Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prije 25 godina

Komemorativni skup pod geslom "Žrtva Borova naselja za Domovinu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komemorativnim skupom pod geslom "Žrtva Borova naselja za Domovinu", održanim u subotu pred ostatcima u Domovinskom ratu srušene zgrade vukovarskog Borovo commerca, u čijem podrumu je tijekom velikosrpske agresije bio odjel vukovarske Ratne bolnice, počelo je obilježavanje 25. obljetnice stradanja hrvatskih branitelja i civila te vukovarske gradske četvrti.

Po podatcima vukovarskih stradalničkih udruga, na sam dan okupacije Borovo naselja, 19. studenog 1991. godine u toj je gradskoj četvrti ubijena 51 osoba, a u cijeloj četvrti je u gotovo tri mjeseca opsade Vukovara poginulo 176 civila i hrvatskih branitelja.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović na obilježavanju Dana hrvatskih branitelja Vukovara - 2 Predsjednik odao počast Obilježen Dan hrvatskih branitelja u Vukovaru: "To je primjer žrtve i patnje, ali i njihovog herojstva i zajedništva" Osijek MUKE S OTPADOM Slavonski gradovi moraju platiti 9 milijuna eura odštete: Štetni ugovor potpisan prije 22 godine, a nitko neće odgovarati

Od oko 800 ranjenika, koliko ih je bilo u podrumu Borovo commerca, njih 115 je odvedeno u nepoznato i ubijeno. Još uvijek se traga za sudbinama 63 hrvatska branitelja i civila iz Borovo naselja.

"Borovo commerc za mnoge je branitelje i civile 1991. značio život, a na današnji dan mnogima je on bio prijeki sud koji ih je osudio na smrt, a sudili su im krvnici, provoditelji velikosrpske ideje koja još uvijek živi u ponekim usijanim glavama", poručila je u prigodnom govoru predsjednica Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja “Vukovarske majke” Manda Patko.

Naglasila je kako mnogi pod izlikom navodnog očuvanja materinjeg jezika i kulture žele od Vukovara napraviti grad slučaj od kojega će svi zazirati.

Molitvu za poginule i nestale predvodio je župnik Župe sv. Josipa Radnika iz Borova naselje fra Vjenceslav Janjić. Prigodan program izveli su učenici vukovarskih osnovnih škola 'Siniše Glavaševića' i 'Blage Zadre'.

U spomen na ubijene, poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u Borovu naselju, pred ostacima bivše zgrade Borovo-commerca vijence su položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva. Počast stradalima u Borovu commercu došli su izraziti i članice Udruge Majke Srebrenice, predstavnici braniteljskih udruga iz Lukavca u BiH te predstavnice beogradske nevladine Udruge Žene u crnom.

Po riječima vukovarskog branitelja Željka Čolaka Barača koji je u podrumu Borovo commerca proveo mjesec dana liječeći se od ranjavanja, 19. studenoga bivša Jugoslavenska vojska (JNA) došla je do Borovo commerca i nakon što su bacili suzavac u podrum, pozvali su na predaju. "Prvo su van izlazili žene i djeca, a potom i mi ranjenici. Tu su nas poredali i vodili nas prema bolnici i u toj koloni su nas već počeli tući. Ljude su odvodili prema željezničkoj stanici i od tuda su se čuli pucnji, a nas su autobusima odvezli u Sremsku Mitrovicu", kazao je.

Nakon prigodnog komemorativnog programa, u Koloni sjećanja sudionici obilježavanja, kojih se okupilo nekoliko tisuća, prošli su gradskim ulicama do Župne crkve Gospe Fatimske, gdje je misu zadušnicu predvodio gospičko-senjski biskup u miru, mons. Mile Bogović.

U Vukovaru se Hrvatska 1991. možda ponajbolje osjetila kako djeluje kao organizam. Mnogi koji su ovdje poginuli bili su svjesni da svojim životom spašavaju druge živote i Hrvatsku, kazao je mons. Bogović. Vjernike je pozvao da se ponašaju poput Isusa, koji je, kako je kazao, nakon što je uskrsnuo i prikazao se učenicima rekao im da idu i najvešćuju "pobjedu rana, a ne da idu optuživati i zatvarati".

"I ako biste dana pitali one naše ranjenike i koji su u kolicima, nema kod njih mržnje ni osvetničke ljutnje. Oni su isto u stanju oprostiti onima koji su pucali na njih. To je to shvaćanje, to je to spašavanje svijeta. Ovo je obrana života", dodao je mosn. Bogović.

U sklopu obljetnice obilježit će se i stradanje hrvatskih branitelja i civila u prijeratnu Borovu Selu, a današnjem Borovu, te odati počast žrtvama ekshumiranim iz masovne grobnice na farmi Lovas između Borova i Dalja.

Program obilježavanja "Žrtve Borova naselja za Domovinu" dio je obilježavanja 25. obljetnice vukovarskog stradanja od velikosprske agresije uz pomoć Jugoslavenske vojske u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. koji je 1999. godine proglasio Hrvatski sabor kako bi se na dostojanstven način obilježio 18. studeni, dan na koji je 1991. slomljena obrana Vukovara.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene