Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BLOKADE SU IZRAZ NEPOVJERENJA

Brkić: Standstill bi mogao osigurati likvidnost Agrokora pod jednim uvjetom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Profesor Luka Brkić, ekonomski analitičar, smatra da bi "standstill" ugovor mogao osigurati likvidnost Agrokora budu li se sve strane držale dogovora. U samim blokadama Agrokorovih tvrtki vidi nepovjerenje koje nosi novi rizik.

Od jučer do danas nekoliko tvrtki aktiviralo je zadužnicu prema Agrokoru, njegove tvrtke jedna za drugom su u blokadi. Može li potpisivanje standstill ugovora promijeniti tu situaciju u Agrokoru?

Pročitajte i ovo Propusti u slučaju Agrokor - 4 glavna državna odvjetnica Što će utvrditi Hrvoj Šipek o propustima u slučaju Agrokor? "Ne može Državno odvjetništvo reći da nije na vrijeme upozoreno" Ivica Todorić Oglasio se sud Nobilo potvrdio preokret u slučaju Agrokor: Palo ključno vještačenje protiv Todorića, pada cijeli slučaj?

Čitava priča ide u suprotom smjeru nego što su željeli glavni vjerovnici ili dio najvećih dobavljača, dakle da se upravo napravi predah koji bi omogućio da se dospjele obveze Agrokora privremeno zamrznu, da se suspendiraju, dođe do novih kredita, do svježega novca koji bi onda prije svega riješio problem s dobavljačima. Ovo je indikator koji govori da se ne vjeruje u takav ishod, odnosno ne vjeruje se u takav model i izraz je nepovjerenja, mislim da se i tako može tumačiti, u odnosu na zakon.

Je li zakon onda u ovom slučaju uopće potreban Agrokoru?

Ako se nastavi sve ovako kako sada stvari stoje, onda taj zakon gubi svoju svrhovitost i moglo bi se pristupiti potpuno drugoj priči. Da red, regulacija i u toj sferi, ali prije nego što se ovako nešto dogodi.

Dogovoreno je osnaživanje upravljačkog tima, dovođenje neovisnih stručnjaka, što vi iz toga isčitavate? Znači li to da u Agrokoru više nema mjesta za Ivicu Todorića?

To suštinski znači da više nema mjesta za stare aktere, za stare igrače premda nomilalno to ne mora značiti. Nominalno vlasnik može i ostati ili netko iz menadžmenta, ali s bitno drugačijim ovlastima, da tako kažem samo kao ukras ili nominala. Ali da stvarni odnos snaga je definitivno drugačiji, došlo je do repozicioniranja i ovi koji su spremni investirati traže i uvođenje svoje ekipe.

Može li se situacija s Agrokorom negativno odraziti na hrvatski kreditni rejting?

Vjerujem da bi u tom smislu sve moglo proći bezbolno sa aspekta banaka, u smislu da ne izazove neke velike poremećaje. Međutim, ukoliko se ta priča nastavi i dalje kotrljati kao gruda snijega i postane sve veća. S obzirom na veličinu Agrokora i njegov udio u BDP-u to bi tada moglo prouzročiti i veće probleme u hrvatskom gospodarstvu i veću nestabilnost. A onda bi se iz toga mogla derivirati promjena na kreditnom rejtingu, mogao bi ići na niže, ali rekao bih da u ovom trenutku nema tog automatizma.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene