Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Otvaranje državnog arhiva

''Mogu izići neugodnosti za ljude iz svih stranaka''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je premijer osnovao povjerenstvo za suočavanje s prošlošću za istu se temu uhvatio i MOST. Božo Petrov najavljuje otvaranje državnih arhiva. Tako će se znati tko je, što i po čijem nalogu radio u bivšoj državi, a svima bi podaci bili dostupni. Most i HDZ tvrde kako to nije korak prema lustraciji već korak prema pomirdbi.

Otvaranje vrata državnog arhiva korak je utvrđivanju svih povijesnih činjenica. Misle tako partneri HDZ i Most. ''Most nezavisnih lista se ne bavi lustracijom i to nije nikad bila naša tema, ali naša tema je uvijek bila transparentnost i ovo je korak prema transparentnosti'', rekao je Miroslav Šimić iz Mosta.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković u stožeru HDZ-a Objava nakon rezultata Oglasio se Plenković: "Uskoro ćete saznati s kim ćemo imati većinu" Andrej Plenković i Ivan Penava Sporna suradnja Hoće li HDZ-ovci ići na smjenu Plenkovića? "To bi značilo rušenje u paranoidnu desnicu"

''Ne znam bih li to baš izravno povezivao sa lustracijom, ali jedan proces koji je povezan s raščišćavanjem povijesnih činjenica je nužan za Republiku Hrvatsku'', rekao je Gordan Jandroković iz HDZ-a

Da to ipak jest korak ka lustraciji smatra dio oporbe. ''To je neka vrsta lustracije, ta objava svih arhiva, bilo bi zapravo još više zbrke u hrvatskoj javnosti nego što ima danas'', rekao je Jozo Radoš (HNS), zastupnik u EU parlamentu.

U Mostu ne vide problem. Tvrde to je jedini put za utvrđivanje povijesne istine. ''Kako bi se stručnjaci i povjesničari konačno mogli baviti hrvatskom poviješću, a ne samo hrvatski političari'', objašnjava Šimić.

Struka je i do sada mogla do arhiva poruka je SDP-a koji je često prozivan da kao pravni slijednik dokumenata saveza komunista čuva velike tajne. Most pozivaju da se bavi budućnošću.

''Pozivam Most da zajednički raspravimo o smjeni ministra Barišića, jer je to u interesu naše zajedničke budućnosti. A nakon toga da zajednički, potpuno transparentno i otvoreno raspravimo oko naše zajedničke prošlosti. Obično kad se nema planova za budućnost onda se ljudi vole baviti prošlosti, loviti vještice i komuniste, a poznato je da ih najviše ima u HDZ-u'', rekao je šef oporbe Davor Bernardić.

I ne samo u HDZ -u. Mnogi političari koji su stvarali Hrvatsku, i prije devedesetih su bili visoko rangirani dužnosnici.

''Mogu izići neugodnosti za ljude iz svih stranaka ako su nešto u prošlosti radili što nije bilo ne samo u sladu sa zakonom nego što je imalo i totalitarnu pozadinu, zločinačku pozadinu'', rekao je Jandroković.

Mostovim prijedlogom iznenađena je i ministrica kulture Nina Obuljen. ''Nije mi jasno, s obzirom da smo mi smo već započeli raditi na zakonu o arhivima i ne postoji zakon o državnom arhivu nego zakon o arhivima'', kaže Obuljen.

Most prijedlog planira u proceduru dati do kraja ožujka. S obzirom da im se žuri čini se da je obračun s prošlošću postao važan kao i obećane reforme kojima su pridobili birače na izborima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene