Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Lici 20-ak cm snijega

OBVEZNA ZIMSKA OPREMA Najčešće greške koje rade vozači

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zimska oprema obvezna je od danas na zimskim dionicama svih javnih cesta u Hrvatskoj. Pridržavaju li se vozači novih pravila?

U Gorskom kotaru i u gornjim dijelovima Like ima 20-ak centimetara snijega. Sve su ceste očišćenje i prohodne. S Irenom Čačić iz HAK-a razgovarali smo o ovoj temi.

Pročitajte i ovo Studenti voze tramvaje u Nuernbergu - 2 Problem u Njemačkoj Zbog manjka radne snage, traže studente da voze tramvaje: ''Moramo istražiti sve mogućnosti'' Nova pravila za vozače do kraja ožujka Od 1. studenog za vozače vrijede nova pravila: Tko se ogluši, čekaju ga novčane kazne

Pridržavaju li se vozači novih uvjeta i zakona na cestama?

Zakon o zimskoj opremi na zimskim dionicama je već treću godinu na snazi, od 2013. Vozači ga se uglavnom pridržavaju. Spremni su, mogi su već i zamijenili opremu i zimske gume stavili na vozilo.

Koje su najčešće greške koje vozači rade u ovim uvjetima?

Najčešća greška je neprimjerena oprema uvjetima na cestama i najčešće ljetne gume ukoliko se kreće kroz Liku i Gorski kotar gdje uvijek ima najviše snijega. Također i neprimjerena vožnja uvjetima na cestama. Najčešće je to prebrza vožnja na dionicama gdje zna biti poledice kao što su vijadukti, mostovi i slično, a također i na izlascima iz tunela gdje se naglo promjeni temperatura i zbog niskih temperatura i poledice opet dolazi do isklizavanja i prometnih nezgoda.

Do kada traje ova obveza imanja zimske opreme na zimskim dionicama?

Ova zakonska obaveza traje do 15. travnja i također, bez obzira na vremensko ograničenje od 15. studenog do 15. travnja, kada nastupe zimski uvjeti, a to smo imali prilike vidjeti i protekli vikend, kada je snijeg na kolniku ili poledica, obavezna je zimska oprema.

Na ovom linku možete pročiti savjete automehaničara o pripremi automobila za zimu.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene