Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZASTUPNIK TRAŽI POSAO

MILANOVIĆEV POČETAK I KRAJ Dok je on vladao SDP je izgubio sve što je mogao

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zoran Milanović na čelu SDP-a proveo je gotovo 10 godina, a povukao se nakon niza izbornih poraza. Danas čak i njegovi nekad bliski suradnici tvrde da je za njih kriv Milanovićev način vođenja stranke.

Zoran Milanović predsjednik SDP-a postaje 2007. godine, nakon Ivice Račana. Pobijedio je tada Milana Bandića, Tonina Piculu i Željku Antunović.

Ubrzo nakon toga gubi parlamentarne izbore od HDZ-ovog Ive Sanadera. U četiri oporbene godine u stranci se riješio ljudi poput Bandića i Ljube Jurčića.

"Jedan od naših najvećih predsjednika, uz Račana, koji su donjeli dvije ključne stvari. Račan demokratizaciju, a Zoran Milanović otvorenost i jedan progres", kaže Siniša Hajdaš Dončić.

Milanović je okupio partnere i s Kukuriku koalicijom 2011. dobiva izbore.

"SDP nikada nije u istom trenutku imao predsjednika Sabora, države i premijera osim pod vodstvom Zorana Milanovića", kaže Gordan Maras.

Dok je Milanović na vladao na nacionalnoj razini SDP gubi europske, lokalne, ali i predsjedničke izbore.

A 2015. godine gubi i vlast nakon neuspjelih pregovora s Mostom. Unatoč tome Milanovića članovi ponovno biraju za predsjednika SDP-a.

Nekoliko mjeseci kasnije na prijevremnim izborima dobiva novu priliku no ostvaruje još manje glasova birača. I donosi odluku da se više neće kandidirati predsjednika SDP-a.

U saboru je nakon izbora bio tek jednom. U stranku dolazi, ali ju ne vodi. Predsjedništvo je prepustio potpredsjednici Milanki Opačić. Na unutarstranačke izbore u prvom krugu nije ni izašao.

"Bio je dobar predsjednik, imali smo dobar rejting, bio je dobar premijer i žao mi je što na neki način u dobrom svjetlu nije i završio svoju karijeru kao predsjednik SDP-a", kaže Opačić.

Iako prima plaću kao zastupnik - traži posao. Otvorio je tvrtku za savjetovanje. "Kolko čujem iz medija, on je odabrao drugi posao, konzultantsku tvrtku, prema tome vidjet ćemo kako će se ta stvar razvijati", kaže Rajko Ostojić.

Pročitajte i ovo U Splitu su ponovo osvanuli uvredljivi grafiti - 6 Tri kaznena djela Policija uhvatila grafitera koji je blatio Milanovića i druge političare, poznato odakle je Gabrijela Kišiček - 1 Analiza Gabrijele Kišiček Tko bi pobijedio u sučeljavanju Milanovića i Plenkovića: "To bi bilo napeto gledati, međutim..."

Željko Jovanović kaže da je Milanović dovoljno mlad da kad ponovo napuni baterije i kad mu se vrati politička strast, nađe neko važno mjesto u politici. 

Kandidati za njegovog nasljednika na pitanje vide li i u budućnosti Zorana Milanovića u SDP-u odgovarali su drugačije. 

"Mi naše predsjednike ne skidamo sa zida kada više ne budu predsjednici i Zoran Milanović ima svoje mjesto u SDP-u", kaže Davor Bernardić, dok Ranko Ostojić samo kratko odgovara: ''Pitajte Zorana Milanovića. Ajmo dalje".

Gotovo 10 godina Zoran Milanović bio je na čelu SDP-a, a povukao se nakon niza izbornih gubitaka. Sada čak i njegovi nekad bliski suradnici tvrde da je za njih kriv Milanovićev način vođenja stranke.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene