Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROBLEM JE SNIJEG

JE LI PREKASNO? Izdana naredba za obaveznu sječu šume zaražene potkornjakom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Je li na pomolu rješenje problema potkornjaka - nametnika koji uništava šume u Gorskom kotaru? Ministar poljoprivrede izdao je naredbu kojom se vlasnici obvezuju na prijavu i sječu zaražene šume.

Gorani upozoravaju da je rješenje dobro, ali stiže prekasno jer su zbog snijega djelovi šuma već neprohodni.

Zvuk motornih pila i danas odjekuje Gorskim kotarom. "Radi se sanacija potkornjaka koji je zahvatio ovaj dio šume. Za sada ovaj snijeg nam još ne smeta", kaže obrtnik Damjan Šoštarić

No, u višem gorju šuma je već sada gotovo neprohodna. "Negdje sto metara niže pada kiša, a ovo vam je početak goranske zime", kaže Siniša Lakota, predsjednik Udruge šumovlasnika Gorski kotar.

Ministar poljoprivrede je zbog nametnika koji uništava smrekovu šumu donio naredbu o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje potkornjaka. Vlasnici se moraju javiti do 12. prosinca.

"Treba u savjetodavnu službu sa sobom donijeti posjedovni i vlasnički list, nakon toga savjetodavna služba pušta nalog ugovornom izvođaču za doznaku. To su na području Primorsko-goranske županije Hrvatske šume koje će izdati doznaku i nakon doznake ide sječa šume", kaže Goran Šoštarić iz Savjetodavne službe za šumoposjednike. 

Šteta od smrekovog pisara već se sada procjenjuje na više od 500 milijuna kuna. Vlasnici moraju do 12. prosinca prijaviti štetu i doznačiti stabla i tu nastaje prvi problem - visok snijeg u goranskim šumama. 

"Nama je trebalo otprilike sat vremena po hektaru, četiri sata smo izgubili za dvije prosječne parcele. Koliko je parcela ukupno? Deseci tisuća", kaže Davor Košmrlj, tajnik Udruge privatnih šumovlasnika Gorski kotar. 

Zaražene smreke u šumama, čiji se vlasnici ne odazovu na ministrovu naredbu, rušit će ovlaštene tvrtke, a račun će ispostaviti vlasnicima. Rješavanje dokumentacije za desetke tisuća hektara velik je posao.

"Jednostavno obim posla neće biti moguće obaviti sa dva djelatnika savjetodavne službe", kaže Lakota, dodajući da je utrka s vremenom već izgubljena jer se ovaj posao trebao raditi u petom mjesecu, a ne u studenom. 

Tko će pobijediti u borbi čovjeka i nametnika u Gorskome kotaru najviše ovisi o vremenu. Padne li novi snijeg bitka je ove godine sigurno izgubljena.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene