Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na požarištu i vojska

I dalje gori u zaleđu Šibenika: Kuće su obranjene, vatrogasni zapovjednik sumnja u podmetanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na području Zatona, u zaleđu Vodica i Šibenika, gorila je trava, makija i nisko raslinje, a gasiteljima je posao otežavao i jak vjetar. Na teren je stigao i ministar obrane Damir Krstičević.

05:30 Gašenje požara u zaleđu Vodica otežava istočnjak koji je počeo puhati u 2 sata, doznajemo od Darka Dukića, glavnog vatrogasnog zapovjednika Šibensko-kninske županije, koji je još sinoć za NovuTV najavio da ih čeka teška noć.

Pročitajte i ovo Ubojstvo u Šibeniku Tri osumnjičenika uhićena Šibenik zavijen u crno zbog brutalnog ubojstva: Policija složila mozaik tučnjave u kafiću Požar u Donjem Miholjcu Otkriven uzrok požara VIDEO/FOTO Vatra progutala obiteljsku kuću, svjedokinja o trenucima užasa: "Vidim šiklja vatra kroz prozore, budila sam ih..."

Zapovjednik Dukić za Dnevnik.hr navodi da se požar okrenuo u smjeru mjesta Zaton.

"Vatra je došla na stotinjak metara od kuća, ali za sada se taj dio žarišta drži pod kontrolom i nema opasnosti. Čim se rasvane oko 6:15 stižu nam zračne snage, do tada ne bi trebalo biti problema," navodi zapovjednik.

23:00 - Situacija je na požarištu sada nešto lakša, a stigla je i vojska, izvijestio je za Večernje vijesti Nove TV Šime Vičević. Na požarištu će tijekom noći ostati oko 100 vatrogasaca kojima je u pomoć stigla i vojska. Trenutačno gori na nepristupačnom terenu,a kako se sada čini najgore je prošlo i kuće su obranjene velikim naporima. Darko Dukić, glavni vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije izrazio je svoju sumnju kako su ovi požari podmetnuti, jer u zaleđu Šibenika gori već danima, a gori gotovo i svake godine. 

''Najgore je prošlo, ali prognoza ne ide na ruku vatrogascima jer je najavljena jaka bura'', izvijestio je Šime Vičević.

22:06 - ''Vojska je tu i bit će zajedno s vatrogascima, s ljudima, rasporediti se i odraditi svoju vojničku zadaću. U ovom slučaju na raspolaganju je 100 vojnika, ali imamo još spremnih snaga ako bude potrebe da ih e angažira'', rekao je Krstičević.

Još uvijek bukti veliki požar u zaleđu Šibenika. Gori borova šuma i nisko raslinje u blizini Zatona i Rasline. Vatra je kasno popodne došla nadomak kuća. Vatrogasci se večeras sami bore s vatrenom stihijom jer su dolaskom noći kanaderi prestali letjeti. U pomoć su im oko 21 sat stigli pripadnici vojske, a na terenu je i ministar obarne. Gasiteljima problem predstavljaju dvije vatrene fronte požara. Jedna se kreće prema Raslini, a druga prema Zatonu. Kuće su spašene uz veliki napor.

''Dosta teška noć nas čeka u uvom trenutku imamo dosta tih žarišta koji su cijelom linijom, cirka 250 do 300 hektara borove sume i maslinika'', rekao je vatrogasni zapovjednik Darko Dukić.

20:21 - Na požarište je stigao i ministar obrane Damir Krstičević. U pomoć u gašenju požara pozvano je i 100 vojnika. Zapovjednik Darko Dukić rekao je da se sumnja u podmetanje požara.

19:44 - Nešto prije 13 sati planuo je još jedan požar u Dalmaciji - gori u zaleđu Vodica. Vatrogascima su u pomoć došli kanaderi i air tractori, rekao je za DNEVNIK.hr Darko Dukić, glavni vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije.

"Požar kod Zatona se širi i još nije po kontrolom, a s terena nam javljaju da ide prema Zatonu. Trenutno ga gasi 71 vatrogasac uz pomoć jednog kanadera i tri air traktora", kažu u Županijskom centru 112.

U pomoć su došle kolege iz Splitsko-dalmatinske županije, DVD Marina i DVD Seget, kažu u Županijskom centru 112.

Vatra je došla do Raslina i Zatona, a gori više od 200 hektara. Požar je došao nadomak kuća oko 18 sati.

''Požar se aktivno gasi, na terenu su brojni vatrogasaci i zračne snage. Sprječavaju da vatra uđe u same Rasline. Požar ima dvije vatrene fronte. Jedna ide prema Zatonu, a druga prema Raslinama. Branimo kuće'', rekao je Volimir Milošević, zapovjednik JVP-a Šibenik.

Građani svjedoče da je gust crni dim s požarišta vidljiv je i sa šibenske rive,

Inače, na tom području gorjelo je i prošle noći, a u gašenju su sudjelovala 32 vatrogasca. Opožarena je površina od 20 hektara trave i niskog raslinja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene