Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razrušena sva tri mosta

Kiša u Ninu prestala, ali svi su i dalje na oprezu: "Moguće da ćemo imati još intervencija"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najgore poplave u posljednjih 30 godina pogodile su područje Zadarske županije u ponedjeljak. Vatrogasci i hrvatska vojska bore se s ispumpavanjem poplavljenih područja u Zadru, a jutros je u Nin došla i amfibija.

 

Ovdje pratite tijek događaja:

19:50 Andrija Jarak uživo se javio i pred kraj Dnevnika Nove TV.

"Kiša je u Ninu prestala, nebo se razvedrilo, ali svi su na oprezu. Sva tri mosta u Ninu su razrušena. Sutra će MORH započeti s izgradnjom jednom manjeg mosta", kazao je Jarak.

19:35 Reporter Nove TV Mario Jurič u Dnevniku se javio iz Zadra te izvijestio kako do kraja tjedna gradovi i općine moraju donijeti prve procjene štete.

"Nakon toga zadarski župan donijet će odluku o proglašenju elementarne nepogode što je temelj za traženje odštete", izvijestio je Jurič.

19:15 "Najgora moguća vijest. Kiša je ponovno počela i pada isto ili čak jače nego jučer. Voda se ponovno vraća jer kiša nesmiljeno pada", izvijestio je u Dnevniku Nove TV Andrija Jarak koji se javio s amfibije kojom se prevozi lokalno stanovnišvo.

Operaciju spašavanja vodi satnik Dražen Brkić.

"Čini se da bismo mogli opet imati intervencija. Danas smo imali 25 operacija prevoženja i prijevoz preko 50 civila", kazao je Brkić i dodao kako je osnovna svrha amfibija služi potpori pokretljivosti u napadnim operacijama vojske, ali može jako pomoći u ovakvim situacijama", kazao je Brkić

Brkić je kazao kako će sutra vojska postaviti novi most.

Jarak je izvijestio i kako se pojavila neslužbena informacija da je nasip koji je puknuo kod solane i tvorenice za preradu ribe u nadležnosti Hrvatskih voda za što još nema službene potvrde.

"Pitanje je u kakvom je stanju taj nasip i tko je odgovoran za to. Zatražili smo reakciju iz Hrvatskih voda", izvijestio je Jarak.

18:30 Kiša je ponovno počela padati u Ninu te se strahuje od novih šteta
 
17:13 Andrija Jarak, reporter Nove TV iz Nina se javio u Vijestima u 17 sati.
 
Kazao je kako je najvažnije da su oborine prestale dok je trenutno najveći prioritet popravak unitšenog vodovoda.
 
17:00 Reporter Nove TV Mario Jurič u Vijestima u 17 sati javio se iz Zadra te izvijestio kako se situacija nakon jučerašnje poplave normalizirala.
 
"Danas je uspostavljena opskrba pitkom vodom, no pitanje je  koliko će sanacija potrajati", kazao je Jurič.
 
Vlasnik jednog hotela koji je stradao u poplavi kaže kako je riječ o višemiljunskoj šteti te da se ovakve nedaće nisu mogle predvidjeti niti spriječiti.
 
13:40 - Andrija Jarak, reporter Nove TV, javio se iz Nina gdje je započela sanacija dvaju mostova koje je uništila vodena bujica u ponedjeljak. 
 
"Počela je sanacija dva porušena mosta u Ninu. Mještani kažu da je najveći problem što se godinama nije održavala vodovodna mreža", rekao je Jarak, dodajući da se mještani najviše žale da im nitko nije pomogao. Vatrogasci, s druge strane, kažu da su imali više od 500 poziva u manje od 20 minuta te da nisu stigli pomoći svima kojima je ta pomoć bila nužna.
 
 
13:30 - Željko Radošević iz ninskog kriznog stožera rekao je za Novu TV da se voda u tom gradu tijekom jutra malo povukla, no na glavnoj prometnici ima je još oko metar.
 
"Oba mosta su porušena i ne može se prići osim amfibijom kojom vojska izvlači zaglavljena vozila u moru. Došla je i dobrovoljna udruga iz Zagreba sa svojim kombijem i izvlačimo iz rijeke Jaruge potopljene kombije", rekao je Radošević reporteru Nove TV Andriji Jarku, dodajući da je još dosta poplavljenih podruma i vozila koja su poplavljena do krova.
 
"Panike nema. Jedna gospođa koja je bila zaglavljena u automobilu nasred ceste je malo pretrpjela šok, ali sve je dobro", kaže Radošević, dodajući kako se daljnje poplave ne očekuju jer se i rijeka vratila u svoje korito.
 
Štetu je pretrpjela i tvornica Cromaris čiji su radnici evakuirani u ponedjeljak navečer. "Ljudskih žrtava sinoć nije bilo, tako da smo bez većih problema prošli ovu nepogodu. Sve je prošlo u najboljem redu, bez velikog stresa. Jednoj turistkinji je pozlilo, ali i ona je uspješno prebačena tako da nije bilo većih problema", kaže Lana Vidović, rukovoditeljica mrijestilišta u Ninu.
 
Cromarisu su poplavljene tehničke podzemne prostorije i trenutno se utvrđuje razina štete. Tehnološki proces, međutim, nije ugrožen, potvrdila je Vidović.
 
12:34 - Vodovod Zadar potvrdio je, na temelju monitoringa koje provode laboratorij Vodovoda i Zavod za javno zdravstvo Zadarske županije, da je voda u cijelom vodoopskrbnom sustavu Vodovoda zdravstveno ispravna.
 
Promet je na području Zadra normaliziran, ceste su otvorene, osim spojne ceste za luku Gaženica iz smjera Ulica braće Perica jer je u tijeku sanacija te Šestinski prilaz gdje još postoji podzemna voda.
 
Na otocima Ugljanu, Pašmanu i Dugom otoku također se zbrajaju štete od jučerašnjeg nevremena.

Vatrogasci DVD-a Preko, Pašman i Sali intervenirali su više od 90 puta, a najviše štete voda je, prema riječima Božidara Ivanova iz DVD-a Preko, napravila u OŠ Valentina Klarina u Preku, policijskoj postaji, ugostiteljskim objektima te u obiteljskim kućama u Preku, Poljani i Sutomišćici. Najviše štete na infrastrukturi i na javnim površinama na otoku Ugljanu pretrpio je Mali Lukoran, na Pašmanu područje Ždrelca, a na Dugom otoku Sali i Zaglav.

Pročitajte i ovo Poplava u Zadru Strašno nevrijeme poharalo Zadar VIDEO U samo sat vremena palo kiše koliko inače padne u mjesec dana. Dijelovi grada potopljeni, automobili pod vodom... Slika nije dostupna Milijunska šteta nakon poplava Nin već treći dan pliva u vodi, Hrvatske vode: "Nasip je bio funkcionalan"

12:05 - S mjesta gdje su nastala velika oštećenja na županijskoj cesti koja spaja Zadar s Pagom javio se Mario Jurič, reporter Nove TV. Upravo je na tom mjestu ostao zarobljen kamion Čistoće još u ponedjeljak. 

Jedan od mještana ispričao je da je razrušenu cestu prekrivala voda, pa vozač kamiona oštećenja vjerojatno nije mogao učiti. "Ovaj s kamionom je pretpostavio da može proći, ali nije vidio da je cesta uništena. Imam dosta godina, ali nisam zapamtio ovoliku vodu", rekao je jedan od mještana, dodajući da su se slične stvari na ovoj cesti događale i prije nego što je ona asfaltirana.

11:55 - Kamion Čistoće ostao je "zarobljen" usred razrušene županijske ceste kod Ražanca. Kamion na tom mjestu stoji od ponedjeljka, kada je vodena bujica uništila veliki dio ceste.

 

 

11:35 - Na kolegiju zadarskog gradonačelnika donesena je odluka o početku prikupljanja prijava o nastalim štetama izazvanim nevremenom. "Sve nadležne gradske službe bit će na terenu tijekom čitavog dana i obilaziti sve javne objekte. Također, sve gradske ustanove i poduzeća ubrzano rade na utvrđivanju i sanaciji nastalih šteta", kaže se u obavijesti.

Osnovan je i poseban ured na adresi Narodni trg 1, soba br. 4, koji će raditi od 8 do 20 sati svakog dana, uključivši subotu i nedjelju, u kojem će građani i pravne osobe moći preuzeti i predati obrasce za prijavu štete.

Zaprimanje ispunjenih obrazaca počet će od trenutka kada se proglasi elementarna nepogoda na području Zadarske županije. Krajnji rok za prijavu štete bit će osam dana od proglašenja elementarne nepogode.

Obrasci za prijavu moći će se pronaći na web stranici Grada Zadra te u spomenutom uredu od danas, 12. rujna, a od srijede i u svakom mjesnom odboru na području Grada Zadra.

10:30 - Ministarstvo obrane izvijestilo je da je na područje Nina upućen amfibijski transporter PTS-2 i 12 pripadnika Zapovjedništva za potporu OS RH kao pomoć u obrani od poplava.

Na području Zadra i Zadarske županije angažirano je ukupno 108 pripadnika kopnene vojske s motornim vozilima i inženjerijskim strojevima s 14 pokretnih motornih pumpi za ispumpavanje vode kapaciteta 700 litara u minuti. 

U matičnim postrojbama u pripravnosti se nalazi 615 pripadnika kopnene vojske, koji bi, prema potrebi, mogli pomoći u obrani od poplava.

09:50 - Hrvatski autoklub javlja da su zbog poplava ili odrona zatvorene županijske ceste Zadar – Ražanac između mjesta Poljice i Mazija, cesta na ulazu u Nin te cesta Smiljan – Novoselo. Jednim trakom vozi se na dionici Jadranske magistrale između Murvice i Crnog, u Sukošanu te na županijskoj cesti Murvica-Smoković-Zemunik.

09:11 - U Ninu je situacija i dalje vrlo teška. Srušena su oba mosta koja povezuju stari grad, a stanovništvo je ostalo odsječeno. Oko 7 sati je stigla i vojska koja je amfibijskim vozilom izvlači potopljena vozila. U Ninu je proglašeno izvanredno stanje, vrtići ne rade, a nastava je otkazana.

08:20 - "U Nin smo poslali jednu pumpu velikog kapaciteta, koja može ispumpati 18 tisuća litara u minuti, ali dok se voda ne povuče, teško je bilo što raditi", rekao nam je Željko Šoša, zapovjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije.

Na terenu je 200 vatrogasaca, pedesetak vojnika, a raspolažu s preko stotinu pumpi za vodu. "Dosta se toga riješilo, ali imamo preko 1500 poplavljenih objekata. Na mnogim mjestima voda još uvijek izvire, tako da se njezin nivo zadržava i teško je reći kada će se to dogoditi", kaže Šoša, dodajući da vatrogasci interveniraju u Zadru, Bibinjama, Sukošanu, Starigradu i još nekim mjestima, dok su tijekom jučerašnjeg dana radili i u Ražancu te na otocima.

Šoša kaže da kiša u Zadru trenutno ne pada, ali prognostičari su najavili novu kišu. 

07:55 - Situacija u Zadru poboljšava se pošto je kiša prestala padati, nastavljaju se prazniti podrumi i poplavljeni objekti. Zbog štete zatvorene su dvije prometnice, ali su timovi na terenu i rade na sanaciji, navode iz Policijske uprave zadarske.

 

Kroz noć i u ponedjeljak ujutro na zadarskom području pale su duplo veće količine kiše nego što padnu tijekom jednog mjeseca, poplavljene su kuće, podrumi, vrtići i škole, a u Ninu su evakuirani radnici Cromarisa i Solane Nin.

Stožer civilne zaštite Grada Zadra priopćio je u ponedjeljak navečer kako na području grada Zadra 70 timova vatrogasaca i Hrvatske vojske crpe vodu iz poplavljenih objekata. U Nin je jutros stigla i amfibija MORHA-a, prenosi N1, kojom će se evakuirati stanovnici i provesti prioritetne akcije sanacije i spašavanja.

Većina zadarskih vrtića i osnovnih škola danas će raditi normalno, odlučeno je na sastanku gradskih vlasti s ravnateljima tih ustanova, a iz Kriznog stožera Civilne zaštite upozoravaju stanovnike poplavljenog područja da voda i dalje nije za piće te je treba prokuhavati.

Zadarski župan Božidar Longin sinoć je izjavio da je zabrinut  situacijom na terenu te je poručio da će u utorak ujutro imati novi krizni stožer, nakon kojeg će vjerojatno proglasiti elementarnu nepogodu za županiju. (A.M.K./S.Ve./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene