Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROJEKT TEŽAK 55 MILIJUNA KN

SLAVONIJA DOBIVA JEDINSTVEN KREMATORIJ? Grad Osijek čeka sredstva iz Europe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velebno osječko zdanje imalo bi i jedinstvenu Dvoranu sjećanja. "Ondje biste za života mogli ostaviti svoje podatke u obliku multimedije, obratiti se svojim budućim pokoljenjima i svim građanima", ustvrdio je Saša Ljubojević, direktor UKOP-a.

Troškovi pogreba u Hrvatskoj penju se i na nekoliko desetaka tisuća kuna. Od klasičnog pogreba upola je jeftinije kremiranje. Ipak, samo 15-ak posto pogreba u Hrvatskoj obavi se na taj način. Razlog - nema krematorija.

Pročitajte i ovo Uhićen ubojica - 1 Prijeti mu visoka kazna DORH podigao optužnicu protiv policajca koji je ubio studenticu u Osijeku Veliki brat u Osijeku - 2 Sve mogu zabilježiti Veliki brat stigao u grad na istoku Hrvatske: "Kamere imamo na pet kritičnih mjesta, a cilj je sve premrežiti"

Osim hrvatske metropole, nijedan drugi grad nema krematorij. Namjerava ga izgraditi Grad Osijek, i to novcem iz europskih fondova.

Razgovarali smo s Osječankom Vericom Miličević, čijem je pokojnom suprugu želja bila da ga kremiraju. Da bi mu je ispunili, morali su u Zagreb. "Problem je što se dugo čeka, a i taj transport do Zagreba. Bilo bi sigurno jeftinije i pristupačnije, i mislim da bi se više ljudi odlučilo za to", kazala je Miličević. No, čak i s prijevozom do Zagreba, kremiranje je jeftinije u odnosu na klasičan pogreb.

"Jedan klasičan pogreb u Osijeku dođe oko 7 i pol tisuća kuna, a kremacija s odvozom u Zagreb košta oko 5 i pol tisuća. I kad bi krematorij bio u Osijeku to bi bilo oko 4 tisuće kuna jeftinije", rekao je Domagoj Bužonja, voditelj trgovine pogrebnom opremom.

Novcem iz europskih fondova Osijek namjerava izgraditi krematorij. "Projektna cijena krematorija po ovom idejnom rješenju je 55 milijuna kuna. Pokušat ćemo ga prijaviti na Urbanu aglomeraciju, naravno u suradnji s Gradom Osijekom", kaže Saša Ljubojević, direktor UKOP-a, gradske tvrtke za pogrebne usluge.

Velebno osječko zdanje imalo bi i jedinstvenu Dvoranu sjećanja. "Ondje biste za života mogli ostaviti svoje podatke u obliku multimedije, obratiti se svojim budućim pokoljenjima i svim građanima", ustvrdio je Ljubojević.

Kako je trend kremiranja u Europi u porastu, Osječani vjeruju u isplativost krematorija. "Znamo da ovdje prema istoku od Zagreba nema krematorija, a da ga ima u Pečuhu i Novom Sadu, pa to može biti i svojevrsno tržište", kazao je Ivica Vrkić, osječki gradonačelnik. Ovaj projekt i građani podupiru.

Na pitanje kada će krematorij biti otvoren, osječki gradonačelnik odgovara: "Ja predlažem da to bude gotovo, tamo, da ja budem prvi...(smijeh), da s mojim pepelom se otvori... (smijeh)". Stigne li u Osijek europski novac, izgradnja će biti najmanji problem.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene