Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VIDE SVE

Policija dobila novu ''igračku'': Ovim kamerama ništa ne može promaknuti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nadzor iz zraka bogatiji je za najsuvremeniju opremu. Riječ je o sustavu kamera koje se koriste na policijskim helikopterima. Snimaju u svim uvjetima, a njihova glavna zadaća je rasterećenje kopnenih snaga i brza pretraga velikog terena.

Policijski helikopter dobio je novu opremu - kamere koje vide sve, bez obzira na vremenske uvjete, bila noć ili dan.

Pročitajte i ovo Policijska pratnja za Turudića - 3 slučaj turudić Potvrđeno Dnevniku Nove TV: I predsjednikov i premijerov ured izvještaj o mjesec dana staroj pucnjavi imali su - u isto vrijeme Tomo Medved, ministar branitelja (Ne)Sigurnost Medved: ''Propucavanje je upozorenje svima''

Marko Murat, vođa FLIR operatera kaže da taj sustav omogućava pretragu velikog terena u kratkom periodu. "Time bi se zemaljske snage znatno rasteretile. Ciljano je da se koristi za pretrage terena i potrage za nestalim osobama kako na moru tako i na kopnu", maže Murat. 

Sustav kamera na ovom helikopteru u vrlo kratkom roku može primjerice otkriti i locirati osobu za kojom se traga i to sve sa udaljenosti od 10 do 20 kilometara.

Sustav kamera postavljen je na policijskom helikopteru, koji odlikuju iznimno dobre letačke sposobnosti. Joško Balić, iz zrakoplovne jedinice MUP-a, kaže kako taj helikopter ima dosta jake motore i dosta je lagan te da može sletjeti praktički na bilo koju cestu. 

U novosti na nebu, uvjerio se i Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova. Viđenim je i više nego zadovoljan.

"Sama činjenica da s ovom opremom u svega 10 minuta možemo pokriti prostor koji do 200 ljudi pokriva za dva do tri sata govori sama za sebe", kaže Božinović.

U zraku, ovisno o težini, može biti i više od tri sata. Osim kamera, tu su i specijalci, koji u svakom trenutku mogu djelovati. Ovisno o zadaći, to je nekada lov za bjeguncem ili spašavanje unesrećenih, primjerice iz prometnih nesreća, požara i sličnih, za ljudski život opasnih situacija. 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene