Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvaranje državnog arhiva

''Mogu izići neugodnosti za ljude iz svih stranaka''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je premijer osnovao povjerenstvo za suočavanje s prošlošću za istu se temu uhvatio i MOST. Božo Petrov najavljuje otvaranje državnih arhiva. Tako će se znati tko je, što i po čijem nalogu radio u bivšoj državi, a svima bi podaci bili dostupni. Most i HDZ tvrde kako to nije korak prema lustraciji već korak prema pomirdbi.

Otvaranje vrata državnog arhiva korak je utvrđivanju svih povijesnih činjenica. Misle tako partneri HDZ i Most. ''Most nezavisnih lista se ne bavi lustracijom i to nije nikad bila naša tema, ali naša tema je uvijek bila transparentnost i ovo je korak prema transparentnosti'', rekao je Miroslav Šimić iz Mosta.

Pročitajte i ovo Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture. Okupljanje HDZ-a Butković odgovorio novinarima: "Pa šta nema pametnijeg čovjeka u Hrvatskoj?" Gordan Jandroković Zašto to čine? Jandroković otkrio zašto se vrijeđa HDZ-ovce: "Nazivaju nas bandom, bagrom, gangsterima, kvislinzima…"

''Ne znam bih li to baš izravno povezivao sa lustracijom, ali jedan proces koji je povezan s raščišćavanjem povijesnih činjenica je nužan za Republiku Hrvatsku'', rekao je Gordan Jandroković iz HDZ-a

Da to ipak jest korak ka lustraciji smatra dio oporbe. ''To je neka vrsta lustracije, ta objava svih arhiva, bilo bi zapravo još više zbrke u hrvatskoj javnosti nego što ima danas'', rekao je Jozo Radoš (HNS), zastupnik u EU parlamentu.

U Mostu ne vide problem. Tvrde to je jedini put za utvrđivanje povijesne istine. ''Kako bi se stručnjaci i povjesničari konačno mogli baviti hrvatskom poviješću, a ne samo hrvatski političari'', objašnjava Šimić.

Struka je i do sada mogla do arhiva poruka je SDP-a koji je često prozivan da kao pravni slijednik dokumenata saveza komunista čuva velike tajne. Most pozivaju da se bavi budućnošću.

''Pozivam Most da zajednički raspravimo o smjeni ministra Barišića, jer je to u interesu naše zajedničke budućnosti. A nakon toga da zajednički, potpuno transparentno i otvoreno raspravimo oko naše zajedničke prošlosti. Obično kad se nema planova za budućnost onda se ljudi vole baviti prošlosti, loviti vještice i komuniste, a poznato je da ih najviše ima u HDZ-u'', rekao je šef oporbe Davor Bernardić.

I ne samo u HDZ -u. Mnogi političari koji su stvarali Hrvatsku, i prije devedesetih su bili visoko rangirani dužnosnici.

''Mogu izići neugodnosti za ljude iz svih stranaka ako su nešto u prošlosti radili što nije bilo ne samo u sladu sa zakonom nego što je imalo i totalitarnu pozadinu, zločinačku pozadinu'', rekao je Jandroković.

Mostovim prijedlogom iznenađena je i ministrica kulture Nina Obuljen. ''Nije mi jasno, s obzirom da smo mi smo već započeli raditi na zakonu o arhivima i ne postoji zakon o državnom arhivu nego zakon o arhivima'', kaže Obuljen.

Most prijedlog planira u proceduru dati do kraja ožujka. S obzirom da im se žuri čini se da je obračun s prošlošću postao važan kao i obećane reforme kojima su pridobili birače na izborima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene