Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gost Dnevnika Nove TV

Brkić: Novi proračun će pokazati smijer u kojem ide nova Vlada, ali neće bitno promijeniti rejting

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kreditna agencija Fitch objavila je najnovije prognoze kreditnog rejtinga za Hrvatsku. O tome što one znače za Hrvatsku, za Dnevnik Nove TV, govorio je ekonomski analitičar prof. Luka Brkić.

Kako Vi iščitavate ovu prognozu kreditne agencije Fitch?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stabilni izgledi Plenković o kreditnom rejtingu: "Usprkos pandemiji uspjeli smo održati stabilnost gospodarstva" Slika nije dostupna Sad smo na BBB- Fitch potvrdio dugoročni kreditni rejting Hrvatske. Pad BDP-a bit će gori od očekivanog, agencija otkrila i što ga je zaustavilo

Ova prognoza je nešto što je očekivano i nikako drugačije nije moglo biti s obzirom da imamo sve iste fundamente koje smo imali i prije formiranje nove vlade. Uistinu ništa neočekivano, nešto što je bilo potpuno razumljivo. Samo po sebi razumljivo da će biti ovakva prognoza.

Je li Vlada premijera Oreškovića u problemu s ovo prognozom ili su zapravo dobili vrijeme da pokažu što i u kojem roku mogu napraviti?

Oni su u istom problemu kao što je bila prethodna Vlada, ako gledate samo rejting poziciju Hrvatske, tako da u tom pogledu nema ništa novog. I od njih će se očekivati i tražiti ono što se očekivalo od prethodne vlade, a to je da se prije svega tim strukturnim reformama promjene fundamenti ovoga gospodarstva i konačno uklone uska grla ekonomskom rastu ove zemlje.

Agencije za procjenu kreditnih rejtinga čini se čekaju proračun, mogu li se njihove ocjene promijeniti i u kojem roku?

Proračun je jedan od pokazatelja koji se prati ne samo kod rejting agencija, kroz proračun se najbolje iščitava politički život jedne zemlje. Prema tome, proračun će moći u kratkom roku pokazati kuda smjera ova Vlada, ali istodobno samo na temelju proračuna Republike Hrvatske 2016. godine nije moguće očekivati da će se bitnije promijeniti rejting, što znači da bi on mogao skočiti na investicijski rejting. To u kratkom roku nije moguće očekivati.

Ova preporuka, da se ne dira monetarna i tečajna stabilnost, što ona znači za građane?

Monetarna i stečajna stabilnost je jedan od važnih sidrišta, pitanje je njezine definicije, što se pod tim podrazumijeva, kako se ona realizira. Do sad smo imali tu jednu monetarnu stabilnost međutim rejting zbog toga nije bio bolji. Što se tiče građana, to je znak da će i dalje ostati kako je i bilo. Prema tome intervalutarni pariteti kune prema svim ostalim referentnim valutama se neće bitno mijenjati, slijedom toga neće se bitno mijenjati ni kamatne stope, neće se bitno mijenjati uvjeti kreditiranja . Manje više, u tom pogledu, stojimo na istom mjestu.

Vaša očekivanja od proračuna?

Očekujem da će u ovoj godini proračun pokušati pokazati, dakle ništa spektakularno ne očekujem, ozbiljnost u ispunjavanju svih obaveza kako prema unutarnji akterima i prema vanjskim i da će pokušati barem ozbiljno naznačiti da ćemo konačno početi svjedočiti reformskim potezima vlade.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene