Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlazi iz SDP-a

Pitanje glasi: SDP ili biznis - Lalovac odgovorio: 'Biznis'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zaključao je državnu blagajnu i čeka nasljednika. Boris Lalovac bio je gost je Dnevnika Nove TV.

Ministre, u kakvom stanju ostavljate državnu blagajnu nasljedniku?

Pročitajte i ovo SDP Dvije stranke bez službene pjesme Predstavljene su službene pjesme političkih kampanja: Hoće li utjecati na odabir glasača? Vremenska prognoza za idućih nekoliko dana Vremenska prognoza Kakav nas produženi vikend očekuje? Detalje otkriva meteorolog Ivan Čačić

Prema prvim preliminarnim podacima, trebat će još određeno vrijeme da se proknjiže određene transakcije – minus je 9,5 milijardi kuna na razini centralne države, govorimo o ministarstvima.

Koliko će to biti na kraju kada još dođu javne tvrtke?

U to još nisu uključeni lokalni proračuni, Hrvatske ceste, Hrvatske vode, nisu uključena javna poduzeća, Dok oni proknjiže svoje transakcije.. 12, 5 milijardi je bio planirani deficit centralne države. On je sad 9,5. Znači tri milijarde kuna je već centralna država uspjela uštedjeti.

Vaša procjena na kraju, koliko?

I neka se dodaju te tri milijarde, ako bude sve skupa to će biti cjelokupna država sa 12,5 milijardi, što znači da će pokazati iskorak u stabiliziranju javnih financija.

Je li to za budućeg ministra dobar start?

Samo jedna primjer, kada sam ja preuzeo ministarstvo financija 2013. godine, deficit centralne države bio je 16,5 milijardi kuna, danas je 9,5. Nikad se ne možete hvaliti kada imate minus, ali određeni iskoraci su napravljeni. Svakako je doprinos tome i gospodarski rast.

Kako po vama treba izgledati proračun i koliko treba biti manji?

Sad je vrlo bitno da mandatar i novi ministar izrade dva vrlo važna dokumenta. To je program konvergencije koji moraju predati Europskoj komisiji, i nacionalni program reformi. Hoće li on tražiti dodatna smanjenja na rashodovnoj strani i da li će se koristiti ovaj dio blagodati...

Da li proračun za ovu godinu mora biti manji?

Sigurno mora biti manji.

Koliko?

Teško, mislim da će to novi mandatar odlučiti. Mi smo sad u primarnom suficitu, kad bi se izbacile kamate koje su ove godine bile 11 milijardi. Svakog sljedećeg ministra financija će boljeti glava nažalost...

Ove godine jako puno kamata dolazi na naplatu?

11 milijardi kuna je već ova godina zatvorena sa kamatama.

Rekli ste da je naš najveći problem javni dug - Što se tiče vaše Vlade, on je uvećan za 80 milijardi, vi tvrdite da ste zapravo samo morali uknjižiti Hrvatske ceste, ali on je uvećan.

Računovodstvena metodologija se promijenila ne samo zbog Hrvatske, nego zbog Grčke i brojnih drugih zemalja koje sada imaju širi obuhvat. Ono što je bitno, a danas smo govorili o Holdingu. Vrlo je bitno, najveći dio javnog duga je preuzet iz sektora prometa.

30 milijardi su ceste.

Tako je. Samo u HC imate 10 milijardi. O tome se još nije ni govorilo. Govorimo o HŽ infrastrukturi, putničkom prijevozu, Cargu – to su vrlo visoki iznosi.

Sljedeće godine država više ne može dati jamstva za ceste, tih 450 milijuna eura, je li monetizacija zapravo jedino rješenje.

To će biti pregovori s Europskom komisijom. Neće biti lagani. Nije tako jednostavno samo doći i refinancirati određeni dio. Vidjeli ste izjave hrvatskih banaka. Pitanje je možete li to refinancirati to na domaćem ili stranom tržištu. Vi na stranom tržištu ne možete otići ukoliko nemate proračun. Ako nemate proračun kako ćete otići tražiti refinancirati HC. Na domaćem tržištu banke su rekle da u tom dijelu imaju limite prema državi.

Znači, sljedeća Vlada će biti...

Vrlo izazovna.

Što to znači vrlo izazovna?

Znači da će trebati krenuti s proračunom već krajem siječnja.

Koliko onda milijardi kuna proračun mora biti manji?

Sigurno će biti dvije do tri milijarde manji, bi trebao biti, po mojoj procjeni.

Bi li Vlada napravila dobru stvar kad bi išla u monetizaciju i na taj način smanjila javni dug?

Svatko tko normalno razmišlja o ekonomiji i tko može rasteretiti dio javnih financija, to je jedan dio monetizacija. Kakav će on oblik, to je sad na stručnjacima da definiraju, ali svakako.

Kako vam se čini ideja mandatara o porezu na nekretnine?

I to je ova Vlada pokušavala.

Izgubili ste.

Morate vidjeti da napravite tako da neopteretite građane u tom dohotku jer vidjeli ste da rasterećenje dohotka povećava potrošnju.

Za prvu nekretninu ne, ali za sve ostale.

Da, ima još puno do toga

Švicarac – ne može se dogoditi da propadne sad kad vi odete?

Ja se nadam da ne može.

Koju reformu ste htjeli, a niste uspjeli napraviti?

Godinu i pol sam bio. Napraviti švicarac i rasterećenje dohotka, mislim da su to dvije velike stvari.

Koja je vaša budućnost – biznis ili SDP?

Biznis.

Znači SDP-u zbogom?

Još godinu dana ću sigurno biti i dati podršku premijeru Milanoviću. Za ostalo, vidjet ćemo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene