Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada postavila visoke ciljeve

Bitka počinje: Hoće li ove mjere konačno smanjiti broj nezaposlenih?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Zavodu za zapošljavanje je gotovo 217 tisuća nezaposlenih Hrvata. U isto vrijeme, traže se radnici za više od 20 tisuća upražnjenih radnih mjesta.

Smanjenje ovih brojeva trebale bi osigurati Vladine mjere aktivne politike zapošljavanja, koje su u srijedu predstavljene poslodavcima.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu" Ministri - 4 U obilasku države HDZ-ovi ministri se rastrčali po cijeloj Hrvatskoj, ali tvrde da nisu u kampanji: "To su redovne aktivnosti"

Primat Logistika je jedna od tvrtki koja će iskoristiti nove Vladine poticaje.

"Djelatnica koju imamo zadovoljava sve naše kriterije i sada ćemo je zaposliti na trajno, dakle potpisat ćemo ugovor i opet po novoj mjeri za zapošljavanje. Imat ćemo fiskalnu olakšicu i 30 posto će se vraćati nama", kaže Anita Vukić iz Primat Logistike.

Jedna je to od devet Vladinih mjera aktivne politike zapošljavanja, koje su na snagu stupile prije nešto više od mjesec dana.

Osim one za zapošljavanje, tu su još i potpore za usavršavanje i samozapošljavanje, obrazovanje nezaposlenih, osposobljavanje na radnom mjestu, stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa, poticaji za stalne sezonce i javni rad, te jedna mjera za crne scenarije - potpore za očuvanje radnih mjesta.

"Ove godine očekujemo uključivanje preko 50 tisuća ljudi u mjere, prvenstveno osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada - dakle mladi, osobe s invaliditetom, starije osobe", kaže Marko Pavić, državni tajnik ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Za samozapošljavanje se može dobiti iznos od 35 pa sve do 175 tisuća kuna. Poslodavcima se pak sufinacira od 50 do 75 posto troška bruto plaće radnika.

"Trenutačno imamo nešto više od 220 tisuća nezaposlenih, ali ono što je jako interesantno da imamo preko 20 tisuća oglašenih radnih mjesta. Prema tome, potreba za radnom snagom je sve veća", rekao je Marko Pavić, državni tajnik ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Pod krilaticom "Od mjere do karijere" Vlada je postavila cilj da do kraja godine broj nezaposlenih spustiti ispod 200 tisuća.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.



Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene