Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vladina odluka

Lokalni izbori 2017: Do 4. svibnja rok za kandidiranje, nakon toga 14 dana izborne kampanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od danas je na snagu stupila Vladina odluka da se u nedjelju, 21. svibnja, održe redovni lokalni izbori, prema tome, sutra počinju teći svi izborni rokovi za kandidiranje. Izborna kampanja će trajati 14 dana do 19. svibnja.

Od petka, 21. travnja, do ponoći, 4. svibnja, u 576 nadležnih izbornih povjerenstava moraju prispjeti prijedlozi kandidacijskih lista, to je, dakle, rok za kandidiranje.

Pročitajte i ovo Branislav Švonja (Foto: Dnevnik.hr) na sudu u zadru Suđenje za kupnju glasova Srba u Obrovcu: "Ne mislim da je to kazneno djelo, ali nisam sudjelovao u ovom slučaju" Slika nije dostupna Objavio DIP Koliko političari poštivaju zakonska pravila u financiranju kampanja

Povjerenstva potom imaju rok od 48 sati (do ponoći 6. svibnja) da sastave i objave sve pravovaljano predložene kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova predstavničkih tijela te za izbor načelnika, gradonačelnika i župana i njihovih zamjenika.

Danom objave zbirnih lista počet će izborna kampanja koja će trajati do ponoći 19. svibnja ili 14 dana.

Izborna šutnja, vrijeme u kojem je zabranjena promidžba, kao i objava privremenih rezultata te procjena rezultata, trajat će cijelu subotu, 20. svibnja te u nedjelju, 21. svibnja do 19 sati kad se zatvaraju birališta.

Počevši s petkom, 21. travnja, u prodavaonicama Narodnih novina mogu se kupiti obrasci za kandidiranje i provedbu izbora. Popis prodavaonica po gradovima sa adresama dostupan je na mrežnim stranicama Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

S četvrtkom se, pak, raspuštaju lokalna predstavnička tijela, mandati načelnika, gradonačelnika i župana ostaju dok na dužnost ne stupe novi.

Na svibanjskim izborima hrvatski će birači birati članove predstavničkih tijela - vijeća i skupština, općina, gradova i županija te općinske načelnike, gradonačelnike i njihove zamjenike. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene