Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POČELE PRIJAVE

NOVI SAZIV, STARE POVLASTICE Zastupnicima državni stanovi i naknada za odvojeni život

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oni koji žive više od 50 kilometara od Zagreba i nemaju negdje bliže svoju nekretninu mogu unajmiti stan koji će im do iznosa od 2500 kuna platiti Sabor. Do 500 kuna plaćaju im se režije. Pa i za dane kada je sabornica prazna, a trebala bi biti puna.

Sastalo se Predsjedništvo Sabora, zbog dogovora oko što boljeg i ozbiljnijeg funkcioniranja parlamenta. A to bi zastupnicima trebale omogućiti i brojne povlastice pa su počele i prijave zastupnika koji imaju pravo na stan u Zagrebu. Plaćene su im i režije, a dobivaju i naknadu za odvojeni život.

Pročitajte i ovo U Makarskoj zaustavljena visoka gradnja - 1 Dizalice odlaze Dalmatinski betonski raj zabranjuje visoku gradnju: "Potražnja za stanovima je zaista velika" Prazna Sabornica, ilustracija - 5 Kakav apsurd Pogledajte kako izleda sabornica, dok je pod prozorom prosvjed: "Ja nisam moralna policija"

Vrata privremenog doma u Zagrebu za vrijeme mandata otvara u prosjeku između 50 i 70 zastupnika. Oni koji žive više od 50 kilometara od Zagreba i nemaju negdje bliže svoju nekretninu mogu unajmiti stan koji će im do iznosa od 2500 kuna platiti Sabor. Do 500 kuna plaćaju im se režije. Pa i za dane kada je sabornica prazna, a trebala bi biti puna.

"Kada bismo ukinuli ovo pravo svim zastupnicima koji nisu iz Zagreba, bili bismo diskriminirajući prema onima koji dolaze iz Zagreba i koji žive u Zagrebu", kazao je Božo Petrov, predsjednik Sabora. Petrov će i kao predsjednik Sabora koristiti pravo na privatni stan.

U prošlom šestomjesečnom mandatu na stanarine zastupnika potrošeno je više od milijun i 200 tisuća kuna (1.261.049,47), a za režije su otišle više od 43 tisuće (43.103,49). Zastupnici s pravom na stan imaju pravo i na 1000 kuna za odvojeni život. To je proračun u najkraćem mandatu, onome prošle Vlade, stajalo oko pola milijuna kuna (496.228,87).

"Ja imam pravo na naknadu za odvojeni život, ali to ne koristim. Pitanje je zastupnika želi li to koristiti ili ne. Ja ni u ovom ni u prošlom sazivu to nisam koristio, ali mi Sabor plaća dio najma stana u kojem boravim u Zagrebu", kazao je HNS-ov potpredsjednik Sabora Ivan Vrdoljak.

Naknada za odvojeni život vezana je uz pravo na stan."Što se tiče naknade za odvojeni život, o tome se dade razgovarati. Postoje ljudi koji su samci, a čuo sam da su si uzimali te naknade. To nije moralno, to je tema o kojoj se može raspravljati", kazao je Gordan Jandroković, HDZ-ov potpredsjednik Sabora.

Milanka Opačić, potpredsjednica Sabora iz redova SDP-a, ustvrdila je kako se zna čemu služi naknada za odvojeni život. "Ako netko nema pravo, ako je samac... zna se za što služi pravo na odvojeni život."

Privilegije zastupnika smanjuju se. Pa je tako u prošlom sazivu Sabora smanjen broj mjeseci za isplatu naknade za odvojeni život i ona se ne isplaćuje kada Sabor ne zasjeda. Smanjuje se i pravo na punu i pola plaće nakon završenog mandata.

Uz plaće, dnevnice, stanovanje i putovanja zastupnici imaju pravo i na paušal od 1500 kuna. Iz toga bi, po prijedlogu Mosta, bila uzimana sredstava za kažnjavanje zastupnika koji ne dolaze na sjednice Sabora i glasovanja.

Na državne stanove pravo imaju i ministri te drugi Vladini dužnosnici. U prošlom mandatu to je pravo koristilo 7 ministara i potpredsjednik Petrov. Koliko će ga ministara u ovome mandatu koristiti još se ne zna, jer pravo na smještaj imaju oni koji žive na udaljenosti većoj od 50 km od Zagreba te ne posjeduju nekretninu negdje bliže. Mogu koristiti državni stan ili privatni koji plaćaju tek 5 kuna po kvadratu. Do punog iznosa najma privatnog stana to se nadopunjuje iz proračuna. Građane skuplje stoji smještaj u privatnim stanovima dok je ministrima takva opcija isplativija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene