Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

"Nejasne poslovne prakse"

Martina Dalić: "Neka DORH istraži što se sve zbivalo u Agrokoru"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić komentirala je informaciju da je novac iz HBOR-a preko Zagreb-Montaže završio u Agrokoru, gdje je i ostalo 40 milijuna kuna.

"Taj je slučaj ustvari samo jedan od primjera koji pokazuju nezdrave, neprimjerene i ponekad stvarno nejasne poslovne prakse koje je u svom financiranju primjenjivao Agrokor u vrijeme uprave Ivice Todorića i koje su Agrokor dovele do ruba stečaja. Zato mislim da će i vrijeme koje je ispred nas donijeti i druge primjere koji će pokazati kako je poslovao Agrokor i kako je i zbog čega došao na rub stečaja. Stoga nije na Vladi ispitivati i istraživati tko je, što, gdje i kako, nego očekujem od institucija poput HANFA-e, Državnog odvjetništva i HNB-a da u svojim mandatima razjasne jesu li te prakse bile zakonite. Zato se provodi izvanredna revizija cjelokupnog poslovanja", rekla je Dalić.

"Neka institucije provedu istraživanje"

Pročitajte i ovo Propusti u slučaju Agrokor - 4 glavna državna odvjetnica Što će utvrditi Hrvoj Šipek o propustima u slučaju Agrokor? "Ne može Državno odvjetništvo reći da nije na vrijeme upozoreno" Slika nije dostupna objavio i e-mail Todorić najavio kaznenu prijavu protiv ministra Marića i Tonćija Korunića: "Ovo je čisti dokazani kriminal nevjerojatnih razmjera"

Ministrica je pozvala institucije da provedu istraživanje i donesu zaključak je li sve bilo u skladu sa zakonom.

"Sve pojedinačne slučajeve institucije trebaju ispitati, očekujem da ispitaju i da djeluju u okviru svojih odgovornosti. Agrokor je bio velik sustav i neću se iznenaditi ako u narednim tjednima i mjesecima u javnosti budemo doznavali o drugim primjerima netransparentnih poslovnih praksi. Što je bilo, treba se istražiti u okviru institucija i sustava koje je naša država i društvo gradilo", zaključila je.

"Najveća je opasnost smanjena"

Na pitanje koliko su javne financije izložene opasnosti zbog stanja u Agrokoru, Dalić odgovara kako je "najveća opasnost po javne financije i gospodarski sustav smanjena i stabiliziranjem stanja u Agrokoru".

"Uz Zakon o izvanrednoj upravi spriječene su posljedice za javne financije, kao i to da se hrvatsko gospodarstvo moglo ponovno suočiti s recesijom", rekla je Dalić.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene