Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Deset godina uspjeha

Najbolje iz 10. sezone: Ekipa Provjerenog pred pravdu je privela Titu Gubića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O njemu je govorila cijela zemlja. Njegovim su se ispadima smijali, prepričavali ih. Ali žrtvama Tita Gubića nije bilo nimalo smiješno. Tijekom dvadesetak godina evidentirano mu je više od 120 kaznenih djela, ali on za njih nije odgovarao jer je vješto manipulirao pravosudnim sustavom.

Nakon što je prijetio Emi Branici, odmah je završio iza rešetaka. Svim žrtvama je tada laknulo jer su se ponadali kako više neće izbjegavati ročišta.

Pročitajte i ovo Provjereno: žrtva obiteljskog nasilja - 1 Donosi Provjereno Žene progovorile o strahotama koje su proživjele u sigurnoj kući: "Nekoliko sam puta pomislila - bolje da sam trpjela batine nego što sam ovamo došla" Provjereno: Bibliobus - 5 Na kotačima Svaki dan vozi stotine kilometara, ali nije profesionalni vozač: Pogledajte zašto se Anti djeca najviše vesele

Naivno su u to povjerovali jer Tito Gubić, iako je u zatvoru, i to na ženskom odjelu, unatoč tome što mu je ime Ivana Zdravka Josipa Radoš ukinuto, i dalje pronalazi način kako preveslati sustav.

Nakon Provjerenog "sustav konačno shvatio što Tito Gubić radi"

"Tražim ispriku. Prvo ste me povrijedili jer ste rekli da sam krivotvorila isprave", rekao je Tito Gubić novinarki Provjerenog Emi Branici koja mu je odgovorila da je do zaključka o krivotvorenju isprava došao sudski vještak.

"Da nije bilo emisije Provjereno mislim da do sada dvije do tri stvari ne bi bile postignute. Najveća stvar koja je postignuta je da je Tito Gubić u zatvoru i da u godini dana nije nikoga, ali baš nikoga, oštetio. Da toga nije bilo ja se ne bih pomaknula od kud sam i krenula" za ekipu Provjerenog rekla je kćer pokojnog Alojzija Cesara, Renata Gredelj, te dodala da je nakon Provjerenog "sustav konačno shvatio što Tito Gubić radi".

"Jeste li Vi tada bili muško ili žensko? Zar niste tada bili muško?", Gubića je upitala Ema Branica.

"Hoćete vidjeti pi*ku? Kad Vam moram tako reći, hoćete vidjet pi*ku? Evo!", odgovorio je Gubić i zatim digao suknju.

Sud je bio nemoćan

Renata Gredelj protiv Gubića vodi građanske parnice za razvrgavanje ugovora o životnom partnerstvu i stjecanje imovine njezinog oca. I iako pravosudni policajci Titu Gubića dovode na suđenja diljem Hrvatske, u Renatinom slučaju to ništa ne vrijedi.

"Do sada se nije pojavio niti na jednoj od pet ili šest rasprava. Mislim da je to trošak za sustav za državu i za mene. Kada će se to riješiti ako tako nastavimo?", zapitala se Gredelj.

S obzirom da ga ne goni država već Renata u privatnoj parnici, sud nema instrument kako bi ga prisilio da se na ročištu pojavi. Renati preostaje samo da plati njegovo dovođenje.

"Bez obzira na novce, tuženik u zatvoru može reći 'Ja ne želim da me se vodi.' i neće ga se voditi. Tada na sudu ostaje da zaključi što takva odluka znači", ekipi Provjerenog objasnio je Rafael Krešić, odvjetnik i bivši sudac Općinskog kaznenog suda.

Drugim riječima, čak i ako se bude žalio na presudu koja će jednog dana biti izrečena, činjenicu da nije saslušan neće moći iskoristiti kao okolnost za nepošteno suđenje, ako je za svako ročište uredno dobio poziv.

"Vi ćete sebi napraviti isto što i pokojni Pukanić!"

"Ne morate skretati s teme. Vi ćete radeći takve gluparije sebi napraviti isto što i pokojni Pukanić", Emi Branici rekao je Gubić.

"Ovo s Pukanićem je trebala biti prijetnja?", odgovorila je Branica.

"Ne, ne, ne. Ljudi su ga dali ubiti zato što nije htio dati lažne izjave", porekao je Gubić.

Zbog ovih prijetnji Ema Branica podignula je kaznenu prijavu.

"Ja bih te sad mogla prilijepiti znaš kako! Smeće jedno neodgojeno! Smeće! Puj!", tijekom izjave Emi Branici rekao je Gubić te potom odšetao.

Priveden je te mu je određen istražni zatvor. DORH je podignuo optužnicu. I u ovom slučaju pokušavao je odugovlačiti spor. Od vikanja do suza pa do traženja vještačenja. Sva je prava iskoristio.

"Iritira me mikrofon. Ja moram maknuti mikrofon. Ja sam psihički opterećena s neistinom", o mikrofonu Nove TV rekao je Gubić te nastavio: "Slikala je mojeg partnera koji je službena ličnost, koji je tajni agent, koji će je tužiti. To moram reći da ja za to ne budem kriva."

Proglašen je krivim i dobio sedam mjeseci zatvorske kazne. U travnju je trebao izaći van.

"Jako sam se bojala i bilo me strah. Što će biti s kućom? Što će biti sa mnom? Što će biti sa svim ovim sporovima? Hoće li više biti dostupan?", svoje iskustvo ispričala je Renata Gredelj.

Samo jedno u nizu kaznenih djela

Iako je odradio zatvorsku kaznu, za to kazneno djelo on se i dalje nalazi u zatvoru u Remetincu. I to na ženskom odjelu. Naime, imao je dosuđenih 22 mjeseca zatvorske kazne objedinjene za tri kaznena djela i prije no što je zbog prijetnji Emi Branici završio u zatvoru.

Pravomoćno mu je ukinuto žensko ime koje je promijenio krivotvorenim dokumentima.
U međuvremenu su mu dosuđene, za sada nepravomoćno, tri godine zatvora zbog nametljivog ponašanja prema jednoj obitelji koju je maltretirao.

No, i dalje tvrdi da je nevin: "To je sve korupcija. Zato se govori o korupciji sudaca", na suđenju je rekao Gubić.

Kuća oca Renate Gredelj dobila nove stanare

I dok je on u zatvoru, rekla je Renata Grebelj, kuća je, osim starih podstanara, dobila i nove stanare. Što je sa stvarima njezinog oca, dokumentima, uspomenama iz djetinjstva još uvijek ne zna.

"Do tada je bio samo jedna kat popunjen. Sada na gornjem katu, u kojem je živio Tito Gubić i koji je bio zatvoren, netko živi, neke mlađe osobe. Živi netko i u prostorijama izvan kuće", situaciju je objasnila Renata Gredelj te dodala: "Ja sam u drugom mjesecu provjeravala režije. Bilo je dugova, nepodmirenih režija koje glase na pokojnog oca."

"Susjedi mi govore da dolaze djelatnici elektre i plinare, vjerojatno isključiti plin i struju, no osobe koje žive u kući ne žele ih pustiti u dvorište", rekla je Gredelj.

Srećom, na kuću je u katastru stavljena plomba pa je Tito Gubić ne može prodati, iako ju je već oglašavao.

DORH je u njezinom slučaju dovršio istragu i podignuo optužnicu zbog prijevare oca Renate Gredelj. A onda Tito više neće moći izbjeći suđenje s Renatom Gredelj.

Od zlostavljanja djece, do trgovine ljudima i krivotvorenja

Desetljećima je manipulirao pravosudnim sustavom. Nije se pojavljivao na ročištima, mijenjao je adrese, te čak i promijenio ime. Nakon priloga Provjerenog ustanovilo se da je to napravio krivotvorenim dokumentima i time prekršio zakon.

Oca Renate Gredelj, Alozija Cesara, obmanuo je Tito Gubić. U 11 dana potpisao je s njim ugovor o doživotnom uzdržavanju i sat vremena prije no što je stari otac pao u komu sklopio brak, odnosno ugovor o partnerstvu. Smrt je brzo nastupila i Tito Gubić postao je vlasnik trokatnice u Zagrebu.

Da nije bilo Provjerenog Tito Gubić danas bi još uvijek vjerojatno bio na slobodi, bez da su sustav i javnost svjesni njegovih zločina. No, prijevara, prijetnje, i krivotvorenje samo su neki od zločina. Naime, ekipa Provjerenog otkrila je da se protiv njega diljem Hrvatske vodi bezbroj postupaka. Optužen je za zlostavljanje djece i trgovinu ljudima. Za te će zločine tek morati odgovarati.

 

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene