Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko će to platiti?

Hrvatski zdravstveni sustav mogao bi u još veći minus

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema prijedlogu porezne reforme, povećat će se PDV na lijekove. Većinu tih lijekova plaća država, naravno iz naših doprinosa. Hrvatski zdravstveni sustav mogao bi u još veći minus. I to zbog rasta PDV-a na lijekove koji se izdaju na recept.

PDV na lijekove bi od 2018. umjesto 5 trebao iznositi 12 posto, što znači da bi kutija lijekova od 100 kuna s većim PDV-om iznosila 106,66 kuna. Godišnje Hrvatska na lijekove ukupno potroši 5,2 milijarde kuna, a ovo bi značilo poskupljenje od oko 300 milijuna kuna. Ministar zdravlja Milan Kujundžić poručuje kako će o ovom prijedlogu razgovarati s ministrom financija Zdravkom Marićem.

Pročitajte i ovo CEZIH ponovo neće biti dostupan zbog planiranih radova NIJE PRVI PUT Pacijenti neće moći do uputnica i recepata: CEZIH prestaje s radom, objavljeno do kada Čokolada; ilustracija - 3 rekord probijen Prijeti nam najveća cijena slatkog grijeha u povijesti: "To više nitko ne može podnijeti"

''Potpuno razumijem da se mora dogoditi reforma poreznog sustava, ali isto tako vjerujem da ćemo razgovarati argumentima. Zdravstveni sustav godišnje proizvodi manjak oko 3 milijarde'', kaže Kujundžić.

I dok će se PDV na lijekove koji se izdaju na recept povećati, onaj za lijekove u slobodnoj prodaji neće rasti. Ministar Kujundžić uvjerava kako novi trošak građani neće osjetiti: ''U ovom trenutku Vlada ni u kojem slučaju neće razmišljati o prevaljivanju na leđa pacijenata. Trebat će tražiti unutarnje rezerve, ali bit će ih teško pronaći''.

90 posto svih lijekova koje Hrvati konzumiraju izdano je na recept. A pijemo ih sve češće. U Hrvatskoj se na dan popije jedna tableta po stanovniku. Mnogi se boje da će poskupljenje lijekova na recept značiti i lošiju zdravstvenu zaštitu.

Da pacijenti ipak neće biti pogođeni, uvjeravaju iz Udruge bolničkih liječnika. ''Mislim da će se uštede morati potražiti na drugim mjestima, a ne na zdravstvenoj usluzi koju liječnici u Hrvatskoj pružaju zbilja u standardima svjetske medicine i u skladu sa svim svjetskim smjernicama'', rekla je Ivana Šmit iz HUBO-a.

Proizvođači lijekova se nadaju kako bolnice neće štedjeti na kupovini domaćih lijekova. ''Najavljenom poreznom reformom trebaju se naći modeli koji će osloboditi puni potencijal ove industrije. To je bitno u interesu pacijenata jer su 2 od 3 popijena lijeka u Hrvatskoj, u Hrvatskoj i proizvedena'', kaže Milka Kosanović iz Udruge proizvođača lijekova.

Porezna reforma tek ide u javnu raspravu. A čini se kako ministar financija nailazi na kritike i iz vlastitih redova.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene