Dodao je kako su njihovi gosti odmah napustili apartmane, a vatra je došla na 10 metara do kuća.

05:00 - Kako nam javlja Mario Jurič, reporter Dnevnika Nove TV koji se nalazi na mjestu događaja evakuirani su hoteli Tamaris, Jadran i Neptun, te brojni stanovnici. Vatra se iz Gornjih Tučepa spustila prema Tučepima.

Na terenu su svi raspoloživi vatrogasci, a posao im uvelike otežava jaka bura.

Zatvorena je cesta Makarska – Tučepi, te cesta Makarska – Vrgorac.

Jedan od vatrogasaca koji sudjeluje u gašenju požara, Neno Dobrota iz Omiša, potvrdio je kako se radi o potpuno novom požaru. ''Situacija je trenutno pod kontrolom i stanje je bolje nego što je bilo prije nekih pola sata. Ulažemo sve napore da se vatra ne proširi prema Makarskoj, što nam za sada uspijeva. Nitko od stanovnika, turista niti vatrogasaca nije ozlijeđen. Ljudi su evakuirani i nalaze se na sigurnom, a vatra nije zahvatila nijednu kuću', rekao je Dobrota.

04:00 - U Dalmaciji je buknuo još jedan požar, ovaj put kod Tučepa iznad državne ceste D8 iz smjera Makarske, potvrđeno nam je u centru 112. Gori borova šuma u kojoj se nalazi više stambenih objekata, ali kako doznajemo, trenutno nijedan od njih nije ugrožen.

Evakuirana su, kako doznajemo iz preventivnih razloga, tri hotela najbliža požarištu. Evakuirani su hoteli Jadran, Neptun i Tamaris.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene