Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Klasična hrvatska priča

Muke po graničnom prijelazu: Utrošeni milijuni, a prijelaz zjapi prazan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U novi granični prijelaz u Metkoviću utrošeni su milijuni kuna, a već mjesecima zjapi prazan, jer se čeka uporabna dozvola.

Mještani koji žive tik uz granični prijelaz u Metkoviću, bijesni su. Strahuju da bi gužve s kojima se već sad bore, mogle biti još gore ako se prijelaz otvori. Nije im jasno kako je nekome palo na pamet projektirati prijelaz u ulici u kojoj se ni dva autobusa ne mogu mimoići.

Pročitajte i ovo Blokada vozača na granici s Ukrajinom Blokirali ih poljski vozači Oko 3000 kamiona zapelo na ukrajinskoj granici: "Tisuće ljudi prisiljene su živjeti u teškim uvjetima" Dan na granicama kontrole na prijelazima VIDEO Pogledajte kako iz prve ruke izgleda prelazak granice sa Slovenijom i Italijom po novim pravilima

I na sam spomen novog graničnog prijelaza - Metkovčani bijesni. ''Jer je to pravljeno nakaradno. Pare potrošene, a napravljeno nikako'', ističe Zvonimir Kuran iz Metkovića.

Prijelaz za koji je izdvojeno više od 20 milijuna kuna trebao je biti otvoren u veljači, ali nije. Jer nema uporabnu dozvolu. Mještanima je jasno i zašto. Kažu, ulica je pretijesna za granični prijelaz. Već sad i bez otvorenog prijelaza nesnosne gužve stvaraju im probleme.

''Mi idemo raditi i kad se vraćamo doma, kolona, čep nastane u Metkoviću samom i mi ne možemo se vratiti doma, umorni, nikakvi, satrani'', dodaje Kuran.

S graničnim prijelazom bilo bi, kažu, nemoguće živjeti u ulici. ''Sama granica koja sad funkcionira je kilometar i pol do ove granice. Znači, ta kolona od kilometar i pol bi se prebacila u donji dio grada i to bi vam bilo na ulazu s druge strane. Znači, cijeli grad bi bio paraliziran'', kaže Dragan Daničić iz Metkovića.

Pa se i Metkovski gradonačelnik zauzima da prijelaz ne dobije uporabnu dozvolu. ''Jer ako ovaj prijelaz dobije dozvolu, nastala bi ogromna gužva kroz Metković. Metković bi doživio prometni kolaps. Smatram da je jedino rješenje gradnja treće prometne trake. Da li će ona biti uz Neretvu ili će se rušiti kuće, to je pitanje struke'', rekao je Dalibor Milan, gradonačelnik Metkovića.

Većina mještana bi pristala i na otkup kuća jer, kažu, sve im je više dozlogrdilo. ''Odgajati tu djecu gdje vam bruji, zuji, znate što se događa kad su kolone? Pa biste li pristali na otkup? Da pristao! Ja bi bio sretan čovjek'', rekao je Boro Kožica iz Metkovića.

U nadležnom ministarstvu financija poručuju - prijelaz će dobiti dozvolu: ''U tijeku je rješavanje posljednjih detalja za izdavanje uporabne dozvole za granični prijelaz Metković. Očekujemo da će Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja istu izdati do kraja mjeseca kolovoza. Nakon izdavanja uporabne dozvole steći će se uvjeti za otvaranje novog graničnog prijelaza Metković.''

U tom slučaju mještani poručuju - spremni smo i na blokadu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene