Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Varljivi učinka

OZBILJNO UPOZORENJE LIJEČNIKA Ovo je način na koji se nikako ne smijete boriti protiv hladnoće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Niske temperature predstavljaju ozbiljno iskušenje i za ljudsko zdravlje i ne treba ih podcijeniti. Naša Ivana Tomić prenosi ozbiljno upozorenje liječnika da se ni u kom slučaju protiv hladnoće ne smijete boriti alkoholom!

Niske temperature vrlo nepovoljno utječu na kronične bolesnike i starije od 70 godina, ali i na mlade ljude. Čak i na one atletski građene.

Pročitajte i ovo Poplave u Dubaiu - 2 Nezapamćeno nevrijeme Ujedinjeni Emirati saniraju štetu: Najmanje jedna osoba poginula, zračni promet otežan Nikola Vikić - Topić - 1 LOŠE VRIJEME NIJE ALIBI Građansku dužnost želite obaviti bez kišobrana? Evo kada je najpovoljnije za otići na birališta

1. Krvožilni sustav osobito je osjetljiv, jer se naše krvne žile na hladnoći sužavaju i krv teško prolazi kroz žile, a krv je ta koja svojim strujanjem osigurava toplinu. Sužavanjem krvih žila raste sistolički tlak, takozvani gornji tlak, a kod visokog tlaka može doći do pucanja nekih krvnih žila.

2. Zimu ne voli ni naše srce. Zašto je to tako najlakše je objasniti ako ga zamislimo kao motor. U srcu se također stisnu krvne žile i onda ono mora uložiti golem napor da bi krv poslalo u sve dijelove tijela.

3. Izrazito hladan zrak ne vole ni pluća, jer kada udahnemo hladan zrak dolazi do stezanja plućnog tkiva. Na taj se način dišni putevi štite od nečega što im smeta.

4. Ne treba zanemariti naš najveći organ, a to je koža. Koža jako puno trpi zbog hladnoće, jer je prva na udaru. Kako sam rekla na početku, prvo se stisnu krvne žile i onda krv koja je topla i koja grije tijelo ne može normalno kolati i u tom slučaju nastaju ozebline. Koža koja nije prokrvljena podložnija je pothlađivanju. I nakon samo 15 sekundi na vrlo niskim temepraturama koža počne smrzavati.

Često se kao idealno sredstavo za zagrijavanje spominje alkohol. Mnogi se vole pohvaliti kako se od alkohola osjeća ugodna toplina. No, riječ je o varljivom učinku i po zdravlje vrlo opasnom.

Alkohol uzrokuje širenje krvnih žila, krv pojačano struji na površinu tijela i trenutačno pobuđuje ugodan osjećaj topline. No, tim širenjem krvnih žila povećava se gubitak tjelesne temeprature i onda se organizam brže pothladi. Stoga, treba zapamtiti da alkohol ne zagrijava.

Treba piti tople napitke poput čaja ili jesti tople juhe. Slojevito se odjenuti i uživati, po mnogima, u najljepšem godišnjem dobu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene