Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Petrov oduzeo riječ Pernaru

Usvojen paket zakona, prihvaćene i sugestije oporbe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Završila je sjednica devetog saziva Hrvatskoga sabora koji je izabran 11. rujna. Klubovi Mosta i HDZ-a u saborsku su proceduru u petak uputili pet zakonskih prijedloga koji idu u smjeru ostvarenja najavljenih Mostovih 'jamstava'.

22:01 - Prva sjednica devetog saziva Sabora je završena. Nastavak sjednice zakazan je za ponedjeljak.

Pročitajte i ovo Građani na biralištima Iznenađenje s Pantovčaka Kako je Milanoviću palo na pamet da izbori budu u srijedu, a ne u nedjelju? Raspuštanje Sabora - 1 vatreno u saboru "HDZ-u bi bila blagodat da se malo "ohladi" u oporbi": Prozivkama i uvredama raspravili odluku o svom raspuštanju

22:00 - Petrov je zaključio raspravu i otvorio glasovanje o navedenim zakonima. Nakon što je utvrđen kvorum, krenulo se na glasovanje.

Svi paketi zakonskih izmjena usvojeni su većinom glasova zastupnika.

Zanimljivo je da je vladajuća većina uvažila sve sugestije i iz oporbe tijekom rasprave.

21:45 - Andrej Plenković (HDZ) je u ime predlagatelja paketa zakona dao završnu riječ prije zaključenja rasprave.

Naglasio je da je oporba u Saboru pokazala dobru praksu uvažavanja načina na koji vladajući žele organizirati novu Vladu i ministarstva.

Što se bujanja administracije tiče, podsjetio je na nekadašnje ustroje po ministarstvima te naglasio da nije namjera vladajućih imenovati povećan broj državnih dužnosnika. Naglasio je da je riječ o kvalitetnijoj i funkcionalnijoj upravi.

Poručio je da će se iznaći financijska sredstva za evenutalne posljedice takvog preustroja.

Plenković se složio da se treba usuglasiti predloženi zakon o državnim dužnosnicima sa Zakonom o sprečavanju sukoba interesa.

Poručio je da je klub HDZ-a uvažio sugestiju Željka Jovanovića (SDP) i pripremili su amandman kojim će se to i pokazati.

Plenković se ispričao što se taj paket zakona donosi u tako kratkom roku.

21:39 - Na izlaganje Mire Bulja povredom poslovnika se javio Peđa Grbin, koji je Petrova kritizirao za nepristranost, jer ako je zbog skretanja teme oduzeta riječ Pernaru, onda je trebala biti oduzeta riječ i Bulju.

Petrov je Grbinu poručio da može djelovati u tom smislu u roku od 24 sata, ako vjeruje da je on kao predsjednik Sabora povrijedio Poslovnik.

21:33 - U pojedinačnoj raspravi javio se Miro Bulj (Most). Poručio je da ako državni tajnici ne poluče željeni efekt, to neće biti dobro, baš kao što nije dobro što je SDP uveo zamjenike ministara.

Što se energetike tiče, rekao je da ne vidi razloga da hrvatski građani plaćaju skuplju energiju stranim vlasnicima naših prirodnih resursa.

Opet je spomenuo Središnji državni ured za sport pri Vladi, te naveo da je to dobra stvar za sport i krajeve Hrvatske u kojima djeca nemaju nikakve uvjete te provođenje Zakona o sportu.

21:29 - Davor Vlaović (HSS) je u ime kluba HSS-a rekao da nije bilo vremena za kvalitetniju pripremu zastupnika oko predloženog seta zakona.

Naglasio je da mu je žao da se obrt i malo i srednje poduzetništvo spajaju s Ministarstvom gospodarstva.

Pozvao je buduću Vladu da donese set zakona kojim bi se omogućio bolji život i građanima u Slavoniji, ako je to već napravljeno i za otoke.

21:24 - Pupovcu je replicirao Peđa Grbin i poručio mu da je broj zakona koji se trebaju izglasati u ponedjeljak u Saboru porastao s pet na sedam.

Poručio mu je da pričeka s hvalospjevima na račun novog Vladinog ureda za sport.

Pupovac mu je odgovorio da nije koristio "osobite hvalospjeve", već mu je ponovno naglasio da sada ima sadržajniji tekst paketa zakona od programa bivše Vlade prije godinu dana.

Dodao je da je sport u Ministarstvu obrazovanja bio poput trinaestog praseta te je spomenuo Željka Jovanovića (SDP) kao jedinog tko je tu nešto pokušao napraviti.

Tomislav Žagar (SDP) je u replici Pupovcu spomenuo spajanje energetike s Ministarstvom zaštite okoliša i istaknuo da će budući ministar biti u sukobu sam sa sobom.

21:08 - Milorad Pupovac je u ime predstavnika manjina u izlaganju rekao da mu se čini da je prijedlog paketa zakona kojeg su zastupnici dobili, sadržajniji od programa Vlade kojeg su zastupnici dobili prije godinu dana. Rekao je da to vidi kao pozitivan pomak.

Podržao je i osnivanje dva nova Vladina ureda.

20:59 - Slijedeća je u ime kluba HNS-a izlaganje imala Anka Mrak-Taritaš. Ponovila je Grbinove uvodne riječi, ali je izložila i dileme koje vidi njezin klub zastupnika.

Mrak-Taritaš je kritizirala preustroj Ministarstva zaštite okoliša u koje su objedinjeni djelokruzi iz čak tri druga ministarstva. "Imam osjećaj kao da ste lisicu stavili u kokošinjac", poručila je Mrak-Taritaš.

"Mi vam želimo svu sreću i da budete uspješni. Od ove prošle Vlade neće biti teško biti bolji", rekla je Mrak-Taritaš.

20:55 - Grbinu je replicirao Miro Bulj iz Mosta, ali samo oko toga da naglasi kako je dobra stvar uvođenje Vladinog Ureda za sport, jer u njegovom kraju "djeca ne znaju niti kako izgleda parket", dok za Grbina kaže da dolazi iz urbane sredine pa kod njega to nije slučaj.

Grbin mu je odgovorio na repliku rekavši mu kako on uopće nije govorio o Vladinom uredu za sport, ali je podržao tu inicijativu. Poručio mu je da nije odgovorio niti na jednu kritiku.

20:47 - Otvorena je rasprava o paketu predloženih zakona, a u ime kluba SDP-a raspravu je otvorio Peđa Grbin.

"Mi kao oporba niti možemo, niti želimo osporavati vladajućima da... urede pitanja ustroja ministarstava, Vlade, odnosno vrha državnog sustava", rekao je Grbin.

Istaknuo je da će samo ukazati na nelogičnosti i nedostatke u prijedlozima zakona na dnevnom redu. Grbin je istaknuo da će se ovim prijedlozima povećati središnja tijela državne uprave s 31 na 32. "Bravo kolege", sarkastično im je čestitao Grbin.

Nakon toga je kritizirao odluku u navedenim zakonima da se jednog zamjenika ministra zamjeni s nekoliko državnih tajnika. Do jučer smo, rekao je, imali 20 državnih dužnosnika na "ne znam koliko". Grbin smatra da to nije racionalizacija.

Ponovio je da kao oporba samo žele upozoriti na nelogičnosti, a ne osporavati vladajućima kako da urede Vladu i ministarstva.

Na kraju je istaknuo da predloženi zakon o državnim dužnosnicima nije usklađen sa Zakonom o sprječavanju sukoba interesa.

Klub SDP-a će biti suzdržan tijekom glasovanja o usvajanju tih zakona, rekao je Grbin.

20:40 - Dražen Bošnjaković, predsjednik Odbora za zakonodavstvo, podnio je izvješće zastupnicima u Saboru oko predloženog paketa zakona. Većinom glasova navedeni odbor je prihvatio prijedloge zakona.

20:29 - U ime predlagatelja Andrej Plenković je obrazložio paket zakonskih izmjena. "Ovaj paket usmjeren ja na sustav učinkovite državne uprave", rekao je Plenković.

20:25 - Nastavljena je sjednica Sabora i kreće se u hitnu proceduru donošenja četiri predložena zakona. Oporba se u sabornicu vratila u znatno smanjenom broju.

Petrov je predložio da se sve četiri zakonske točke objedine u jednu raspravu, što su zastupnici i usvojili.

18:26 - Određena je jednosatna stanka kako bi saborska radna tijela mogla donijeti i podnijeti izvješća Saboru.

18:24 - Petrov je u nastavku sjednice Sabora predložio dodatak dnevnog reda u pet točaka. Riječ je o četiri zakona i imenovanju pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Nova Vlada sastavit će se na temelju četiriju zakonskih prijedloga o izmjenama Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika, izmjenama Zakona o sustavu državne uprave, o ustroju i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave te o izmjenama Zakona o Vladi.

Predlagatelj svih zakona je klub HDZ-a.

Za riječ se javio Ivan Pernar te je predloženi dnevni red nazvao "silovanjem procedure", jer, kako je objasnio, zastupnici nisu imali vremena proučiti prijedloge zakona.

Petrov je stavio na glasovanje hitnost četiri navedena zakona, odnosno hitni postupak njihovog donošenja. Većina zastupnika je odlučila da će ti zakoni ići u proceduru u Saboru po hitnom postupku.

17:25 - Završen je konstituirajući dio sjednice te je na redu stanka dok se ne utvrdi dopuna dnevnog reda.

17:20 - Zastupnici su glasovali o izboru članova saborskih odbora. Predloženo je slijedeće.

Odbor za Ustav - predsjednik Miroslav Šimić, potpredsjednik Peđa Grbin

Odbor za zakonodavstvo - predsjednik Dražen Bošnjaković, potpredsjednik Orast Miljenić

Odbor za upravne poslove - predsjednik Ante Sanader, potpredsjednik Silvano Hrelja

Ivan Pernar se javio tijekom rasprave i naglasio da oporba nisu samo SDP i HNS te da je Živi zid izostavljen iz tog procesa. Podržao ga Miro Bulj (Most).

Za raspravu se javio i Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) te rekao da je njihovom klubu neprihvatljivo da za njih nije bilo mjesta niti u jednom odboru.

Zastupnici su većinom glasova usvojili predložene odbore.

17:13 - Zastupnici su prisegnuli, Božo Petrov im je čestitao i najavio slijedeću točku dnevnog reda, te izbor pet potpredsjednika Hrvatskog sabora.

Troje predlaže parlamentarna većina: Milijan Brkić, Gordan Jandroković i Željko Reiner.

Dvoje predlaže oporba i oni su Milanka Opačić i Ivan Vrdoljak.

Zastupnici su glasovanjem usvojili predložene potpredsjednike Sabora.

17:09 - Šef SDP-a Zoran Milanović pojavio se u sabornici te prisegnuo.

17:01 - Slijedeća točka dnevnog reda Sabora je prisega zastupnika izabranih u 9. saziv Sabora.

16:59 - Sabor je prihvatio izvješće MIP-a o provedenim izborima i svim izmjenama koje je Povjerenstvo utvrdilo. Izvješće je prihvaćeno jednoglasno sa 147 glasova.

16:41 - Sabor je nastavio sa sjednicom i na redu je izvješće MIP-a, koje podnosi Žarko Tušek, predsjednik MIP-a.

Pročitana su imena svih u Sabor izabranih zastupnika na posljednjim parlamentarnim izborima.

Pročitana su i imena zastupnika čiji su mandati stavljeni na mirovanje te su obznanjeni mandati zamjenskih zatupnika.

16:00 - Iako su svi SDP-ovci s kojima je razgovarao Mislav Bago, reporter Nove TV, uoči sjednice tvrdili da se njihov predsjednik nalazi u Saboru, Zoran Milanović nije bio u sabornici na početku konstituirajuće sjednice novog saziva Sabora. "Nikad se nije dogodilo da predsjednik kluba zastupnika najjače oporbene stranke ne dođe na konstituirajuću sjednicu. Ako je bio u zgradi Hrvatskog sabora, a nije došao na konstituiranje, to uistinu nije fer prema Saboru, zastupnicima ni prema biračima", komentirao je Bago.

15:52 - Kako se sjednica MIP-a morala održati odmah, određena je stanka od 30 minuta.

15:50 - Nije bilo prigovora na kandidate za članove MIP-a pa je održano glasovanje te izabrano to povjerenstvo. Na čelu će mu biti Žarko Tušek, a "za" su glasala 133 zastupnika.

15:48 - Petrov je prvo utvrdio dnevni red sjednice Sabora, a prvo na redu je izbor članova Mandatno-imunitetnog povjerenstva. Dnevni red je prihvaćen bez prigovora.

15:37 - Petrov je prije preuzimanja nove funkcije u Saboru održao govor i zahvalio zastupnicima i zastupnicama na tom izboru.

"Vaše iskazano povjerenjw je moja obveza da ovoj visokoj dužnosti pristupim časno i odgovorno", rekao je Petrov. Istaknuo je da će pravodobno uvrštavati prijedloge zastupnika na dnevni red sjednica te naglasio kako mu je cilj poboljšati učinkovitost rada Sabora.

"Pred ovim sazivom Sabora stoje veliki izazovi. Izbori su pokazali volju građana i potvrdili želju za provođenjem ključnih reformi", naglasio je Petrov. "Vjerujemo da ćemo oko pitanja koje su od nacionalne važnosti postići konsenzus", naglasio je.

"Preuzimajući dužnost predsjednika Hrvatskog sabora zalagat ću se i za povratak povjerenja građana ovoj instituciji i zastupnicima. Mi smo prije svega izabrani da služimo građanima i da odgovorno provodimo tu dužnost", naglasio je Petrov te dodao kako Sabor nadzire Vladu kako bi se povećala njezina odgovornost, a ne da se opstruira njezin rad te da je zbog toga važan instrument kontrole rada Vlade.

Dodao je i da će se zalagati za jačanje uloga saborskih odbora u donošenju odluka, kao i u da Sabor bude aktivan i u pitanjima povezanima s Europskom unijom. Naglasio je da će kao predsjednik Sabora promicati interese Hrvatske te bilateralne i multilateralne odnose.

"Drage kolegice i kolege zastupnici, uvjeren sam da ću opravdati povjerenje koje ste mi dali izborom za 11. predsjednika Hrvatskog sabora", poručio je na kraju Petrov i sjeo na čelo sabornice.

15:33 - Božo Petrov izabran je za predsjednika Hrvatskog sabora sa 132 glasa zastupnika. Dvanaest zastupnika bilo je suzdržano, a jedan je bio protiv, i to Ivan Pernar iz Živog zida. Time je konstituiran 9. saziv Sabora, a zastupnici su odali počast Domovini himnom.

15:29 - Slijedi izbor predsjednika Sabora, a predložen je samo jedan zastupnik - Božo Petrov (Most).

Zastupnica Ines Strenja-Linić pročitala je životopis Bože Petrova u izlaganju kojim je obrazložila njegovo predlaganje za predsjednika Sabora.

15:30 - Reiner je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je 8. saziv Sabora sudjelovao svojim radom u početku gospodarskog oporavka Hrvatske. Citirao je i riječi Marka Marulića i zaključio da kad bi se istih držali, građani bi Sabor možda više cijenili.

15:19 - Reiner se na početku sjednice osvrnuo i na rad 8. saziva Sabora, kojim je predsjedao, i naglasio da je to bio turbulentan period. Rekao je da mu je žao što je bilo manjka zajedništva, no da je svejedno ponosan na svoj i rad 8. saziva Sabora.

Izrazio je nadu da će novi saziv Sabora raditi još bolje te je u tom smislu citirao bivšeg španjolskog premijera Adolfa Suareza, koji je rekao da za stvaranje budućnosti potrebno ostaviti prošlosti.

"Kada već nije bilo političke volje, nadam se da će se ovaj sastav Sabora voditi riječima, citiram, 'Za stvaranje demokracije važno je ostaviti na miru pepeo prošlosti, i okrenuti se zidu temelja budućnosti'", poručio je.

15:10 - Počela je konstituirajuća sjednica Sabora. Na početku sjednice, predsjednik Sabora u odlasku Željko Reiner otvorio je sjednicu pozdravom svim zastupnicima i uzvanicima.

RAZVOJ DOGAĐAJA PRIJE KONSTITUIRAJUĆE SJEDNICE:

SDP zaprijetio ustavnom tužbom

Igor Dragovan, potpredsjednik Kluba zastupnika SDP-a
, pozdravio je namjeru parlamentarne većine da predloži zakone koji uređuju formiranje nove vlade, ali ne i ostale zakone čije je donošenje najavljeno po hitnoj proceduri.

Opovrgnuo je da je unutar SDP-a bilo nemira zbog podjele potpredsjedničkih mjesta s HNS-om.

„Ne znam za pobunu o kojoj se priča. Od početka je bio dogovor da sjednemo i razgovaramo i to smo dogovorili na zadovoljavajući način. U interesu nam je da parlament počne što prije funkcionirati, ali čini se da će to teško ići“, rekao je Dragovan, dodajući da oni koji preuzimaju vođenje moraju postupati po Ustavu, zakonu i Poslovniku, te da bi sve ostalo bilo silovanje procedure.

„Moraju se ispuniti bar minimalne pretpostavke, a to su poštivanje Poslovnika i davanje zakona u proceduru. Ali do sada to nitko nije napravio“, rekao je Dragovan, koji je potvrdio još jednom da će SDP podnijeti Ustavnom sudu tužbu postupi li vlast drukčije.

Reporterka Tatjana Krajač razgovarala je prije sjednice Sabora s Brankom Bačićem, predsjednikom Kluba zastupnika HDZ-a.

Na pitanje da komentira prijedlog da Milijan Brkić bude jedan od potpredsjednika iz redova HDZ-a kazao je kako je opravdano da vodeći ljudi u stranci preuzmu i odgovornost u Saboru te pritom istaknuo dosadašnjeg predsjednika Sabora Željka Reinera te glavnog tajnika Gordana Jandrokovića.

Objasnio je kako će izgledati procedura izbora predsjednika i potpredsjednika Sabora, a na pitanje je li realno da se početkom idućeg tjedna mandatar pojavi u Saboru s cijelim svojim timom kazao je kako ne vidi razloga da se to ne dogodi.

"Manjine imaju povjerenja u Plenkovića"


Furio Radin, predstavnik talijanske nacionalne manjine, rekao je novinarki Nove TV Tatjani Krajač da očekuje dobru suradnju s Andrejem Plenkovićem te da u njega zasad imaju povjerenja.

"Mi imamo više pozicija nego u mandatu prošle Vlade i to trebamo respektirati, svatko zna što to znači."

Kazao je da će mandatar predstaviti svoj program i da će mu oni dati povjerenje, ali i istaknuo kako su manjinci dogovorili zajednički dokument koji treba ući u program Vlade. Također, za svaku manjinu pojedinačno izvdojili su nekoliko važnih točaka, a sve bi trebalo biti uključeno u operativni plan, za čije su donošenje dali rok od 60 dana.

Na pitanje očekuje li da u Vladi budu i pripadnici nacionalnih manjina kazao je kako misli da manjinci imaju pravo na mjesto u izvršnoj vlasti. On sam, potvrdio je, ostat će na mjestu predsjednika saborskog Odbora za ljudska prava. Po tom je pitanju kritizirao novu vlast, kazavši kako zasad ne vidi nikakav iskorak u odnosu na prošlu Vladu, ali unatoč tome imaju povjerenja da će se to poboljšati.

Miroslav Šimić otkrio: Mijenjaju se četiri zakona o Vladi
 

Mislav Bago razgovarao je s Miroslavom Šimićem, predsjednikom Kluba zastupnika Mosta, koji je otkrio kako će izgledati dnevni red Sabora i s čim će početi rasprava.

"Nakon konstituiranja idu zakoni o novom ustroju vlade, četiri su zakona koji se mijenjaju, a koliko će trajati procedura ne znamo. Ide i Zakon o izmjeni prava državnih dužnosnika kojim će doći djelomično do ukidanja beneficija 6+6 no pitanje je hoćemo li sve stići obraditi. Predložit ćemo objedinjenu raspravu. Ono što ne uspijemo danas, odradit ćemo sutra', pojasnio je Šimić.

Kazao je i da će Zakon o promidžbi političkih stranaka ići po hitnoj proceduri, a još se uvijek razgovara što će ići po hitnoj a što po redovnoj.

Oporba se buni. Kada mislite oporbi dati prijedloge zakona?

"Svaka konstituirajuća sjednica je malo drugačija, prijedlozi se dobivaju na klupe. Za ostale prijedloge izmjena zakona imat će preko vikenda vremena."

Kada konstituiranje Vlade - u utorak ili srijedu?

"Bit će jedan od ta dva dana. Nebitno je hoće li to biti utorak ili srijeda", zaključio je Šimić.



SDP NEĆE OPSTRUIRATI

Iz SDP-a su najavili da neće opstruirati konstituirajuću sjednicu, ali da će novog predsjednika Sabora, Božu Petrova (Most) upozoriti na kršenje demokratske procedure i poslovnika.

"Izrazit ćemo svoje nezadovoljstvo s određenim stvarima jer smatramo da nije dobar početak, bar što se tiče čovjeka koji treba biti predsjednik Sabora, prema onome što nam se predlaže, a nažalost nismo još ništa vidjeli od predloženih zakona, krše se i poslovnik i procedura. No, to je vjerojatno njegov stil i na to ćemo ga upozoriti'', kazao je Igor Dragovan nakon sjednice Kluba SDP-a.
 

PLENKOVIĆ I PETROV OČEKUJU DA ĆE SVE PROĆI U REDU

Predsjednik HDZ-a i mandatar Vlade Andrej Plenković izjavio je kako očekuje da će Sabor danas biti konstituiran te da će sve proći u najboljem redu. Upitan o čemu je razgovarao na sastanku s predsjednikom Mosta Božom Petrovom, koji je prijepodne bio u središnjici HDZ-a, Plenković je odgovorio kako su dogovarali pripremu i rad konstituirajuće sjednice i još neke aspekte buduće zajedničke Vlade. Bile su to, dodao je, uobičajene konzultacije između partnera u budućoj Vladi.

Plenković je potvdio da je razgovarao s tehničkim ministrom kulture Zlatkom Hasanbegovićem i drugim HDZ-ovim ministrima, te s budućim europlarlamentarcem Ivanom Tepešom (HSP AS).

Predsjednik Mosta Božo Petrov izjavio je nakon sastanka s Plenkovićem kako misli da će sve oko današnjeg konstituranja Sabora biti onako kako su se dogovorili.

"Danas će biti konstitirajuća sjednica, izglasni zakoni za ustrojstvo i funkcionranje Vlade i nakon toga idu sve točke dnevnog reda kako smo se dogovarali zadnjih tjedana", kazao je Petrov.

KAKO ĆE IZGLEDATI SJEDNICA SABORA

Sabor je konstituiran izborom njegova predsjednika, a HDZ-ova i Mostova većina dogovorila je da će to prve dvije godine biti Božo Petrov.

Akademik Željko Reiner, predsjednik 8. saborskog saziva vodit će zasjedanje do izbora Petrova. Čelnik Mosta Saborom bi trebao predsjedati dvije godine, iduće dvije to bi mjesto ''preuzeo'' HDZ.

Osim predsjednika, birat će se i potpredsjednici Sabora. HDZ je kao kandidate za tri potpredsjednička mjesta, koliko im pripada, predložio Željka Reinera, zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića i glavnog tajnika stranke Gordana Jandrokovića. Oporba ima dva potpredsjednika - jedan će biti iz SDP-a, a drugi iz HNS-a.

HNS je odlučio da će njihov kandidat biti Ivan Vrdoljak, predsjednik stranke, dok će SDP danas objaviti svojeg čovjeka. Najviše šanse daju se Milanki Opačić, koja je tu dužnost obnašala i u prošlom sazivu.

Sabor bi trebao formirati i radna tijela, odnosno odbore i izabrati njihove predsjednike i članove. Vladajućima je pripalo 16, oporbi 12, a manjinama jedan odbor.

Uoči konstituirajuće sjednice Hrvatskoga sabora, izabrani zastupnici koji će činiti novi Klub HDZ-a održat će sjednicu na kojoj će se još jedanput utvrditi prijedlozi članova pojedinih odbora, posebno onih koji će biti formirani na prvoj saborskoj sjednici.

Nakon što Mandatno-imunitetno povjerenstvo podnese izvješće, a zastupnici polože prisegu, novi šef Sabora Božo Petrov predložit će dnevni red s izmjenama zakona koje su vezane uz formiranje i funkcioniranje nove hrvatske Vlade. 

Željko Reiner najavio je da će Sabor, ako bude potrebno, raditi do kasno u noć, kako bi obavili posao i kako bi se ostvarili uvjeti da se sredinom idućeg tjedna oformi Vlada što je najavio mandatar Andrej Plenković. Sabor će, što nije uobičajeno, raditi i u subotu.

No, oporba je, nezadovoljna ubrzanom procedurom donošenja zakonskih izmjena, najavila moguće "ometanje" zasjedanja.

Konstituirajućoj sjednici Sabora nazočit će i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović. 

TKO IMA KOLIKO ZASTUPNIKA

Na prijevremenim izborima 11. rujna, relativnu pobjedu ostvario je HDZ koji je, sam ili s partnerima, osvojio 61 od 151 zastupničkog mjesta, Narodnoj koaliciji pripala su 54, Mostu 13, Živom zidu s partnerima osam, IDS/PGS-u tri, Bandićevoj Koaliciji za premijera dva, a po jedno mjesto HDSSB-u i nezavisnom Željku Glasnoviću.

SDSS-ovi Milorad Pupovac, Mile Horvat i Boris Milišević zastupat će srpsku manjinu, Robert Jankovics mađarsku, Furio Radin talijansku, a Vladimir Bilek češku i slovačku. Veljko Kajtazi zastupat će 12 manjina (austrijsku, bugarsku, njemačku, poljsku, romsku, rumunjsku, rusinsku, rusku, tursku, ukrajinsku, vlašku i židovsku), a Ermina Lekaj Prljaskaj pet manjina (albansku, bošnjačku, crnogorsku, slovensku i makedonsku).

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene