Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SUFINANCIRANJE RADOVA

NOVO RUHO ZA HRVATSKE ŠKOLE Država osigurala milijune kuna za energetsku obnovu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvođenje radova sufinancirat će se u iznosu od 35 do 60 posto, a ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević ističe kako će energetska obnova pomoći i oporavku građevinskog sektora.

Uz obiteljske kuće i zgrade, država kreće u novi krug energetske obnove škola, vrtića i učeničkih domova. Za obnovu je iz europskih fondova osigurano 152 milijuna kuna, a prijaviti se mogu jedinice lokalne samouprave ili same ustanove.

Pročitajte i ovo Ministar Branko Bačić Na snagu stupa 1. siječnja Uskoro promjena u raspolaganju državnom imovinom, Bačić: "Nekretninama će raspolagati županije i gradovi" Slika nije dostupna malverzacije na Braču Županijski sud u Splitu potvrdio optuženicu protiv bivšeg ministra Lovre Kuščevića

Raspadanje fasade, prozori i krov u lošem stanju. Slika je to Osnovne škole Ljubljanica u Zagrebu, jer stara je gotovo 70 godina, a u nju se slabo ulagalo. "Godinama se nije veći dio ulagao, naročito veće investicije, dio je krpan iz godine u godinu, ali zaista je sada potrebna kompletna obnova", kazao je Davor Zuanović, ravnatelj OŠ Ljubljanica.

Zbog lošeg stanja visoki su i računi. Zimi se penju i do pet znamenki. Ravnatelj ističe kako bi obnovljena škola mnogo značila i učenicima. "Jedan ljepši prostor, jedan funkcionalniji prostor, kako da bi bio ugodniji boravak i učenicima i kolegama u školi", dodaje Zuanović.

Od ukupno osiguranih 152 milijuna kuna jedna će ustanova moći dobiti od 80 tisuća do 10 milijuna kuna.

"U slučaju iskorištenja ovih sredstava, postoji i mogućnost povećanja lokacije. Mogu se javiti jedinice lokalne ili regionalne samouprave, koje su osnivači takvih ustanova, a može se javiti i sama ustanova", kazao je Lovro Kuščević, ministar graditeljstva i prostornog uređenja (HDZ).

Izvođenje radova sufinancirat će se u iznosu od 35 do 60 posto. No Ministarstvo regionalnog razvoja osiguralo je dodatna sredstva. "Sto milijuna kuna smo kroz Fond za sufinanciranje EU projekata osigurali su 2017. samo za ovaj poziv", kaže Gabrijela Žalac, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Ministar ističe kako će energetska obnova pomoći i oporavku građevinskog sektora. "Kako građevinskom sektoru, tako i proizvođačima tih materijala, koje Bogu hvala imamo sve u Hrvatskoj. Od stiropora, fasada, prozora, solarnih bojlera i tako dalje."

Škole, vrtići i učenički domovi imaju 90 dana da se prijave za energetsku obnovu. Prvi ugovori s izabranim ustanovama očekuju se u svibnju iduće godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene