Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Danas stupio na snagu

Lex Agrokor - sve što trebate znati o zakonu kakvog nema nigdje u svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Riječ je o Zakonu koji je po mnogočemu specifičan, pun je nepoznanica, ali može otvoriti i problem za državu. Podsjetimo koje su točno smjernice novog zakona.

Takozvani lex Agrokor zapravo sad predstavlja autohtoni, hrvatski zakon te istovremeno i neistražene vode, jer ne možemo primijeniti talijanske ili neke druge modele, već tim zakonom, ako se aktivira, spasiti što se da spasiti.

Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti" Ivica Todorić Za Dnevnik Nove TV "Predat ću tužbu protiv Plenkovića, Dalićke i cijele grupe Borg", najavio Todorić i otkrio hoće li zaista u politiku

lex Agrokor, odnosno Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku danas je objavljen na internetskim stranicama Narodnih novina te sutra stupa na snagu.

Izmjene i amandmani

Premijer Andrej Plenković je rekao na sjednici Vlade u četvrtakda bi tzv. lex Agrokor pomogao kompaniji za poslovanje, isplatu plaća i za deblokadu društava koja su se našla u blokadi. Dodao je da je ovo novi trenutak povjerenja u rad kompanije i njeno poslovanje.

Vlada je u četvrtak isto tako prihvatila amandmane klubova zastupnika HDZ-a, ali i onaj HNS-HSU na prijedlog zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja. Klub HNS-HSU predložio je amandmanom da se u članku 5 u kojem se pojašnjava što su povezana i ovisna društva, utvrdi da su to društva sa sjedištem u RH u kojima dužnik drži najmanje 25 posto udjela.

Kritika oporbe

Tijekom sjednice Sabora u četvrtak, na kojoj je lex Agrokor i izglasan, šef oporbenog SDP-a Davor Bernardić upozorio je na to da Vlada ni sama ne vjeruje da će uspjeti u provođenju tog Zakona, pozivajući se na prvi amandman HDZ-a kojeg je Vlada i usvojila prije izglasavanja Zakona u Saboru.

Drugim amandmanom pokušava se oduzeti "hrvatska polja, šume, farme, hrvatske vode od suvereniteta Republike Hrvatske", naglasio je on. Naveo je kako će zastupnici HDZ-a morati sada preuzeti odgovornost koja je zapravo na teret Vlade. "Vjerovnici će se moći naplatiti od hrvatskih polja, hrvatskih voda, hrvatskih šuma!"

Dodao je kako se ovim zakonom građani i dobavljači ostavljaju na milost i nemilost krupnom kapitalu.

Uvjet banaka

Banke su izrazile spremnost nastaviti operativno financirati Agrokor, ali upravo pod uvjetom da se aktivira lex Agrokor, koji bi im dao status prvenstva naplate, razmjeran količini uloženih novih sredstava u koncern.

"Oni (banke) jednoglasno izražavaju njihovu namjeru financiranja operativnih potreba Grupe za financijskim sredstvima pod uvjetom da ta sredstva imaju prioritetni status u novom Zakonu o postupku izvanredne Uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja, kojeg je upravo izglasao Sabor RH. Obvezivanje ovisi o konačnim odobrenjima odbora za kreditiranje svake institucije, koji su trenutno u ubrzanom procesu. Oni zajedno sa svojim savjetnicima neprestano usko surađuju s mojim timom i savjetnicima, a kompanija razmatra sve raspoložive mogućnosti", poručio je u izjavi za medije novi šef Agrokora Antonio Alvarez III.

Mehanizam lex Agrokora

Zakon je to koji bi funkcionirao godinu dana. Činjenica je da država tim Zakonom želi zamrznuti sve u Agrokoru na godinu dana i u tom razdoblju počistiti što se da počistiti te riješiti stanje u Agrokoru i vratiti ga na tržište kao jednu zdravu kompaniju.

Zamrzavanje i obustava naplata na godinu dana zapravo bi značile tri stvari: obustavljanje aktiviranja zadužnica, obustavljanje naplate kamata i obustavljanje naplate glavnica. Naime, obustavilo bi se sve ono što opterećuje dobavljače, pogotovo male dobavljače te bi se na taj način mogao osigurati dotok novca dobavljačima, koji bi mogli ulaziti u trgovačke lance, trgovački lanci bi mogli proizvoditi i možda čak izvoziti.

Ključnu ulogu ima sama država, odnosno izvanredni povjerenik, koji će imati sve ovlasti stečajnog upravitelja, u svemu osim samom imenu. On bi trebao koordinirati sve te silnice, od dobavljača, do banaka.

Lex Agrokor neće Todoriću vlasništvo, već sva upravljačka prava na godinu dana, odnosno dok se ne riješi situacija u Agrokoru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene